14 °C Budapest

Óriási veszély leselkedik a magyarokra, csak kevesen sejtik

2016. február 9. 11:30

A biztonságos internetezés egyre fontosabb téma, hiszen generációk nőnek fel úgy, hogy a nap nagy részét online töltik. Végzetes lehet, ha nem tanulják meg kezelni a veszélyeket, amelyek az interneten fenyegetik őket. Kiderült, mit gondolnak erről a gyerekek, és kitől várják a segítséget. 

A biztonságos internetezés fontosabb téma napjainkban, mint valaha. Az Európai Unióban február 9. a Biztonságos Internetezés Napja. Ebből az alkalomból a Digitális Tudás Akadémia és a Microsoft Magyarország közösen hívja fel a figyelmet az interneten leselkedő veszélyekre. A beszélgetésen a téma szakértői mellett gyerekek is részt vettek, és megosztották véleményüket, kérdéseiket.

Még a felnőttek is tanulják

  • Felnőtt tartalmak ne jussanak el hozzánk.
  • Legyen nyílt párbeszéd az internetezés veszélyeiről.
  • Gyakorlati tippeket várunk a felnőttektől és tanároktól.
  • Interaktív informatikai eszközöket szeretnénk az iskolában.

Ezek a mondatok hangzottak el a rendezvényen részt vevő gyerekektől a téma kapcsán. Látszik, hogy

a gyerekek a környezetükben élő felnőttektől és tanáraiktól várják a segítséget, akik azonban a szakértők szerint nincsenek felkészülve arra, hogy tanácsot adjanak.

Nehézség ebben a kérdésben, hogy az internet világa annyira új, hogy a felnőttek többsége is csak most tanulja - mondta Horváth Ádám, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének oktatási igazgatója.

Akkor ki segíthet?

Stefán János külgazdasági attasé Szingapúrból jelentkezett be, amely a világ egyik legtudatosabb internethasználói kultúrájának számít. Az oktatás a kulcs, hiszen az ázsiai országban számos szervezet foglalkozik a témával, és állami szinten támogatják az internetbiztonság iskolai oktatását. Ilyen kísérlet Magyarországon a Digitális Iránytű Program, amelynek indulását a rendezvényen jelentették be.

A rendezvény egyik szervezője, a Microsoft  igyekszik szerepet vállalni a tudatos internethasználat oktatásában. Grósz Judit, a Microsoft Magyarország marketing és operatív igazgatója úgy látja, hogy

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

nem lehet elég korán kezdeni a tudatos internethasználattal kapcsolatos tanulást, és ebben a felnőttársadalom mellett szerepet kell vállalniuk az olyan nagy techcégeknek is, mint amilyen a Microsoft.

A vállalat a digitális írástudást és a digitális biztonságot oktató iskolalátogatási programokkal, önkéntesek segítségével igyekszik ebben részt vállalni.

Etikai iránytű a virtuális térben

Igaz, hogy a probléma megoldásához szükséges technológiai ismerettel sok felnőtt nem rendelkezik, de etikai iránytűként tudnak szolgálni. Ilyen szempontból ugyanis nem különbözik az internet világa és az interneten kívüli világ.

A virtuális térben is érvényes igazság, hogy ne álljunk szóba idegenekkel, ne adjunk ki magunkról privát adatokat, és ne bántsuk egymást

 - mondta Reményiné Csekeő Borbála, a Kék-Vonal Gyermekkrízis Alapítvány pszichológusa. Fontos például, hogy a gyerekek tudják, hogy ha nem jelölnek vissza a Facebookon egy ismeretlen embert, akkor nem bunkóságot követnek el, hanem önvédelmet.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem