6 °C Budapest

Csúnyán beszólt a magyaroknak a Baywatch szexi sztárja

2016. január 21. 16:50

Csakúgy, mint a francia, a magyar libamáj is világhírű. Így akár nekünk is szólhat Pamela Anderson francia parlamentben elhangzott beszéde.

A hízott kacsa- és libamáj, a foie gras fogyasztása ellen érvelt nemrég a francia parlamentben Pamela Anderson, a Baywatch című tv-sorozat egykori csillaga. A kanadai születésű 48 éves állatvédő aktivista felszólította a franciákat, hogy ne egyenek hízott libamáját, hagyjanak fel ezzel a "kegyetlen luxussal", amely évente 80 millió szárnyasnak okoz "szörnyű kínokat". Mint mondta, együtt érez "azzal a sok franciával", akiben szégyent és szomorúságot kelt "e nagyon társaságkedvelő madarak kínlódása". 

Hiába kardoskodott azonban az amerikai színésznő, a liba- és kacsatömés betiltása mellett, Franciaországban ugyanis ennek semmi esélye, mert:

  • A hízott libamáj a világhírű francia konyha elengedhetetlen eleme
  • 2006-ban az ország gasztronómiai kulturális örökségének részévé nyilvánították
  • Franciaországban évente 20 ezer tonna hízott májat állítanak elő
  • Az iparág 100 ezer embernek ad munkát

Magyarországon sem valószínű, hogy betiltanák!

Habár az Európai Unió több országában, például Ausztriában is törvény tiltja a libák tömését, idehaza aligha számíthatunk ilyen kormányzati lépésre. Magyarország ugyanis, Franciaországhoz hasonlóan, libamáj-nagyhatalom. Olyannyira, hogy a jelentős export miatt gyakran hiány van belőle itthon.
Bár a zöldek vélhetően itthon is lobbiznak, de hangjukat egyelőre nem nagyon hallani. Az állami szervezetek pedig inkább amiatt kampányolnak, mire figyeljünk, ha nem akarjuk, hogy a boltban átverjenek minket.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatása szerint mindennapi felhasználás során pusztán ránézésre, szabad szemmel és tapintással rendkívül nehéz megállapítani a csalást, gyakran még a sokat tapasztalt szakácsokat is megtévesztik a hamisítók. Ha kacsamájat hoznak forgalomba libamájként, érzékszervi vizsgálatokkal a hatósági szakemberek sem tudják egyértelműen azonosítani a terméket, ezért alkalmaznak fajazonossági DNS-vizsgálatot.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm