8 °C Budapest

Készülj fel! Ilyenek lesznek a jövő dolgozói

2016. április 28. 18:15

Egy friss felmérés alapján az Y generáció kétharmada nem látja pontosan önmagát, emiatt nem is tudja kihasználni a benne rejlő lehetőségeket. Mi lehet ennek az oka? Mit vár el egy mai fiatal a munkaadóktól? Milyen számukra az ideális munkahely és milyen lehet a jövő munkahelye? Többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ a "Meet Microsoft - A jövő munkahelye" kerekasztal beszélgetésén.

Milyenek a mai fiatalok?

Az Y generációról, vagyis az 1980 után születettekről a legtöbben azt gondolják, hogy türelmetlenek, lusták, önimádóak, a technológia örültjei, és azonnal vezető pozícióba szeretnének kerülni. De tényleg ilyen nagy lenne a különbség az idősebbek és a mai fiatalok között?

Bokor Attila, szervezetfejlesztési tanácsadó és címzetes egyetemi docens elmondása szerint, a kutatások azt mutatták meg, hogy nem is olyan hatalmas a szakadék az idősebbek (X generáció) és a fiatalabbak (Y generáció) között. Például amikor azt kérdezték tőlük, hogy mit tartanak fontosnak az életben, akkor ugyan azok a célok jelentek meg, mindkét korcsoportban. Például

  • Legyen lakásunk egy jó környéken
  • Télen és nyáron egyszer eltudjunk menni nyaralni,
  • Ha lesz egy gyermekünk, akkor mindent meg tudjunk neki adni

Bokor Attila a generációk közötti különbséget abban látja, hogy az idősebbek valamivel lazábban tudtak elindulni az életbe. A mai 25 évesek már belefáradtak az életbe, talán már az óvodában angolt tanultak, a gimnáziumban megszerezték a nyelvvizsgát és a legtöbben már egyetem mellett dolgoznak. Mire a fiatalok megérkeznek a munkaerőpiacra már fáradtak, feszültek és bizonytalanok.

Ennek többek között az lehet az oka, hogy az elmúlt 15 évben a világgazdasági válságnak és a technológia gyors fejlődésének köszönhetően teljesen átrendeződött körülöttünk a világ.

Míg korábban a legnagyobb érték az információ volt, addig ma már szinte mindent elérhetünk a zsebünkben lévő telefon segítségével. Emiatt hatalmas körülöttünk a "zaj" és nagyon nehéz kitűnni a tömegből.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Y generáció a jövő munkaereje

Sokszor az egyetemi tanulmányok nincsenek összhangban azzal, amit később a munkahelyen elvárnak tőlünk, ezért fontos a fiataloknak a visszacsatolás, hogy tudják, jól végzik a dolgukat. Továbbá az Y generáció szeretné azt érezni, hogy hatással van a világra, amikor munkahelyet választanak, akkor pedig sokat nyom a latba az, hogy legyenek karrier lehetőségek és legyenek továbbképzések. Hiszen napjainkban az emberi tőke a legfontosabb - mondta el, Nemes Orsolya, Y generáció szakértő, előadó és tréner.

A munkaidő sem a régi

Ma már nincsen olyan, hogy munka és magánélet egyensúlya, ma flexibilitás van

- mondta el a kerekasztal beszélgetésen, Friedl Zsuzsanna, Microsoft HR vezetője.

A fiatalok szeretik a rugalmas munkabeosztást, vagyis ha nem az számít, hogy mikor csinálunk meg egy munkát, hanem csak az, hogy az kész legyen és jó legyen. Az Y generáció napközben szeretne elmenni edzeni, vagy csocsózni, kicsit kikapcsolódni, de cserébe akár még éjfélkor is elérhető, hiszen a mai technológia már ezt is lehetővé teszi.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem