11 °C Budapest

Drágulhat a telefonálás a roamingdíj eltörlése miatt

2015. november 9. 09:00

Akár emelhetnek is a belföldi hívások tarifáján a szolgáltatók a roamingdíj eltörlése miatt - írja a Világgazdaság.


A későbbiekben nem lesz különbség a belföldi, illetve a külföldről Magyarországra irányuló hívások percdíjában, ugyanis eltörlik a roamingdíjat. Emiatt azonban az is előfordulhat, hogy - mivel nincsen érvényben ezt akadályozó szabályozás - a szolgáltatók emelni fogják a belföldi tarifákat.

A szolgáltatók saját üzletpolitikai stratégiájuk alapján döntik el - a szabad piaci verseny elveinek tiszteletben tartása mellett - azt, hogy emelik-e saját tarifáikat. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak (NMHH) nincs felhatalmazása a szolgáltatók üzleti döntéseinek vizsgálatára. A hatóság feladata annak biztosítása, hogy a szolgáltatók az esetleges díjemeléseket, az általános szerződési feltétel- és szerződésmódosításokat a jogszabályi előírások alapján hajtsák végre

 - mondta a lapnak az NMHH.

Ha viszont a szolgáltatók a leírtak szerint hajtanák végre az EP-határozatot, akkor az ügyfelek a jelenleginél valószínűleg kedvezőbben járnának. 2015. december 15-ig egy speciális számítással fogják meghatározni, hogy pontosan mennyit kell majd fizetni az Európai Unióban a külföldön fogadott hívásokért. Jelenleg például percenként 19,5 forintba kerül egy Magyarországról Németországba indított hívás. Jövő április 30-tól ez az összeg percenként körülbelül 0,0114 euró, vagyis valamivel több, mint három forint lehet.

A roamingdíjak legutóbb 2014. július 1-jén változtak, kivezetésük pedig két lépcsőben történik majd. Lesz egy átmenti időszak 2016. április 30-tól, amikor az említett mértékben lehet növelni a belföldi díjakat. Majd 2017. június 15-től az említett pluszdíjakat a szolgáltatók csak akkor alkalmazhatják, ha évenként az NMHH-nak megküldött kérelemben közgazdasági számításokkal igazolják, hogy a felmerült költségek nem fedeznék a kiadásokat, és emiatt a belföldi díjak emelésére lenne szükség.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem