Drágább lenne a parlegfű írtás: még nem vonják ki a forgalomból a káros összetevőt

MTI
2017. január 23. 13:30

Megnehezítené és megdrágítaná a gyomirtást, köztük a parlagfű elleni védekezést a glifozáttartalmú készítmények visszavonása; a hatóanyagról legkésőbb év végén születhet döntés.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felidézte: a glifozát felhasználásáról tavaly vita robbant ki az Európai Unióban annak ellenére, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság alaptalannak minősítette az egészségügyi kockázatok miatti aggályokat. Az Európai Bizottság átmeneti intézkedésként a humánegészségügyi kockázatok miatt nemkívánatosnak minősített minden olyan glifozátkészítményt, amely polietoxilált faggyúamin segédanyagot tartalmaz. A Nébih a szigorító rendelet értelmében

24 termék engedélyét vonta vissza tavaly novemberben: ezeket a kereskedők Magyarországon az idén május 31-ig adhatják el, a végfelhasználók pedig november 30-ig alkalmazhatják. A többi 35 készítmény a végleges döntésig forgalomban maradhat.

A vita eldöntésében az Európai Vegyianyag Ügynökség véleménye lehet perdöntő, de ha a tagállamok ennek birtokában sem tudnak minősített többséggel döntést hozni, akkor az Európai Bizottság saját hatáskörben is intézkedhet - közölte a Nébih. Hozzátették: születhet olyan döntés is, hogy a hatóanyag engedélyét vissza kell vonni, ami egyet jelent az összes glifozát készítmény betiltásával. Egy ilyen lépésnek súlyos hatása lehet a termelőkre a hivatal szerint. A tavalyi szigorítást azonban nem látják súlyosnak, mivel a piacon maradó készítmények helyettesíteni tudják a kiesőket, a türelmi idő pedig az idei szezonra még kiterjed.

A Nébih közleménye szerint a glifozát régóta ismert és széles körben alkalmazott gyomirtó, amelyet GMO-mentes mezőgazdaságokban - így Magyarországon is - többnyire olyan esetekben alkalmaznak, amikor elkerülhető a kultúrnövénnyel való érintkezés. A hivatal kimutatása szerint 2015-ben glifozát hatóanyagból 1423 tonnát használtak fel Magyarországon - ebből 666 tonna volt a kivont készítmények forgalma -, míg 2010-ben még csak 780 tonna volt az országos felhasználás.

A glifozátkészítmények évek óta a legnagyobb mennyiségben forgalmazott növényvédők világszerte - írta a Központi Statisztikai Hivatal egy tavaly kiadott elemzésben. Hozzátették: a növényvédőszerek felhasználásából eredő egészségügyi kockázat csökkentése az Európai Unió fontos célkitűzése.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm