7 °C Budapest

Elfogadták! Befellegzett a vasárnapi vásárlásnak

Pénzcentrum
2014. december 16. 12:53

A parlamenti képviselők elfogadták a kisebbik kormánypárt, a KDNP által beterjesztett, majd a miniszterelnök által személyesen is felvállalt törvényjavaslatot, amely a nagyobb üzletek vasárnapi bezárását szabályozza. A százezrek életét befolyásoló intézkedésről hatástanulmány nem látott napvilágot, miközben gazdaságilag nehezen lehet megindokolni a korlátozó lépést.

A legfontosabb tudnivalók 2015. március 15-től:

  • A törvény végső verziójában már a neve is megváltozott: "Az üzletek nyitva tartásáról" szóló jogszabály helyett "A kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról" szóló törvénynek nevezik.
  • A törvény hatálya a kiskereskedelmi tevékenységre terjed ki.
  • A törvény kimondja, hogy az üzleteknek vasárnap zárva kell tartaniuk, kivéve melyek árusítótere nem haladja meg a 200 négyzetmétert és a boltot működtető cég legalább 1/5 tulajdonrésszel rendelkező tulajdonosa vagy családtagja működteti aznap.
  • Ezeken kívül lesznek még kivételek: gyógyszertárak, reptéren kialakított üzletek, pályaudvarok területén kialakított üzlet, büntetés-végrehajtási intézetekben történő kereskedelmi tevékenység, egészségügyi intézményekben működő boltok, piacok, vásárok, benzinkutak, katonai objektumon belül folytatott kereskedelmi tevékenység
  • Az általános nyitva tartás reggel 6-tól este 22 óráig szól, vagyis az éjjel-nappali hipermarketeknek ez is fájni fog.
  • Ezen kívül minden üzlet nyitva lehet az adventi vasárnapokon 6-22 óráig és ezen kívül még egy tetszőleges vasárnap az évben.
  • December 24-én és december 31-én 6 óra és 12 óra között lehetnek nyitva a boltok.
  • A pékségek kiskereskedelmi napokon 5 és 22 óra között lehetnek nyitva, vasárnap és munkaszüneti napokon pedig 5 és 12 óra között.
  • A törvény arra is felhatalmazza a kormányt, hogy az adott település sajátosságaira tekintettel (idegenforgalom, vásárlási szokás, foglalkoztatottak száma, lakókörnyezet érdekei) az üzletek egyedi nyitvatartását engedélyezze és ennek szempontjait rendeletben állapítsa meg.
  • A törvény március 15-én lép hatályba.

Nálunk nem ez jött ki

A parlamnet.hu adatai szerint az előterjesztést 119 igen szavazattal, 40 ellenében és 25 tartózkodás mellett fogadta el az országgyűlés. Bencsik János és Kovács Sándor (Fidesz) tartózkodott. Orbán Viktor, Kósa Lajos, Szijjártó Péter, Tállai András, Seszták Miklós, Mesterházy Attila és Gyurcsány Ferenc nem vett részt a szavazásban.

Ma reggel a Pénzcentrum, illetve laptársunk, a Portfolio is szavazásra buzdította olvasóit. Természetesen arra voltunk kíváncsiak, hányan támogatják a boltok kötelező vasárnapi zárva tartását. A két portálon (szerda reggelig) több mint 30 ezren szavaztak. Az eredmények szerint:

A Pénzcentrum olvasóinak 82 százaléka, míg a Portfolio olvasóinak 86 százaléka ellenezi az intézkedést.
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm