12 °C Budapest

Eladó lakások áradata jöhet Budapesten: aki venni akar, most jól figyeljen

2020. szeptember 29. 12:12

Az elmúlt két-három évben a lakásvásárlók körülbelül 30 százaléka befektetési céllal vett lakást, egy részük hitelből. Köztük vannak, akikre nem vonatkozik a hitelmoratórium meghosszabbítása, ők a járványhatás miatt a lakáseladás mellett dönthetnek a következő időszakban. Elsősorban Budapest belső kerületeiben lévő, az elmúlt években turistáknak kiadott lakások tulajdonosai fontolhatják meg az eladást: 4-5 ezer lakásnál jöhet szóba ez a forgatókönyv. Szeptember végén a budapesti használt lakásokat 715 ezer forintért kínálták eladásra, ez lényegében stagnálást jelent éves szinten. A VII. kerületben 813 ezer forintnál tartott a négyzetméterár, ami viszont már 4 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól.

Átalakulás és kínálatbővülés jöhet a használt lakások piacán egyrészt a járványhatás miatt megtorpanó albérletpiac, másrészt a hitelmoratórium részleges lejárta miatt. Az elmúlt egy-két évben befektetési céllal, részben lakáshitelből vásárlók ugyanis a hitelmoratórium lejártával eladhatják az ingatlanukat - derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, amely több mint 100 ezer lakáshirdetés adatai alapján a budapesti lakások átlagos négyzetméterárának alakulását is bemutatja.

Ingatlanbefektetés hitelből

2018-ban és 2019 első felében a befektetési célú vásárlók egy része lakáshitelből finanszírozta a lakásvételt és a kiadásból, elsősorban a turistákat célzó rövid távú lakáskiadásból, azaz lakáshotelezésből származó bevételből fizette a törlesztőrészletet. A járvány miatt azonban töredékére esett a Budapestre látogató turisták száma, így a szóban forgó lakások jelentős része üresen áll vagy hosszabb távra adták bérbe. A kínálat növekedése miatt viszont az albérletárak is 10-15 százalékkal csökkentek március óta. Az érintett befektetőknek az általános hitelmoratórium márciusi bevezetése még adott egy kis haladékot.

A befektetők egy részére azonban nem vonatkozik majd a moratórium meghosszabbítása, ezért - mivel a lakás kiadásából nincs vagy jóval alacsonyabb lehet a bevételük - lehet, hogy eladósorba kell tenniük az adott lakást. Kisebb bevételek mellett nekik már egyáltalán nem biztos, hogy kijön a matek, ha a törlesztőrészleteket ismét fizetni kell

- mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakétője.

Mit jelent a hitelmoratórium?

A hitelmoratóriumról és annak meghosszabbításáról Németh-Simkó Judit, az ingatlan.com-csoporthoz tartozó money.hu kommunikációs vezetője azt mondta: “A járvány miatti adósvédelmi intézkedések egyikeként a márciusban bevezetett hitelmoratórium lényegében általános volt, majdnem az összes hitelre vonatkozott.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Szeptemberben a kormány bejelentette a moratórium részleges meghosszabbítását, így a gyermeket nevelők, a közfoglalkoztatottak, a nyugdíjasok és a munkanélküliek további hat hónapra, azaz 2021 júniusáig kaptak haladékot. Azoknak a befektetőknek, akik nem tartoznak egyik csoportba sem, januártól fizetniük kell a törlesztőrészleteket.

Mennyi lakás érintett és mennyibe kerülnek?

Az elmúlt években a fővárosban vásárlók 30 százaléka befektetési céllal vett ingatlant, így az ingatlan.com becslése szerint körülbelül 4-5 ezer lakásról lehet szó, amelyeknél felmerülhet a lakáseladás. Ez a mennyiség a budapesti adásvételek éves forgalmának 10-12 százalékát teheti ki. Balogh László szerint azok is lépéskényszerbe kerülhetnek, akik az elmúlt 3-4 évben lakástakarékpénztári konstrukciót is indítottak a hitelből történő befektetési célú lakásvásárlás mellett. Ők az államilag támogatott megtakarítási idő lejárta után a felhalmozott összegből tervezték csökkenteni a lakáshitelből fennmaradó tartozásukat, így csökkentve a kiadásokat.

Az ingatlan.com adatai szerint szeptember végén az eladásra kínált budapesti használt lakások esetében a medián négyzetméterár 715 ezer forint volt. Ez azt jelenti, hogy meghirdetett lakások felét ennél alacsonyabb, másik felét pedig magasabb áron kínálták. Ez 1 százalékos emelkedést jelent, lényegében stagnálásnak felel meg éves összevetésben. A VII. kerületben 813 ezer forintnál tart az átlagos négyzetméterár, ami viszont már 4 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. A szakember szerint, ha sokan döntenek az eladás mellett, az olyan hullámot generálhat a belvárosi kerületekben, ami akár a külső kerületekbe kigyűrűzve is alacsonyabb árakat eredményezhet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm