13 °C Budapest

A Balatont is beveszik a diszkontláncok: tízezreket spórolhatnak a nyaralók

2018. június 14. 05:45

Gyakorlatilag hetekkel ezelőtt megkezdődött a strandszezon, így a balatoni kereskedők és vendéglátósok gyorsan fel is készültek a turistaáradatra. Úgy tűnik azonban, hogy a 3 hónap alatt meggazdagodni akaró vállalkozó képe egyre inkább a múlté: terjednek az egész évben működő éttermek, üzletek és diszkontláncok a tó körül. Utóbbiak teljesen átformálják a balatoni kereskedelmet, amivel a vásárlók különösen jól járnak: minden helyben elérhetővé vált, a diétás termékektől a friss zöldségekig, az ásványvíz és a sör pedig szinte fillérekbe kerül.

A Balaton továbbra is a magyarok kedvenc nyaralóhelye: aki teheti, a nyári hónapokban legalább egyszer leutazik egy hétvégére. Bár évek óta a drágulásról szólnak a hírek, még mindig megfizethetőnek számít, illetve az ország minden pontjáról elérhető néhány óra alatt, minimális útiköltséggel. Ráadásul egyre több a jó étterem, a vonzó kulturális program és ami sokak számára a legfontosabb, a kényelmes bevásárlási lehetőség is. Valószínűleg sokan emlékeznek még arra, amikor a kis "maszek" boltban is épp annyira túlárazott voltak az élelmiszerek, mint a strandi büfében. Most már nem igazán kell fáradoznia - például otthonról cipelt ételekkel - annak, aki nyaralás közben is spórolna, némi leleményességgel pedig a jól megszokott lángos és a hűsítő sörök is beleférnek a büdzsébe.

A balatoni nagyvárosokat szeretjük a legjobban

A leggyakoribb belföldi úti célok a Budapest-Közép-Duna-vidék, a Balaton és Észak-Magyarország, ahol összesen 4,8, 4,5, illetve 3,5 millió napot töltöttek el az utazók 2017-ben.

A Balatonhoz elsősorban pihenési, üdülési céllal utaznak a turisták (88%) a KSH adatai szerint, de a kulturális-művészeti és gasztronómiai programok is egyre több látogatót csalogatnak. Ugyanakkor az is látszik, hogy a régió egyébként is alacsony belföldi forgalomnövekedéséből a települések fele egyáltalán nem részesül, tehát a legtöbben ugyanazokat a kedvelt helyeket látogatják.

A Szállás.hu-t kérdeztük meg, hogy az idei főszezonra (június elejétől augusztus végéig) szóló előfoglalások alapján, idén melyek lesznek a legnépszerűbb balatoni települések:

1. Siófok
2. Balatonfüred
3. Zamárdi
4. Hévíz
5. Keszthely
6. Balatonlelle

Az északi és a déli parton is megvannak tehát a Balaton "fővárosai", a közös pont bennük, hogy többnyire nagyobb partmenti településekről van szó. Ez nem meglepő, hiszen az elmúlt években főleg a nagyvárosokban bővültek a strandolási, étkezési és bevásárlási lehetőségek, és ebből a széles választékból mindenki könnyen megtalálja az ízlésének és a pénztárcájának megfelelőt.

Épp itt terjeszkednek a diszkontláncok

Akár szeretnénk, akár nem, az étkezés, illetve élelmiszervásárlás is a nyaralás része, ha pedig az ember népszerű turistahelyeket választ, akkor nem is éppen gazdaságos része. A balatoni nagyvárosokat jobban megnézve azt látjuk, hogy ezekben ma már igen sok a kedvező bevásárlási lehetőség: korábban is megjelent egy-egy szuper- és hipermarket a környéken, az elmúlt években pedig a korábbi űr kitöltésére elkezdtek errefelé terjeszkedni a diszkontláncok. A Lidl például 9 balatoni üzletével van jelen a tó körül, amelyek az északi és a déli part különböző pontjain elszórva helyezkednek el. A környező kisebb településeken nyaralók közül is sokan járnak ezekbe a boltokba egy-egy bevásárlásra, hiszen nem nagyobb kitérő, mint Budapestről elugrani Budaörsre.

Vámos György, az Országos Kereskedelemi Szövetség főtitkára a Pénzcentrumnak elmondta, hogy miután az elmúlt 10-15 évben megjelentek a különböző áruház- és diszkontláncok a Balaton vonzáskörzetében, nemcsak jóval szélesebbé vált az elérhető, minőségi termékek köre, de a régió áraira is hatást gyakoroltak az új üzletek.

Az áruházláncok megjelenésével kifejezetten jól jártak a vásárlók, hiszen az ezekben jellemző alacsonyabb árszínvonalhoz kénytelenek alkalmazkodni a helyi magánboltok is. Ennek köszönhetően nagyon megváltozott a helyi kereskedelem: míg korábban a Balaton arról volt híres, hogy borsos áron lehet élelmiszereket vásárolni, ma már a legtöbb itteni üzletben nem kerülnek többe az élelmiszerek, mint máshol

- mondta el főtitkár, aki hozzátette, hogy a diszkontláncok elsősorban a nagyobb városokban létesítenek üzletet, mert csak itt van a téli hónapokban is elegendő vásárlóerő.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

De mit nyernek valójában a nyaralók?

A diszkontláncok megjelenése tehát nagyban megkönnyíti a Balatonon nyaralók életét, de messze nemcsak a kedvező árak és az azokat jól kiegészítő rendszeres akciók miatt. A széles választéknak köszönhetően gyakorlatilag minden elérhető:

  • jó áron lehet friss - a régió beszállítóitól érkező - gyümölcsöket és zöldségeket beszerezni;
  • a minőségi húsfélékből válogathatunk, köztük magyar termékekből is, illetve többféle előre pácolt termékből;
  • a kempingezők készételek széles választékát találják, például konzervekből sincs hiány;
  • hódítanak a magyarok körében is egyre keresettebbsaját márkás termékek - köztük például a saját márkás sörök;
  • a laktóz- és gluténérzékenyekis beszerezhetik a számukra szükséges élelmiszereket, ráadásul ezekért sem kell egy vagyont fizetni;
  • olyan strandoláshoz és nyaraláshoz szükséges hasznos holmik is megtalálhatóak a kínálatban, mint a szúnyogriasztó vagy a naptej.

Nyaralás alatt különösen jól jön, ha mindent be lehet szerezni egy helyen, mert ha az ember végre lejut a vízhez, a legkevésbé sem akarja bevásárlással tölteni az időt. A másik fontos szempont pedig a vásárlóbarát nyitva tartás, amire külön figyelnek a diszkontok: meghosszabbított nyitva tartási idővel várják a vásárlókat a nyári hónapokban a Balaton körül.

Újabb löketet kaphat a hűtőtáska-kultúra

De hogyan hozhatunk ki igazán olcsón egy balatoni étkezést a strandon? A fizetős és a - csökkenő számú - szabad strandokon is a mai napig divat a "hűtőtáska-turizmus", vagyis hogy a strandolók pokróccal és jól megpakolt hűtőtáskával vágnak neki a napnak, hogy ne a strandbüfében kelljen vásárolniuk. A büfések rendszeresen panaszkodnak, hogy míg a külföldiek szívesen költenek ételre-italra, a strandon ebédelnek és vacsoráznak, addig a magyar turisták közül sokan bevásárolnak egész napra, és úgy mennek le a partra. A hűtőtáskában meglapulhat némi üdítő, sör, szendvics, kolbász, főtt kukorica és gyümölcsök, vagyis minden, ami jól eshet a nyári melegben.

Bár az elmúlt években többet költenek a magyar turisták, az árak is folyamatosan emelkednek. Egy négytagú család egyszeri étkezése akár 10 ezer forintba is kerülhet, és ehhez nem kell a legdrágább éttermekbe menni.

Ahogy korábban írtuk, idén már akár 700-800 forintot is elkérhetnek a balatoni büfések egy sajtos-tejfölös lángosért, söröket 400 forint alatt szinte nem is találni, a félliteres ásványvízért pedig a legtöbb vendéglátós legalább 200 forintot elkér. Ezeket az árakat elnézve, már azzal is szépen lehet spórolni, ha italokat visz magával az ember, a diszkontláncokban ugyanis nagyon barátságos áron megvásárolhatóak az alapvető stranditalok, például

  • egy 1,5 literes ásványvíz 50 forintért;
  • egy 0,5 literes sör 175 forintért;
  • egy literes narancslé 329 forintért.

Ezek mellé néhány gyümölcs, finom szendvicsekhez való alapanyag, vagy némi rágcsálnivaló is olcsón beszerezhető. A modern hűtőtáskák már a cipekedést is megkönnyítik, nem kell ugyanis a hagyományos merev falú változatokhoz ragaszkodni: a puha falú megoldások nemcsak sokkal praktikusabbak, és de ezek is fillérekért megvásárolhatóak a nyári szezonban a legtöbb áruházláncnál. A hűtőtáska tehát kifejezetten jól jöhet, de nem muszáj a komplett vasárnapi ebédet a strandra hurcolni. Bár a hűtött italoknak biztosan mindenki örül, ne felejtsük el, hogy sokaknál hozzátartozik a strandélményhez a lángos, a főtt kukorica és a kakaós palacsinta.

Címlapkép forrása: Varga György, MTI

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem