16 °C Budapest

Boci, Milka, Nestlé: melyik a legjobb csokimikulás? Teszt!

Pénzcentrum
2015. november 28. 07:02

Egy hét múlva megérkezik a mikulás és persze nem mindegy,  milyen csokit hoz a puttonyában. A Pénzcentrum ezért most a mikuláscsokikat vizsgálta meg közelebbről, az ízek mellett pedig ezúttal a csomagolásokat is pontoztuk. De annak is utánajártunk, hogy mennyi csokit és mikor ehetnek a gyerekek.

A nagyobb üzletekben hatalmas a mikuláscsoki kínálat, összesen 16 csokit válogattunk össze és igyekeztünk kisebb és nagyobb márkákból is vásárolni. A híres Lindt csoki közel tízszer drágább, mint a legolcsóbb mikulás, de valóban tízszer finomabb is?

Íz alapján az első helyre a KitKat csokimikulása került, a maximálisan megszerezhető 130-ból 95 pontot szerzett, de nem maradt le sokkal mögötte az After Eight és a Lindt terméke, amik 94 ponttal lettek holtversenyben a másodikak. A harmadik helyre is ketten kerültek 90 pontot szerzett a Kinder és a Nestlé csokimikulása is.

Ár-érték alapján az első helyet a sok boltban kapható Nicole Choco kisebbik mikulása szerezte meg. A második lett a Vadász csoki és a dobogó harmadik fokára KitKat mikulása került. A drágább Lindt bár sok pontot zsebelt az íz teszten, ár-érték arányban az utolsó lett.

Mi a helyzet a csomagolással?

Szemüveges, kacsintós, piros vagy zöldpalástos: sok mindenben különbözhetnek egymástól a mikulások csomagolásai, amit a tesztelőink alaposan szemügyre is vettek. Volt, aki a formát kritizálta, de olyan is akadt, aki a mikulás arcát tartotta ijesztőnek. A csomagolások között az első helyre a többitől legjobban különböző Merci duci mikulása került.

{{EMBED:infogram_0_0_mikulascsoki_csomagolas_sorrend3" title="Mikuláscsoki csomagolás sorrend" data-title="" data-src="https://e.infogram.com/js/dist/embed.js?snm">Infogram beágyazás
infogram_0_penzcentrum_mikulascsoki_teszt" title="Pénzcentrum mikuláscsoki teszt}}

Ár-érték alapján az első helyet a sok boltban kapható Nicole Choco kisebbik mikulása szerezte meg. A második lett a Vadász csoki és a dobogó harmadik fokára KitKat mikulása került. A drágább Lindt bár sok pontot zsebelt az íz teszten, ár-érték arányban az utolsó lett.

Mi a helyzet a csomagolással?

Szemüveges, kacsintós, piros vagy zöldpalástos: sok mindenben különbözhetnek egymástól a mikulások csomagolásai, amit a tesztelőink alaposan szemügyre is vettek. Volt, aki a formát kritizálta, de olyan is akadt, aki a mikulás arcát tartotta ijesztőnek. A csomagolások között az első helyre a többitől legjobban különböző Merci duci mikulása került.

{{EMBED:infogram_0_mikulascsoki_csomagolas_sorrend3" title="Mikuláscsoki csomagolás sorrend

A csokimikulás a kedvencünk

Az ünnepi édességpiac slágertermékéből a csokimikulásból tavaly rekord mennyiséget, közel nyolc és félmilliót vásároltunk, csaknem 5 százalékkal többet, mint tavalyelőtt. Ráadásul egyre többen keresik a jobb minőségű termékeket, ezt támasztja alá az is, hogy az ünnepi édességek forgalma az értékét tekintve jóval nagyobb mértékben növekedett, mint a mennyisége - derült ki a Nielsen kutatásából.

Mire figyeljünk a vásárlásnál?

A mikulások vásárlásakor a címke alapján tájékozódhatunk. Az összetevők, és ezen belül a csokoládétartalom pedig nagymértékben meghatározza a minőséget. Fontos, hogy az összetevőket mennyiségileg csökkenő sorrendben kell feltüntetni a címkéken, tehát amiből a legtöbb van, az szerepel az elején. Nézelődéskor pedig érdemesebb a magasabb kakaótartalmú mikulást választani.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A valódi csokoládé legalább 35 százalékban tartalmaz kakaó szárazanyagot, amelyből legalább 18 százalék kakaóvaj és 14 százalék a zsírmentes kakaó szárazanyag. A kakaós bevonók ehhez képest alacsonyabb kakaótartalmúak, és kakaóvaj is kevesebb benne

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésre Erdélyi-Sipos Alíz, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) főtitkára.

Mennyi csokit ehetnek a gyerekek?

Európában minden harmadik gyerek túlsúlyos vagy elhízott. Ennek oka elsősorban az életmódunkban bekövetkezett változásokban keresendő: a mozgásszegény életmód és a szükségleteinket meghaladó energiabevitel. Az energia-egyensúly felbomlásához a táplálkozáson belül a szükségesnél több zsiradék és természetesen a túlzott édességfogyasztás is hozzájárulhat. Nem lehet azonban kijelenteni, hogy az elhízásért kizárólag a magas cukorbevitel felelős.

Az egészséges táplálkozásban az édesség, csokoládé fogyasztása nem tilos, de nem a napi étkezés része. Hetente kétszer, természetesen nem a főétkezések helyett, kis mennyiségben beilleszthető az étrendbe

- tette hozzá a főtitkár.

A szövetség azonban arra is felhívja a figyelmünket, hogy idén sem szabad kifelejteni a mikuláscsomagból a csoki mellett a mandarint, az almát, a diót és a mogyorót sem.
Hogyan teszteltünk?

Vaktesztünkben a Pénzcentrum kibővített szerkesztőségével 13-an összesen 16 különböző mikuláscsokit kóstoltunk végig, de még a kóstolás előtt a mikulások csomagolását is értékeltük. A csomagolásra és később az ízekre 1-10-ig lehetett pontotokat adni, így a nyertes csoki és csomagolás akár 130 pontot is bezsebelhetett volna.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem