21 °C Budapest

Durva akciókat hoz a vasárnapi boltzár eltörlése: mutatjuk

2016. május 3. 05:25

Bár most vasárnap sok bolt zárva tartott a munka ünnepe miatt, a nagy áruházláncok jövő hétvégétől már úgy lesznek nyitva, mintha nem is vezették volna be a vasárnapi boltzárat 2015 márciusában. Megkérdeztük őket, hogy hogyan készülnek a májusi hétvégékre, és milyen akciókkal várják a visszatérő vásárlókat.

Már lassan egy hónapja, hogy a parlament meglepő gyorsasággal megszavazta a vasárnapi boltzár eltörlését. Mindenkit meglepetésként ért a döntés, ezért a boltoknak, azok alkalmazottainak és talán még a vásárlóknak is kellett egy kis idő az átálláshoz. A munka ünnepe idén május első vasárnapjára esett, így a legtöbb áruházlánc és bevásárlóközpont zárva tartott, de a hónap második hétvégéjétől már mind nyitva lesznek. Több helyen akciókkal és programokkal várják a vasárnapi boltzár visszavonása után visszatérő vásárlókat.

A boltzár visszavonása olyan megosztó, mint a bevezetése

A kormány egyik legmegosztóbb intézkedése volt a vasárnapi boltzár bevezetése 2015 márciusában, és hasonlóan vegyes reakciókat váltott ki a boltzár feloldása idén április 12-én.

Szinte egyik napról a másikra született a döntés, aminek nem mindenki örült, hiszen a nagy áruházláncok egy év alatt berendezkedtek a heti hatnapos nyitvatartásra,

 és nem álltak készen egy ilyen változásra.

Emellett sok olyan munkavállaló a zárva tartás mellé állt, azok is, aki egy éve még a boltzár ellen volt, hiszen hozzászokott a heti egy fix szabadnaphoz. Mégis úgy tűnik, hogy a nagy áruházláncok közül májusra mindenki felkészült a vásárlók vasárnapi fogadására. Számos üzlet már az elmúlt hetekben is nyitva tartott, májusban pedig többen akciókkal próbálják visszacsalogatni a vevőket a hét utolsó napján.

Nagy hajrával indul a május az áruházláncoknál

A KIKA-ban május 8. lesz az első vasárnap, amikor minden áruház nyitva tart a vasárnapi boltzár bevezetését megelőző nyitvatartási rend szerint, 10-től 19-ig. Május 7-8. igazi családi hétvége lesz: szombaton és vasárnap is 13 százalékos kedvezményt adnak minden termékre, és különböző programokkal várják a vásárlókat az áruházakban - tudta meg a Pénzcentrum a lakberendezési lánctól.

Bár már április 17-étől kinyithattak volna, ennek megszervezése összetett feladat volt: be kellett jelenteni az illetékes jegyzőnek a nyitvatartás változását 8 napos határidővel, és a háttérszerződéseket is módosítani kellett (pl. biztonsági szolgálat, szállítást végző cégek).

A KIKA hosszú távon forgalomnövekedést vár a törvénymódosítástól, mivel a vasárnapi boltzár miatt a spontán, illetve az impulzív vásárlások jelentősen visszaestek.

Az Auchan minden magyarországi üzlete nyitva tart vasárnaponként már április 24-től, reggel 8 és este 20 óra között. Mivel az áruházlánc májusban ünnepli magyarországi fennállásának 18. évfordulóját, egész hónapban nyereményjátékkal és hétről hétre számos akcióval várják a vásárlókat, illetve különféle programokkal is készülnek. Az akciós kínálatban szerepelnek például sportszerek, szabadidős játékok és ruházat, kerti bútorok, grill felszerelések, medencék, palánták, egynyári növények és más kertészkedéshez szükséges eszközök. Azokat az autósokat pedig, akik még a gumiabroncscsere előtt állnak, hetente nyári gumiabroncs-vásár várja.

Kuponözönnel csábítják a vasárnapi vásárlókat

Az Aldi üzletei az Auchanhoz hasonlóan már április 17-étől várják a vásárlókat, de mivel időbe telik, míg a vásárlók alkalmazkodnak az új helyzethez, három alkalommal vasárnapi kuponnal biztatják őket a vásárlásra. Azok, akik az adott vasárnapi napokon 5000 forint felett vásárolnak, 500 forint értékű kupont kapnak ajándékba, amelyet következő alkalommal levásárolhatnak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A SPAR üzletei is már április 24-től újra nyitva tartanak vasárnaponként, az első vasárnapra pedig ők is kuponos akcióval készültek. Az egyes áruházak nyitvatartási rendje eltérő, attól függően, hogy pontosan hol helyezkedik el az üzlet és milyenek ott a vásárlói szokások.

A vasárnap korábban is fontos napnak számított: annak ellenére, hogy sok áruház rövidebb ideig tartott nyitva, a heti forgalom 9 százaléka bonyolódott vasárnaponként

− mondta Maczelka Márk, a SPAR Magyarország kommunikációs vezetője. Májustól a hétvégi akciók vasárnapokon is érvényesek lesznek, a hálózat pedig arra számít, hogy a 2015. március 15. előttihez hasonlóan a lakosság jelentős része újra a hét végére fogja időzíteni a nagybevásárlásokat.

A Hervis 27 hazai üzletéből 20 üzlet már a módosítást követő első vasárnapon kinyitott, a többi Hervis áruház pedig a következő héten csatlakozott a heti hét nap nyitva tartó boltokhoz. Viola Krisztina ügyvezető igazgató szerint a dolgozók körében is népszerű a vasárnapi nyitvatartás visszaállítása.

Azt tapasztaljuk, hogy a többletjövedelem miatt több dolgozónk jelentkezik vasárnapi munkára, mint amennyit valóban foglalkoztatni tudunk

- mondta a Pénzcentrumnak.

Április 21-24. között különleges vasárnapköszöntő akcióval várták a vásárlókat: 20 százalékos kedvezmény járt minden termékre. A májusi törzsvásárlói napok és a JOY-kuponhétvége mellett, ebben a hónapban meglepetés hétvégi akcióval is várják majd a vásárlókat, a bevásárlóközpontok, illetve a felújítás miatt rövid időre bezáró áruházak pedig egyedi akciókkal, kiárusításokkal is készülnek.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem