4 °C Budapest

1-2 év és rengeteg alacsony áfájú új lakás lesz a piacon: már most nőnek az igények

2020. május 28. 11:43

Kigyógyult az újlakás-kereslet a járványból, így akár 1-2 éven belül piacra kerülhetnek a kedvezményes 5 százalékos áfával árult rozsdaövezeti lakások.Az még kérdés, hogy pontosan hol és hány rozsdaövezeti lakás épül és ezekből mennyit adnak el és hány százalékukból lesz bérlakás.

Az ingatlan.com adatai szerint igény lenne az új lakásokra: idén májusban 15 százalékkal többen érdeklődtek irántuk, mint egy évvel korábban, a járvány előtti szinthez képest pedig 24 százalékos volt a növekedés. Már a közeljövőben komoly változást hozhatnak az új lakások piacán a rozsdaövezeti fejlesztések, amelyek most dedikált jogszabályt és kedvezményes áfához kaphatnak - derül ki a portál elemzéséből, amely a rozsdaövezeti lakásfejlesztésekre vonatkozó - még el nem fogadott - törvényjavaslat megjelenése apropóján azt is megnézte, milyen a kereslet most az új lakások iránt.

Ez lehet a menetrend

Azt már hetekkel ezelőtt tudni lehetett, hogy az állam kedvezményes 5 százalékos áfát biztosít a jövőben megépülő rozsdaövezeti lakásokra, de most újabb részletek derültek ki a programról. Ha a törvénytervezetet elfogadják, akkor a rozsdaövezetek kijelöléséről a kormány dönthet az adott önkormányzattal történt egyeztetések után.

Ebből a szempontból az is fontos, hogy a törvénytervezet szerint a már folyamatban lévő építkezések keretében lévő lakások is megkaphatják a rozsdaövezeti besorolást, amennyiben a később kijelölendő rozsdaövezeten belül épülnek, és így kedvezményes áfával kerülhetnek majd piacra.

Vannak azonban még tisztázatlan kérdések, például az, hogy mely területeket jelölik ki erre a célra. Az új lakások piacára gyakorolt hatás pedig nagyban függ például attól, hogy mely rozsdaövezeti lakásokból mennyit vásárolhatnak meg magánszemélyek és mekkora lesz a bérlakások aránya

- mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette: “Lesznek olyan területek, ahol lényegében azonnal megindulhatnak az társasház-építések, ez támaszt adhat a járvány miatt visszaeső lakásépítési kedvnek. Vannak azonban olyan rozsdaövezetek, ahol még kármentesítésre, előkészítésre van szükség a társasházépítésekhez. A szóban forgó munkák elvégzése után a kijelölt területeken közép- és hosszú távon új lakások, társasházak épülhetnek, esetleg új városrészek jöhetnek létre."

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Kigyógyult az újlakás-kereslet a járványból

A portál legfrissebb adatai azt mutatják, lenne kereslet az új lakások iránt: májusban 15 százalékkal többen érdeklődtek irántuk, mint egy évvel korábban. A járvány előtti, februári szinthez képest pedig 24 százalékkal nagyobb volt az érdeklődés.

Ráadásul járvány miatti mélypontot jelentő áprilishoz viszonyítva majdnem a duplájára nőtt a kereslet

- tette hozzá Balogh László. A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy már 1-2 éven belül több ezer új lakás épülhet a kijelölt övezetekben, a kedvezményes áfakulcs miatti lakásépítési kedv felfutása éveken keresztül is eltarthat. Az elmúlt években is több év kellett az újlakás-építések és átadások felfutásához. 2015-ben még mindössze kevesebb mint 8 ezer új lakást adtak át, utána minden évben egyre többet és ennek eredményeként került 20 ezer fölé 2019-ben az új lakások száma.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem