1 °C Budapest

Évente 50 ezret húz ki az új adó a családok zsebéből

Pénzcentrum
2014. október 22. 11:03

A kedden benyújtott tervezet szerint 150 forintot fizethetünk az internetes adatforgalomért GB-onként. Ez nagyobb terhet jelenthet a magyar családoknak, mint elsőre gondolnánk. De mekkora forgalamat használunk havonta? Kiszámoltuk, hogy mennyibe kerül mindez, és megnéztük, mit kell nélkülöznünk emiatt.

A kedden benyújtott adótörvényben többek között az internetes forgalmat is megadóztathatják, amennyiben elfogadják a tervezet. Az internet megadóztatása már korábban is terítéken volt, azonban akkor a felháborodás miatt visszakozott az akkori kormány.

Több lenne az adó, mint a szolgáltatás költsége

Ma már a szélessávú internetelérés elterjedésének köszönhetően a nagy szolgáltatók a legolcsóbb csomagjaikban is jó minőségű, gyors internetelérést biztosítanak, már néhány ezer forintért.

A tervezet szerint az adó mértéke 150 forint lenne Gigabyteonként (GB), ami azért hatalmas összeg, mert egy átlagos felhasználó is 10 GB internetes forgalmat használ havonta a legóvatosabb becslések szerint.

Ez azt jelenti, hogy 1500 forinttal számolhatunk egy hónapra, azonban egy háztartásban általában többen élnek, így az általuk használt forgalom is összeadódik, vagyis egy négytagú család akár öt-hatezer forintot is befizethet internetadóként havonta. Az alábbi infografikán látható, hogy amíg a netes telefonálást elég kis eséllyel szorítja vissza az adó, mivel nem jelentős az adatforgalma, viszont egy jó minőségű film megnézése akár ezer forintot is felemészthet.

De hogyan szól bele a mindennapjainkba az adó?

Ha egy film letöltése (lényeges, hogy nem az illegális torrentezésre gondolunk, hanem a fizetős oldalakról letölthető filmekre) majdnem annyiba fog kerülni, mint, ha elmegyünk moziba, akkor ez az intézkedés jót tehet az filmszínházaknak. A másik nagy nyertesek a TV csatornák lehetnek, hiszen a fix előfizetési díjért akármennyit tévézhetünk. Az viszont lényeges, hogy ebben az esetben nem választhatunk, hogy milyen filmet nézünk meg.

Lényeges, hogy az IPTV előfizetések forgalma is a világhálón keresztül folyik, így ezek után is meg kell fizetni az internetadót. Ez azt jelenti, hogy a hagyományos előfizetések nem drágulnak, de az IPTV alapú előfizetéseket ezentúl akár többszörös áron kínálják a szolgáltatók, ami csak egy igen szűk rétegnek lesz megfizethető.

Ugyan visszalépésnek tűnhet, azonban könnyen lehet, hogy újra megjelennek majd a videótékák, az innen kikölcsönzött filmeket pedig jóval olcsóbban nézhetjük meg, mintha letöltenénk azokat, hiszen egy Blue-Ray film letöltése több mint négyezer forintba kerülhet.

Mi is írtuk korábban, hogy a Netflix online TV szolgáltató tervei között szerepel a magyar terjeszkedés, azonban ilyen magas adó mellett a szolgáltatás nem lenne vonzó, így ha életbe lép a törvény, akkor valószínűleg hazánkban nem lesz elérhető a Netflix.

Mennyibe kerül majd mindez a magyar családoknak?

Valószínűleg az adó miatt megváltoznak az internetezési szokások, azonban, ha a mostani adatforgalmat vesszük alapul, akkor egy négy fős családdal számolva az előfizetések havi díja többszörösére emelkedhet. Ugyan a közművek esetén a gyerekekre nem számolunk akkora víz vagy gázfogyasztást, azonban ne felejtsük el, hogy a fiatalok már sokkal aktívabban használják az internetet, mint az idősebb generációk.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Emiatt egy négy fős családnál a fejenként 10 GB-os forgalmat számolhatunk. Figyelembe kell venni azonban, hogy a filmeket együtt nézik, így a legdrágább tételek kiesnek, de 25 GB-os adatforgalom így is könnyen elképzelhető. Az egyszerűség kedvéért számoljunk négyezer forinttal az internet előfizetésre, és ehhez adjuk hozzá az adó mértékét, ami 25 GB esetén 3750 forintot tesz ki, vagyis havonta ennyivel nő az internet-előfizetés terhe havonta.

Ebbe azonban nem számoltuk bele a mobil internet szolgáltatást, ami ugyan a adatforgalom mérete miatt kisebb összeget tesz ki, de a fejenként egy GB-al számolhatunk (megkezdett GB-ok számítanak), így ez is havi plusz hatszáz forintot vesz ki a család zsebéből.

Ha összeadjuk a kiadásokat, akkor azt láthatjuk, hogy

az internetre fordított plusz kiadások 4350 forintot jelentenek havonta, ami éves szinten 52 ezer forintos extra terhet tesz ki összesen.

Az összes internetre fordított kiadás pedig ennek nagyjából duplája lehet évente, de ez nagymértékben függ a szolgáltatótól és az előfizetés típusától. Azt meg kell jegyezni, hogy ebben az esetben nem számoltunk IPTV-vel, vagyis sima, feltehetően nem HD minőségű televízió előfizetéssel él a család.

Cikkünk megjelenése után néhány órával derült ki, hogy a kormánypárt módosító indítványt ad be a törvényhez, amiben felső korlátot szabnak az adónak. Magánszemélyek esetén maximum 700, míg vállalkozásoknál maximum ötezer forint lehet az adó havonta.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm