11 °C Budapest

A te pénzed is lenyúlhatják kártyádról: 5 tipp a védekezéshez

2015. április 20. 16:55

A rendőrségi híreket böngészve szinte minden héten találkozni olyan esetekkel, amikor ellopott, elhagyott pénztárcában talált bankkártyával sikerrel vettek fel pénzt a bűnözők. A plasztikokra azonban nem csak ez a veszély leselkedik: a Pénzcentrum most 5+1 tippet ad a bankkártya biztonságos használatához és védelméhez.

1. SOHA ne írd a kártyára, a pénztárcádba a PIN-kódot.

Kevesen tudják, hogy amikor az ellopott kártya PIN-kódját használva tudják megkopasztani a bankszámlánkat, a bank várhatóan nem fogja megtéríteni a kárunkat. Így nemcsak az igen borsos, akár 15-20 ezer forintos kártyaletiltási-és pótlási díjat kell majd megfizetnünk, hanem bizony a veszteségek is minket terhelnek.

A bankok általános szerződési feltételeiben ugyanis külön kikötik, hogy a kártyatulajdonos gondatlan magatartása következtében bekövetkező visszaélésekért nem viselik a felelősséget. Ilyen lehet például, amikor

  • a felírt PIN kódot a kártyával egy helyen tartjuk a pénztárcánkban
  • a kártyára írjuk fel a PIN kódot
  • személyes adatokból (születési dátum) kikövetkeztethető a kód
  • vagy esetleg könnyen kitalálható (1234, 1111)

Ilyenkor igen kicsi a valószínűsége, hogy a pénzünkből bármennyit is viszontlássunk.

2. Állíts be SMS-értesítőt:

Ez azonnal jelez, ha pénzt vettek fel, vagy fizettek a bankkártyával. Sokszor ez riasztja a kártyabirtokost akkor is, ha a bankkártya adatait lemásolják, és a világ másik végén használják.

3. Állíts be napi limitet

A kártyás vásárlásra, valamint készpénzfelvételre beállítható felhasználási limit is. A felhasználási limit egy előre meghatározott időszakra, jellemzően egy napra vonatkozik, továbbá kapcsolódhat az egy nap alatt végzett műveletek számához, vagy összegéhez, vagy akár a kettőhöz együtt, továbbá jellemzően eltérő limit adható meg a készpénzfelvételre és a vásárlásra. Azaz a limit meghatározza, hogy naponta maximum mekkora összeget és/vagy hány alkalommal lehet készpénzben felvenni, valamint vásárlásra fordítani.

A limit beállítások tetszőleges gyakorisággal igény szerint módosíthatók, azonban számos kártyakibocsátó meghatároz felső felhasználási limiteket. A felhasználási limitek beállítása azért jelent biztonságot a kártyahasználónak, mert ha a kártya illetéktelen kezekbe kerülve (elvesztés, ellopás esetén) nem lehet azonnal felvenni vagy elkölteni a számlán lévő teljes összeget, csak a limit erejéig.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

4. Takard le a számokat

Arra is érdemes odafigyelni, hogy a sorban mögöttünk állók fizetéskor, pénzfelvételkor ne tudják lelesni, hogy mely gombokat nyomjuk meg a bolti terminálon vagy az ATM-en.

5. Figyelj az ATM-re

Készpénzfelvétel előtt ellenőrizzük, hogy az ATM pénzkiadó nyílásán nincs-e ragasztásra, átalakításra utaló nyom, illetve nem találunk-e szokatlan, oda nem illő tárgyat vagy rongálás nyomait az automatán. Ha a tranzakció során kártyánk megsérül, vagy az ATM nem adja ki, hívjuk a bank telefonos ügyfélszolgálatát, és azonnal blokkoltassuk bankkártyánkat.

5+1. Ne add ki a kezedből a kártyád

Mindig te végezd a kártyás tranzakciót, ne hagyd, hogy elvigyék (még akkor sem, ha érintőkártyával fizetsz). Például egy étteremben ne add oda a pincérnek az asztalnál: menj el a kasszához, és fizess személyesen.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm