Kötelező, de megéri: rengeteget spórolhatnak ezzel a cégek

2016. május 31. 11:00

A te céged már rendelkezik energetikai audittal? Ha még nem készítetted ezt el, akkor akár 10 millió forintos bírságot is bezsebelhetsz. A határidő már lejárt, de idén év végéig él még egy kiskapu. Mutatjuk a részleteket.

A nagyobb vállalatoknak a felelőssége is nagyobb - például az energiafelhasználás vagy az energiatakarékosság szempontjából. Ebből kifolyólag a nagyobb cégeknek több energiát kell megtakarítaniuk és ezt pedig bizonyítaniuk is kell.

Az energetikai auditálási kötelezettségüknek tavaly december 5-ig kellett volna eleget tenni a nagyvállalatoknak, akik azonban ezt még nem csináltatták meg, azok sincsenek elkésve, ugyanis 2016 végéig még türelmi idő van érvényben. Ezt a vizsgálatot egyébként az energiahatékonyságról szóló EU-s irányelv írja elő, aminek a célja az energiafelhasználás mérséklése és racionalizálása.

Megéri megcsinálni

Bár az energetikai auditot bizonyos vállalatoknak kötelező megcsináltatni, de ez a cégeknek is nagyon megéri. Az energetikai audit ugyanis gyakorlatilag azt jelenti, hogy a jogszabályban meghatározott módon felmérik például egy adott nagyvállalat gyárépületeit, telephelyét és megnézik, hogy hol lehetne még energia-megtakarítást elérni, a lehetőségeket pedig számszerűsítik.

Kiknek kötelező?

Energetikai audit minden nagyvállalatnak kötelező, ahol:

  • legalább 250 főnél többen dolgoznak, vagy
  • a mérlegfőösszege meghaladja a 43 millió eurót (kb. 13,5 milliárd forintot) és az árbevétele meghaladja az 50 millió eurót (kb. 15 milliárd forintot)

Érdemes tudni, hogy az EU-s szabályozás alapján megalkotott magyar energiahatékonysági törvény előírja azt is, hogy a nagyvállalatoknak az első alkalomtól kezdve (2015. december 5.) négyévente kötelező elvégezni az energetikai auditot. Akik pedig még nem tettek eleget ennek a kötelezettségüknek, azoknak legkésőbb idén év végéig kell ezt pótolniuk.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Azok a cégek, akik ezt nem teszik meg, akár 10 millió forintos bírságra is számíthatnak.

Ki végezhet ilyen vizsgálatot?

Energetikai audit elvégzésre az jogosult, aki megfelel az előírt szakmai feltételeknek és a vizsgálat elvégzésére jogosultságot is szerzett - vagyis szerepel a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által vezetett auditori névjegyzékben.

Abban az esetben, ha egy céget bízunk meg a vizsgálattal, akkor mindig ellenőrizzük, hogy szerepel-e az energetikai auditori névjegyzékben az, aki a szervezet nevében ezt a tevékenységet végzi.

Van egy kiskapu

Kevesen tudják, hogy van egy kivételes eset, amivel el lehet kerülni az energetikai auditot. Mégpedig akkor, ha a nagyvállalat erre akkreditált szervezet által tanúsított MSZ EN ISO 50001 szabvány szerinti energiairányítási rendszert működtet. Ez tulajdonképpen egy olyan menedzsment rendszert jelent, aminek a működtetése során a cég energiahatékonyságát és energiatudatosságát folyamatosan nyomonkövetik, mérik és számszerűsítik. Majd a számszerűsített adatok alapján az energiahatékonyság növelését célzó intézkedéseket vezetnek be. A bevezetett intézkedések hatását pedig folyamatosan felülvizsgálják, és amennyiben szükséges megváltoztatják őket. Ennek a folyamatnak hatására pedig garantálható a vállalat energiahatékonyságának a javítása.

Ezen a héten a Pénzcentrum kiemelten foglalkozik az EU 2012/27/EU irányelvében foglalt energiahatékonysági előírásokkal, illetve azzal, hogyan épült ez be a magyar jogrendszerbe. Kitérünk majd az auditálás folyamatára, és az ezzel elérhető hatékonyságnövekedésre, de foglalkozunk majd a kiskapunak tekinthető ISO 50001-es szabvánnyal is. Természetesen olvasóink kérdéseire is számítunk a témában; a kérdéseket az MVM Partner szakértői válaszolják majd meg. A leveleket a következő címre várjuk: penzcentrum@penzcentrum.hu

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem