10 °C Budapest

Durva húzás a H&M-től: érik az újabb botrány?

2016. augusztus 26. 14:10

Nevetségesen olcsón kellett adnia a termékeket a H&M-nek a múltheti techikai hiba miatt, a törölt rendeléseken pedig sok vásárló háborgott az interneten. Egyik olvasónk újabb hiányosságra bukkant a multi webáruházában. Utánajártunk az esetnek, és kiderült, tényleg sántít a dolog. 

Hatalmas lehetőség rejlik az online üzletekben, és a trendek azt mutatják, hogy hamarosan minden jelentős offline áruház az interneten is megjelenik. "Hódolva a köz akaratának", vagyis kielégíteni a vásárló igényét, és haladva a kor szellemével néhány hónapja a H&M is webáruházat indított. A kezdeti zajos sikerből mára csak a zajos rész maradt meg: legutóbb az csapta ki a biztosítékot, és kavart óriási port, hogy technikai hiba miatt brutálisan alacsony árak jelentek meg a honlapon. Az így kialakult óriási kedvezményekre pedig gyorsan lecsaptak a szemfüles vásárlók. Ebből persze szép kis bonyodalom kerekedett, és még most sincs pont az ügy végén.

Mindeközben egyik olvasónk fordult hozzánk kérdésével, mert szerinte valami sántított abban, ahogy a multi webáruháza menedzselte egy termék visszaküldését. A történet röviden a következő: a vevő rendelt egy pólót, de kicsit nagy lett, így szerette volna kicseréltetni. Ezt viszont csak a webáruházon keresztül tehette meg, 

a visszaszállítás költsége őt terhelte, a kereskedő viszont kikötötte, hogy melyik futárcéggel kell visszajuttatnia az árut.

Ha a kézhez kapott termék nem volt hibás, tehát azt kapta a vásárló, amit rendelt és kifogástalan állapotban, ő azonban mégis szeretne elállni a vásárlástól, vagy kicseréltetni esetleg elnézett méret miatt, akkor ennek a költsége a vevőt terheli. Ez ugyan kicsit kellemetlen, de jogilag teljesen rendben van. A hiba ott csúszik a dologba, hogy az áruház megszabta azt is, hogy melyik futárcéggel kell visszajuttatni a terméket.

Ez a szabály

Ha a neten rendelsz, két okból küldheted vissza a terméket. Az egyik a 14 napos indoklás nélküli elállás lehet, ami azt jelenti, ha meggondolod magad, és teljesen mindegy, hogy miért, de mégse akarod a megrendelt terméket, akkor 14 napon belül visszaküldheted, és visszaadják az árát. Ilyen esetben a visszaszállítás költsége a vevőt terheli a Polgárjogi Törvénykönyv (Ptk.) szerint. És ebben az esetben a kereskedő nem korlátozhatja, hogy milyen úton vagy céggel küldöd vissza a terméket.

Ha viszont azért küldöd vissza a terméket, mert a webáruház hibásan teljesített, az már szavatossági igény, és ilyenkor minden költséget, többek között a visszajuttatást is a vállalkozó állja.

Ha ezt a cég nem vállalja önként, akkor csak bírósági úton, vagy azt megelőzően békéltető testület előtt követelhető tőle - tudta meg a Pénzcentrum a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságtól (NFH).

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ezért nem viheted be az üzletbe

A webáruház üzemeltetője nem feltétlenül egyezik bármely offline üzlet üzemeltetőjével, így kérheti a vállalkozás, hogy a terméket a webáruház részére jutasd vissza. Meghatározhatja akár azt is, hogy csak a saját futárszolgálatával küldheted, ugyanakkor a Ptk. rendelkezései alapján ebben az esetben a költség a vállalkozást terheli - mondta a Pénzcentrumnak az NFH.

Kerestük a H&M-et is, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ tőlük.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem