Bejelentkezés

Felhasználói név:
Jelszó:
  Mégsem
regisztráció elfelejtettem a jelszavamat
2016. május 28. szombat Emil, Csanád
Hírek » Vásárlás

Erre egy lottónyertes sem gondol: az is lehúz, akire nem is számítasz

Ismét kiemelkedő összegért játszhatunk az eheti Eurojackpot sorsoláson, a várható főnyeremény 40 millió euró, vagyis több mint 12 milliárd forint. Amennyiben elviszik a nyereményt, az felkerülhet a legnagyobb megnyert összegek toplistájára. Mivel a nyeremények bruttó összegként vannak megadva, ezért az állam lenyeli a nyeremény egy részét.


Kiugró nyereményért játszhatunk az eheti Eurojackpot sorsoláson, a várható főnyeremény ugyanis 40 millió euró, vagyis több mint 12 milliárd forint. Magyarországon egyébként 2014 októbere óta játszhatunk az európai szuperlottón, a mostani várható főnyeremény az azóta elvitt főnyeremények között a tízedik helyen áll. Ha most nem nyeri meg senki a 40 millió eurót, akkor a halmozódásnak köszönhetően szinte biztosan előrébb lép ebben a rangsorban a megnyerhető összeg.

Meddig halmozódhat az összeg?

A magyar szervezésű lottójátékoknál a nyeremények legfeljebb 52 héten keresztül halmozódhatnak, de más a szabályozás az Eurojackpotnál. Itt ugyanis 10 millió euróról indul a halmozódás és amikor eléri a 90 millió eurót (kb. 28 milliárd forint), akkor az 5+2-es találat helyett az 5+1-es nyereményosztály várható összegeit gyarapítja a szétosztott összeg.

Egyébként erre is volt példa, ráadásul nem is olyan régen: tavaly májusban érte el a felső határt az Eurojackpot várható főnyereménye, amelyet végül május 15-én vittek el egy Csehországban feladott szelvénnyel.

Érdekes egyébként, hogy a TOP 10 főnyeremény szelvényeit jellemzően Németországban adták fel a nyertesek.

Mennyit kell adózni a nyereményből?

A felső nyereményosztályokban a megnyert pénzt bruttó összegként tüntetik fel, vagyis ezeknél a nyeremény után még adót is kell fizetni.

Ez országonként eltérhet, hazánkban a 15 százalékos személyi jövedelemadó terheli a nyereményt.

Ez azt jelenti, hogy a 40 millió eurós nyeremény után 6 millió euró adót kell megfizetni, ami közel 2 milliárd forintnak felel meg. Ennek köszönhetően "csupán" 34 millió euró (kb. 10,5 milliárd forint) ütheti a markunkat, ha az összes számot eltaláljuk.

A nyeremények után fizetendő személyi jövedelemadót a Szerencsejáték Zrt. a nyertes helyett bevallja és megfizeti az adóhatóság felé. A nyertes a nettó nyereményértéket kapja kézhez

 - mondta a Pénzcentrum kérdésére a Szerencsejáték Zrt. Ez azt jelenti, hogy nekünk már nem kell bíbelődni az adófizetéssel, hanem a nettó összeget kapjuk meg.

Miben különbözik a felső két nyereményosztály a többitől?

Az Eurojackpotnál a felső, két nyereményosztály megnyerhető összegeit bruttó, eurós összegben adják meg, míg a többi esetben nettósított, forintban feltüntetett összegeket látunk. Ezzel kapcsolatban is megkerestük a Szerencsejátékot és kérdésünkre az alábbi választ adták:

A Szerencsejáték Zrt. a sorsolás után az 5+2 és az 5+1 találatokért járó nyereményösszegek esetén is a bruttó, vagyis még a nem adózott összeget teszi közzé. A kifizetésükre viszont a személyi jövedelemadó levonása után kerül sor, euróban. Ezért az első két nyerőosztály nyereményeinek esetében a kifizetett összeg pontosan az személyi jövedelemadóval lesz kevesebb.


A többi nyerőosztálynál is adóköteles a nyeremény, azonban az összegek meghatározása már nettó értéken történik, ráadásul forintra átszámolt összegben. Emiatt a nyertesek már a ténylegesen megkapott pénzt láthatják a Szerencsejáték Zrt. honlapján és a lottózókban.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Ciki, nem ciki: ennyit jattol az átlag magyar
De most komolyan, szerinted jár borravaló a taxisnak, fodrásznak?


Feliratkozom a hírlevélre!

 

A női fehérnemű 100 éve 3 percben

Az 1920-as évek hálóing jellegű alsoruházatától, a '70 es évek feszülős egyberuhácskáin át, egészen a manapság divatos apróbb darabokig, kalandozzunk egy kicsit a ruha alatt...   ...

Így úszd meg a poggyászdíjat, ha repülővel mész nyaralni

Te is minden nyaralás előtt megharcolsz a bőröndökkel, hogy beférjen a család összes cucca, de ne kelljen az extra csomagokért pluszdíjat fizetned a repülőn? Ne aggódj, nem vagy egyedül. Az alábbi...
 
NÉPSZERŰ
FRISS