8 °C Budapest

Ettől pörög úgy az Aldi és a Lidl: ez a diszkontok titkos trükkje

2016. szeptember 17. 07:03

Annyira mindennapi, kézenfekvő és magától értetődő dolog, hogy szupermarketekbe járunk bevásárolni. Jó, ha valami lemaradt a listáról, akkor persze leszaladunk a kisboltba, de eszedbe jutna egy hétvégi nagybevásárlás teljes listáját a boltos kezébe nyomni, és te csak nézed, amíg 10 percen keresztül szaladgál az eladó az üzletben, és hatalmas tornyot épít a pulton, a listán szereplő termékekből? Pedig egy évszázada még ez volt a mindennapi, kézenfekvő és magától értetődő. De mikor változtak meg a vásárlási szokásaink?

Pontosan száz éve, 1916 szeptemberében nyílt meg az első szupermarket a Tennesse állambeli Memphisben. A Piggly Wiggly volt az első önkiszolgáló bolt. Az emberek nagyon hamar megszerették, nem csak azért, mert kibővült a kínálat, és az üzlet polcai között sétálva bármeddig válogathatnak az áruk között, hanem azért is, mert jóval olcsóbb lett a többi, hagyományos bolthoz képest. Ennek az az oka, hogy 

önkiszolgáló egységként sokkal kisebb létszámú személyzetre volt szükség, és ez az árakon is megmutatkozott.

Ezt látva az 1920-30-as években sorra alakultak át az üzletek szupermarketekké (az Egyesült Államokban). A Piggly Wiggly egyébként több dologban is úttörő volt: ők tettek először címkéket a termékekre és náluk volt először kerekes bevásárlókocsit is 1937-ben. Az üzletlánc még ma is több mint 600 üzlettel működik az USA-ban.

Fél évszázados csúszás

Elég sokat, majd 50 évet kellett várni, mire Magyarországra is eljutott ez az újhullámos bolt-típus. Az első 1964-ben nyílt Budapesten, de természetesen nagyanyáink nem szupermarketnek, hanem ABC-áruháznak nevezték. A terjedése elég gyors volt, 1988-ban 1426 ABC volt az országban, és az 1990-es évek közepétől már az élelmiszer áruházak (szuper- és hipermarketek) bonyolítják az élelmiszerforgalom nagy részét. 

Az ÁFÉSZ-ekből Coop lett, a KÖZÉRT-ből pedig CBA.

A rendszerváltás után egy teljesen új, érintetlen piacot jelentett a multiknak Magyarország. Ezt a lehetőséget gyorsan észre is vették, és egymás után nyitották az üzleteket.

Jöttek a multik

A SPAR a magyar piacon 1991 óta van jelen, és ma több mint 400 üzlettel rendelkezik. Egyébként holland cég, 1932-ben alapították, egy egységes láncba szerveződő szabad társulás volt. Talán a neve a legérdekesebb, ugyanis az alapítók vezérgondolatának mozaik szava: egyetértő együttműködés által mindenki folyamatosan profitáljon - ezeknek a szavaknak hollandul a kezdőbetűi: DE SPAR (a spar egyébként hollandul fenyőt is jelent).

A Penny idén 20 éve, hogy megnyitotta első üzletét Magyarországon. A német diszkontláncnak jelenleg 206 üzlete van hazánkban. Negyedik diszkontként érkezett az országba, a Profi, a Plus és a Jééé után. Ezek ma már kivonultak az országból: a Jééé boltjai Match és Smatch üzletekké váltak 2000-ben, jelenleg pedig CBA és Coop üzletként működnek. A Plus 2008-ban vonult ki, az üzleteit többségében a Spar üzemelteti, a Profi pedig 2012-ben hagyta el az országot, és szintén CBA és Coop láncok integrálták.

Azt tudtad, hogy valójában kettő Aldi létezik? A két vállalatcsoport teljesen független egymástól jogilag, pénzügyileg és szervezetileg egyaránt, csak "baráti együttműködés" van köztük. A cégeket egy testvérpár irányította 2006-ig, ők voltak Németország leggazdagabb emberei. Az Aldi- Északnak csak Németországban vannak üzletei, tehát a magyar boltok az Aldi-Dél vállalatcsoportnak a tagjai. A magyar piacon 2008 óta van jelen.

A Lidl szintén német cég, a 30-as években alapították, és 2004-ben nyitotta az első üzletét Magyarországon. Jelenleg 164 boltja és több mint 3500 dolgozója van itthon.

Ezzel hódítanak a diszkontláncok

Habár továbbra is az "A", azaz a klasszikus márkák a meghatározóak, az élelmiszereknél, vegyi áruknál, a kereskedelmi márkás (saját márkás) termékek is egyre jobban hódítanak Magyarországon. Az sem meglepő, hogy a diszkontok (Lidl, Aldi, Penny Market, stb.) a legerősebbek a sajátmárkás termékek forgalmazásában, többek között ennek is köszönhető látványosan gyors növekedésük. A statisztikák szerint a diszkontok bevételük több mint kétharmadát (!) kereskedelmi márkás termékekkel érik el.

A Tesco név a T.E. Stockwell tea-szállító partnernek és az alapító Cohen nevéből származik. Sir Jack Cohen 21 évesen 30 fontból alapította a Tescót 1919-ben, kezdetben egy londoni piacon árult, az első áruházat 1929-ben nyitotta. Magyarországon 1995 óta van, 208 áruházat üzemeltet és több mint 20 ezer embert foglalkoztat.

Az Auchan alapítója 1961-ben nyitotta meg az első áruházát Észak-Franciaországban. 1996 óta van Magyarországon, 19 áruházat és 18 töltőállomást működtet, hétezer embert foglalkoztat. Az egyik legnagyobb hazai bővülése az volt, amikor 2012-ben felvásárolta a 7 hazai Cora áruházat, és átvette annak mind a 2700 dolgozóját.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Metro nagykereskedelmi áruházat 1964-ben alapították Németországban, és 1993-ban lépett a magyar piacra, jelenleg 13 áruháza van, és közel háromezer embernek ad munkát.

Tavaly a vasárnapi boltzár, idén az egyre nagyobb méreteket öltő munkaerőhiány volt a fő téma a kereskedelemben. A hatalmas hiányt több áruházláncnál béremeléssel próbálták megoldani. A Lidl például idén márciusban 5 százalékkal, júliusban pedig további 15 százalékkal emelte a dolgozók bérét, így egy-egy bolti dolgozó teljes jövedelme bruttóban 313 ezer forint.

Ennyit lehet keresni a Lidlnél, fizetést emel a munkaerőhiány miatt

A súlyos kiskereskedelmi munkaerőhiány nemcsak az áruházak helyzetét nehezíti meg, hanem a bolokban dolgozók élete is sokkal nehezebb emiatt. Mivel munka ugyanannyi van, mint korábban, ezért a dolgozóknak kell túlórában elvégezni azt. Ennek köszönhetően a bérük ugyan magas, azonban sokan egészségügyi problémákkal szembesülnek. Ez elsősorban a Tescóban és a Pennyben jellemző, de nem kizárt, hogy más, kiskereskedelmi láncoknál is előfordul a jelenség.

Ennél a multinál havi 250 ezret keresnek a betanított munkások

Az Aldi viszont nagyon higgadt ebben a témában. Az igazgató elmondása szerint mindig is átlagon felüli fizetéseket kínált a dolgozóinak és megfelelően motiválja is őket - többek között ez lehet az oka annak, hogy egyelőre nem küzdenek munkaerő gondokkal. Álláshirdetéseik folyamatosan vannak, hiszen bővül a csapatuk, ezekben pedig már konkrét fizetés ajánlatok is szerepelnek.

Meglepő: ennyit kereshetsz 4-6 órában az Aldinál

 

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem