2 °C Budapest

ATM: Más összeg! Rájönnek-e a bankok a 19 ezres gombra?

Pénzcentrum
2014. szeptember 27. 07:01

"Easy Cash" azaz magyarul gyorsan választható pénznek nevezik a bankjegykiadó automaták által készpénzfelvételkor felajánlott összegeket. Sokan tartanak attól azonban, hogy az automata csak tíz-vagy húszezreseket fog kiadni, és szívesebben választanák ki ők, hogy milyen címletekben adja ki az ATM az összeget. De vajon mennyire gondolnak rájuk a bankok, és létezik-e olyan automata, ahol a nemcsak a gyorsgombokkal segítenek, de még címletet is lehet választani?

Töretlen a készpénz népszerűsége a magyarok körében: körülbelül háromszor annyi készpénzt veszünk fel az ATM-ekből, mint amennyit bankkártyával elköltünk. A februárban bevezetett kétszeri díjmentes készpénzfelvételt pedig a legtöbben igyekeznek kihasználni, és esetleg azok is felveszik a 150 ezer forintot, akik korábban kisebb összeget költöttek készpénzben. Mivel az ingyenesség akkor is él, ha más bank ATM-jét használjuk, ezért utánajártunk, hogy melyik berendezéseket lehet érdemes használni, ha "apróban" szeretnénk felvenni a pénzt vagy esetleg mi magunk választanánk ki a címleteket.

Ahol a szokásos összegekkel találkozhatunk

Sok banknál még mindig kénytelenek vagyunk a "más összeg" gombra nyomni, ha félünk attól, hogy csak nagy címletet ad majd ki az automata.

Az OTP-nél például a legkisebb összeg a gyorsgombok között az ezres, ezt követően pedig 5, 10, 25, 50 és 100 ezer forintos tételek közül lehet választani.

Hasonló a K&H listája is: itt is ezer, 5, 10, 15, 20 és 50 ezer forintos lehetőséget kínál fel alapból az automata. Majdnem ugyanezek a lehetőségek állnak a Budapest Bank ATM-jeit választó ügyfelek rendelkezésére, csak az 50-es helyett 40 ezres gyorsgomb van.

A CIB-nél pedig nincs ezres, de az 5, 10, 20, 50 ezres gomb itt is megtalálható, valamint ezen felül 100, sőt 150 ezres lehetőséget is felkínál az ATM.

Az OTP automatája

Habár az Erste ATM-je is a hagyományos összegeket ajánlja fel, itt azonban két különlegességgel is találkozhatunk. Egyrészt a legmagasabb felvehető összeg 200 ezer forint, másrészt pedig

egyedülálló módon itt címletet is lehet választani.

Ahogy az alábbi képen is látszik, beírhatjuk, hogy hány darab ezer, ötezer, tízezer és/vagy húszezer forintos bankjegyet szeretnénk kapni (a 10 és 20 ezer forintos címletek választhatósága ATM-enként eltérhet, így itt nem szerepelt 20 ezres bankjegy). Azt érdemes viszont szem előtt tartani, hogy az ezer és ötezer forintos címletek esetén maximum 10-10 darab bankjegy vehető fel.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Alapból "más összeg"

Egyelőre kevés bank ATM-je kínál fel alapból olyan összeget, amikor biztosak lehetünk abban, hogy kisebb címleteket is fogunk kapni. Az UniCreditnél a szokásosnak mondható 5, 50, 75 és 100 ezres gyorsgombokon kívül a 9 és 19 ezres billentyűt is választhatjuk.

A Raiffeisen és az FHB automatáiból pedig már az ötezrest is lecserélték négyezresre, ezen felül pedig 9, 19, 50, 75, 100 és 150 ezres összegeket is kérhetünk.

A jellemző ügyféligények alapján van beállítva az összegek az automatákon

 - árulta el lapunk kérdésére a Raiffeisen.

A legtöbb kilencre végződő gyorsgombot viszont a Takarékbank által üzemeltetett ATM-eknél találhatják az ügyfelek 2010 óta. Így egyetlen gombnyomással lehet 4-9-19 és akár 29 ezer forinthoz is hozzájtni a takarékszövetkezeti automatákból. Ezenfelül pedig 50-100-200 ezer forintos címletek közül lehet választani.

A Takarékbank automatájának képernyője

 

A Takarékbank meglátása szerint a kétszeri ingyenes készpénzfelvétel bevezetése óta is fontos az ügyfeleknek a bankjegykiadó automaták száma és eloszlása, nem csak kényelmi, hanem anyagi szempontból is. A TakarékBank és együttműködő partnerei által üzemeltetett bankjegykiadó automaták, ATM-ek száma 1016, a takarékszövetkezeti integráció központi bankja, a Takarékbank a teljes magyar ATM-állomány 21 százalékát üzemelteti, így minden ötödik ATM Magyarországon hozzá tartozik

- mondta el a Takarékbank a Pénzcentrumnak.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm