17 °C Budapest

Vége az olcsó bornak? Így emelkedhetnek az árak

2014. augusztus 29. 13:35

Literenként 30 forintért kiváltható, kötelező ellenőrző jegyet vezet be hamarosan a földrajzi jelzés nélküli (FN) borokra a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT), amely az intézkedéssel az olcsó importborok árletörő hatását kívánja tompítani a hazai piacon.

Úgynevezett ellenőrző jegy kötelező kiváltását írja elő hamarosan a HNT azon forgalmazók számára, akik földrajzi jelzés nélküli borokat értékesítenek - nyilatkozta az agrarszektor.hu-nak Tornai Tamás, a HNT elnöke. Az ellenőrző jegyet minden FN-borra meg kell vásárolni, akár hazai, akár importalapanyagból készült. Ez alól csak azok a korábban betárolt borok képezhetnek kivételt, amelyekre 2014. január 10-e előtt igényeltek forgalombahozatali engedélyt.

A jegy literenként 30 forintba kerül majd, de ezt az összeget akkor is ki kell fizetni, ha az adott kiszerelési egység egy liternél kevesebb bort tartalmaz. Ez azt jelenti, hogy egy 0,75 literes palackos bor esetén a jegy literre vetítve valójában 40 forintos pluszköltséget okoz a forgalmazóknak, így valószínűleg a vásárlóknak is.

A HNT az ellenőrző jegyet alapvetően azért vezeti be, hogy a sokszor dömpingáras - elsősorban Olaszországból származó - importborok ne törjék le a szőlőárakat a hazai piacon. A behozott külföldi tételeket a forgalmazók nagyrészt földrajzi jelzés nélküli (asztali) borok készítéséhez használják fel, amelyek az alacsony árkategóriájú termékek közé tartoznak. A díj ellenében megváltható ellenőrző jegy hozzájárulhat ahhoz, hogy az árkülönbség csökkenjen az importált és a hazai előállítású borok között.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem