7 °C Budapest

Egy hónapja vannak zárva vasárnap: megszólaltak a boltok

2015. április 24. 06:03

Egy hónapja, március 22-én volt az első olyan vasárnap, amikor zárva tartottak a magyar boltok (pontosabban a boltok túlnyomó többsége). Az elmúlt hetek érdekes tapasztalata, hogy pénteken és szombaton látványosan sokan indulnak bevásárolni: megkérdeztük az üzletláncokat, hogy értékelik a március vége óta eltelt időszakot. 

Közelharc a kosarakért, hosszú sorok a pénztáraknál, megállás nélkül dolgozó eladók, zsúfoltság a parkolókban, tömeg a boltokban. Általánosságban ezt tapasztaltuk múlt pénteken és szombaton a budapesti és vidéki áruházakban: diszkontokban, hipermarketekben, lakberendezési boltokban egyaránt. Egy hónapja, március 22-én lépett életbe a vasárnapi zárva tartásról szóló jogszabály.

Vegyesek az eddigi tapasztalatok a vasárnapi zárva tartás egy hónapjáról - mondta el a Pénzcentrumnak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára. Bár konkrét számok még nem állnak rendelkezésre, úgy tűnik, hogy a vasárnap is nyitva tartó kisboltokban egyértelműen nőtt a forgalom.

A nagyobb boltokban viszont óriási a tömeg péntek délután, és különösen szombaton, sokan megtartották hétvégi nagybevásárlási szokásaikat

 - erősítette meg a főtitkár. A plázákat, bevásárlóközpontokat viszont nagyon rosszul érinti az új szabályozás: vasárnap csak néhány kisebb üzlet van nyitva, a vásárlók elmaradnak, hétköznapokon pedig nem nő a forgalom.

Vámos György ugyanakkor arról is beszámolt, hogy a tapasztalatok szerint az elmúlt egy hónapban növekedésnek indult az online vásárlás, sok új vevő jelentkezik a webshopoknál.

A Pénzcentrum által megkérdezett üzletláncok egyetértenek abban, hogy korai még megítélni, hogy az egyes napokon megnövekedett forgalom egyértelműen a vasárnapi zárva tartás számlájára írható-e, azt azonban egyik vállalat sem cáfolta, hogy a korábbiakhoz képest jóval többen vannak a boltokban pénteken és szombaton.

A SPAR-nál azt tapasztalják, hogy

a vasárnapi vásárlások elsősorban péntekre, szombatra és hétfőre terelődtek át,

azt azonban egyelőre nem lehet tudni, hogy a forgalom hogy változik a vasárnap zárva tartó boltok miatt. Az áruházlánc lapunkat arról tájékoztatta, hogy a vasárnapi napokon az összes forgalmuk átlagosan 8 százaléka bonyolódott 2014-ben.

Idén tavasszal jelentős költségmegtakarítási intézkedéseket léptettek életbe, a munkaerő toborzását ugyan lelassították, de elbocsátásokat nem terveznek. Újragondolták logisztikai és értékesítési stratégiájukat is, ezért hosszabb nyitva tartási idővel működnek hétfőtől szombatig. A nyitva tartási idő meghosszabbításával a cél az, hogy vásárlóik a vasárnap kiesésével a többi napon még kényelmesebben intézhessék bevásárlásaikat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az Auchan - amelynek mind a 19 áruháza zárva tart vasárnaponként - forgalma és vásárlószáma az előzetes várakozásoknak megfelelően alakult, ugyanakkor még korai lenne a húsvét előtti és utáni időszak eredményei alapján a vásárlói szokások átalakulásáról beszélni - tudtuk meg a hipermarketlánctól.

Mint írták, mindegyik áruházuk úgy van kialakítva, és annyi kasszával rendelkezik, hogy még a legforgalmasabb napokon és napszakokban is biztosítsa a vásárlók gyors áthaladását a pénztárakon. Minden áruházukban a kasszák nyitva tartását az elmúlt évek tapasztalatai alapján, a várható vásárlószámokat modellezve, órákra lebontva tervezik meg. A különböző napokon, napszakokban, akár óránként is változik a nyitott pénztárak száma, igazodva a vásárlói igényekhez.

Kiemelték ugyanakkor, hogy

február óta csütörtökönként indulnak a legújabb akcióik,

amelyek számos vásárlót arra ösztönöznek, hogy már csütörtökön betérjenek az áruházakba, hogy akár a hétvégi bevásárlást is elintézzék. Az akciós termékek körét nem változtatták, továbbra is a vásárlói igényeknek megfelelően, a szezonalitásokat figyelembe véve alakítják a kínálatot.

Konkrét számokat az IKEA-tól sem kaptunk, ugyanakkor a lakberendezési láncnál az elmúlt hetek tapasztalatai alapján elmondták, hogy míg korábban a hétfő-kedd nyugodtabb időszaknak számított, és fokozatosan nőtt a vásárlói szám a hét előrehaladtával, most a hétfő-csütörtök közötti időszak a korábbinál kiegyenlítettebb. A nyitvatartási rend változása óta a hét első 4 napja közepes forgalmú, a péntek erősebb és

a szombat a legerősebb a vásárlók számát tekintve.

A hétvégére külön akcióval az áruházak nem készülnek, viszont minden héten az IKEA FAMILY klubtagoknak szóló heti ajánlatával és termékakcióival várják a vásárlókat. A bútorlánc a heti ajánlatban szereplő termékeket minden héten csütörtökön teszi közzé honlapján.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem