9 °C Budapest

Borravalót bankkártyával? Biztos, hogy olyan jó ötlet ez?

Pénzcentrum
2014. október 6. 06:02

Egyre többen fizetnek éttermekben is bankkártyával vagy akár mobiltelefonnal, és ilyenkor sokszor nem egyértelmű, hogy a borravaló összegét is fizethetjük-e ilyen módon, vagy inkább készpénzben illik adni? Tényleg nem kapják meg a pincérek a nekik szánt plusz pénzt, ha kártyával fizetünk?

Habár a szervizdíjat már 9 éve vezették be a borravaló kifehérítésének céljával, ez utóbbit még mindig szívesebben adjuk. A magyarok többsége egyszerűen megszokta és elfogadja a borravaló intézményét. Egy közelmúltban publikált felmérés szerint négyből csak egy ember mondta, hogy legszívesebben eltörölné ezt a szokást.

KATTINTS! "Kötelező borravaló": milliárdokat fizetünk ki szervizdíjként az éttermekben

A borravalóval kapcsolatosan fontos kiemelni, hogy a munkavállaló azt csak a munkáltató előzetes hozzájárulásával fogadhatja el. Ebből következik, hogy annak összege az alkalmazottat illeti meg. Igaz az, hogy milyen módon kapja meg a pénzt, alapvetően a felek megállapodásától függ - mondta el a Nemzeti Adó-és Vámhivatal a Pénzcentrum kérdésére. Ugyanakkor ennek kapcsán meg kell jegyezni, hogy

a bankkártyával fizetett borravaló esetében - akármilyen kifizetésben is állapodtak meg - azt csak az előírt közterhekkel csökkentett összegben fizethető ki a munkavállalónak.

Ez azt is jelenti, hogy nem "váltható" automatikusan készpénzre az aznapi borravaló teljes összege. Ilyen esetekben havonta bérként/jövedelemként fizetik ki az alkalmazottnak a borravalót. Így pedig már szja-kötelezettség is terheli az összeget a járulékfizetési kötelezettség mellett (vendéglátó üzlet felszolgálójaként a fogyasztótól közvetlenül kapott borravaló egyéb esetben adómentes bevétel).

"Felesleges kártyával borravalót adni"

Mindezek tükrében érdekesnek hat az az eset, melyet olvasónk osztott meg lapunkkal. Elmondása szerint az éttermi számla rendezésekor úgy tájékoztatták, hogy a számla végösszegéhez nem üthetik hozzá külön a borravaló összegét, ha kártyával szeretné a két tételt egyben fizetni. A felszolgáló az új, online-pénztárgépekre hivatkozott. Az adóhivatal lapunk kérdésére azonban elmondta, hogy

az új kasszák nem jelentenek korlátozást vagy akadályt a borravaló bizonylatolása terén, és maga a NAV sem tett közzé ilyen irányú felhívást vagy tiltást.

De olyan is előfordult már, hogy az alkalmazott azzal hárította el a borravaló bankkártyás fizetését, hogy "felesleges, úgysem kapják meg azt az összeget". Pedig az adóhatóság lapunk kérdésére elmondta, hogy

bankkártyás fizetés esetén is a felszolgálási díj és a borravaló vitathatatlanul a szolgáltatást nyújtó adóalany bevétele.

Egyre több helyen lehet viszont találkozni olyan POS terminálokkal, amelyeken először külön be lehet ütni a borravalónak szánt összeget, ezután pedig külön a számla eredeti végösszegét. A borravaló bankkártyás fizetése történhet az egyébként fizetendő ellenértékkel együtt és attól külön (utólag) is; a lényeg az, hogy arról szabályos bizonylat (nyugta, számla) készüljön - tudtuk meg a NAV-tól.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem csak a borravaló fizetése lehet problémás bankkártyával

"Sajnáljuk, de 1500 forint alatt nem tudunk bankkártyát elfogadni" - több vendéglátóhelyen is találkozhatunk ezzel a visszautasítással. Pedig az üzleteknek elméletileg nincs lehetősége arra, hogy értékhatárhoz kösse a kártyás fizetést. Habár törvényi szabályozás nincs rá, a kártyaelfogadói általános szerződési feltételek nem engedik meg, hogy a bankkártyás fizetést bizonyos értékhatárhoz kötve határozza meg a kereskedő.

Általában a kártyás fizetések elfogadásának magas banki díjaival magyarázzák az értékhatárok szabását. Ugyanakkor az egyik népszerű budapesti borbár szakmai vezetője kérdésünkre elmondta, hogy tapasztalatuk szerint itthon még nem terjedt el annyira az egyérintéses fizetés, hogy egy zsúfolt péntek vagy szombat estén megengedhessék maguknak a tranzakciónkénti akár csak pár másodperces csúszást. A szakmai vezető hiába használja külföldön is előszeretettel a kártyáját, a bárban nem anyagi megfontolások, hanem a vendégek kényelme miatt döntöttek úgy, hogy a kisebb (1500 forint alatti) összegek esetén nem tudják elfogadnia a bankkártyát.

Összességében tehát a lehetőség adott, hogy bankkártyával adjuk a borravalót. Ugyanakkor nem meglepő, ha a pincérek jelzik, hogy inkább készpénzben kérnék azt. A bankkártyás fizetés esetén ugyanis egyrészt nem lehet aznap kivenni a borravalót a kasszából, és csak hó végén kapják azt meg bérjövedelemként. Ami pedig már egy járulékokkal és szja-val csökkentett összeget jelent. Amennyiben tényleg a kiváló kiszolgálást szeretnénk megköszönni a pincérnek, akkor érdemes lehet egy kis aprót is tartani magunknál, és külön odaadni a felszolgálónak.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem