7 °C Budapest

Egy kisebb vagyont költ élelmiszerre Berki Krisztián

2015. október 22. 10:34

A Pénzcentrum demagóg rovata jelenti: miközben magyar családok tízezreinek megy élményszámba, ha hús kerül az étkezőasztalra, addig Berki Krisztián egymaga a magyar minimálbér háromszorosát (!) költi minden hónapban csak húsra és zöldségekre.

Ha a minimálbér háromszorosát költöm el csak húsra és zöldségekre, akkor elképzelhetitek, hogy mennyit szánok a sportra

- közölte rajongóival néhány nappal ezelőtt Berki Krisztián.

Ez azt jelenti, hogy Berki havonta csak húsra és zöldségekre 206 315 forintot (a minimálbér 2015-ben bruttó 105 ezer, nettó 68 775 forint) szán. Ha pedig ennek az összegnek mondjuk a kétharmadát hagyja ott a hentesnél (vagyis 137,5 ezer forintot), akkor a KSH átlagárával (lásd az alábbi infografikát) kalkulálva havonta közel 108 kg, naponta pedig bő 3,5 kg húst fogyaszthatna Krisztián.

Ez pedig nem kevés, tekintve, hogy az Eurostat friss adatai szerint Magyarország lakosságának 31,1 százalékát fenyegeti a szegénység: ők azok, akiknek havi jövedelme nem éri el a medián jövedelem 60 százalékát, vagyis jelenleg alig több mint 95,5 ezer forintot. Mindez meglátszik egyébként a magyarok húsfogyasztási szokásain is: felmérések szerint évente bő 55 kg az egy főre jutó húsfogyasztás Magyarországon.

A legszegényebb családok asztalára persze még az átlagnál is kevesebb hús kerül: a létminimum élelmiszerkosarának tartalma közepes fizikai igénybevétel esetén épphogy csak fedezi a vonatkozó egészségügyi és táplálkozástudományi követelményeknek megfelelő teljes tápanyag-, vitamin- és ásványianyag-szükségletet. Az optimális kalóriaérték 2400 kcal. Egy felnőtt esetében többek között ezek vannak a kosárban:

  • napi 81 gramm fehérjét (ezen belül 32 gramm állati fehérjét)
  • 83 gramm zsírt
  • 356 gramm szénhidrátot
  • 800 milligramm kalciumot
  • 3500 milligramm káliumot
  • 13 milligramm vasat
  • 60 milligramm C-vitamint tartalmaz.

Tehát összefoglalva: Berki havi szinten az egy főre eső átlagos éves húsmennyiség közel kétszeresét, míg a létminimumon élők havi szükségletének a 30 (!) szorosát fogyaszthatná el - legalábbis, ha a KSH átlagárával számolunk, nem pedig Angus-bélszínnel. Forintosítva persze mindenképp érdekes, hogy a havi minimálbér háromszorosára van szüksége ahhoz, hogy elmondhassa magáról:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Adok a külsőmre, jó érzés férfinak lenni.

Ezek után pedig csak remélni tudjuk, hogy a havi szinten megvásárolt hús- és zöldségmennyiség jelentős része végül nem a kukában köt ki - felmérések szerint ugyanis Magyarországon évente 1,8 millió tonna (!) élelmiszerhulladékot termelünk, vagyis fejenként több kiló ételt dobunk a kukába minden héten.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem