10 °C Budapest

A legnagyobb élelmiszer-átverés Magyarországon: évek óta megy

2015. november 11. 14:32

Gyakorlatilag lehetetlen megkülönböztetni a libamájat a kacsamájtól. Még maguk az élelmiszerbiztonsági szakemberek is csak a DNS-azonosításban bíznak. 

Időről-időre találnak az élelmiszerbiztonsági szakemberek kacsamájat libamájként árusítva. Bár mindkettő a magyar gasztronómia kedvelt alapanyaga, az árakban nagy különbség van.

  • Egy kiló libamáj 6-9 ezer forintba kerül,
  • míg egy kiló kacsamáj 4-7 ezer forintért kapható.

A NÉBIH, azaz a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkatársai országszerte több hónapig vettek mintákat fagyasztott libamáj termékekből. Az esetek többségében a fajazonossági DNS vizsgálatok kimutatták, hogy liba helyett kacsából származott az adott termék.

Az ellenőrzéssorozat jelenlegi szakaszában több mint 2 tonna termék forgalmát korlátozták, a hatóság kötelezte az érintett céget az általa gyártott valamennyi "fagyasztott libamáj" jelölésű termék forgalomból történő visszahívására és hiánytalan megőrzésére a vizsgálat lefolytatásáig. Az élelmiszerhamisítás elkövetője milliós nagyságrendű bírságra számíthat.

10-ből 9-szer kacsát veszünk liba helyett

Két évvel ezelőtt a Magyar Libamáj szövetség csinált egy budapesti tesztvásárlást. Rejtett kamerával libamájat szerettek volna venni különböző boltokban és piacokon. Azt állították: tíz vásárlásból kilencszer kacsamájat adtak el nekik a hentesek libamáj helyett.


Vásárláskor szinte nem lehet megkülönböztetni

A Pénzcentrum megkereste a NÉBIH-et: kíváncsiak voltunk arra, hogyan tudja a vásárló megkülönböztetni a libamájat a kacsamájtól.

A hivatal azt közölte, hogy mindennapi felhasználás során pusztán "ránézésre", szabad szemmel és tapintással rendkívül nehéz megállapítani a csalást, sokszor még sokat tapasztalt szakácsokat is megtéveszt az ilyen jellegű hamisítás.

Abban az esetben, ha kacsmájat hoznak libamájként forgalomba, érzékszervi vizsgálatokkal (tehát ránézve, megtapintva, megszagolva)

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

a hatósági szakemberek sem tudják egyértelműen azonosítani a hamisítást,

ezért használtak most is úgynevezett fajazonossági DNS vizsgálatot.

A TV2 Tények c. műsorának nyilatkozó hentes szerint a libamáj enyhén rózsaszínű, míg a kacsamáj inkább sárgás. Viszont ha megszagoljuk - már ha meg tudjuk szagolni, a legtöbb termék ugyanis vákuumozva kapható - a kacsának markáns az illata, a friss libamájnak pedig szinte nincs is. Sütés közben pedig a libamáj zsiradéka világos, fehér színű, míg a kacsamáj zsírja sárgás.

Várjuk olvasóink tapasztalatait is: ti meg tudjátok különböztetni vásárláskor a libamájat és a kacsamájat? Mi a titok? Kommenteljetek Facebook-oldalunkon, vagy e-mailben! Címünk: penzcentrum@penzcentrum.hu.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem