7 °C Budapest

Jön a mobilos gyorskölcsön: 15 perc a bírálat, be sem kell menni a bankba

2017. január 19. 11:33

Tavaly ősszel rendezte meg az első magyar FinTech versenyt az MKB Bank, amelynek egyik befutója az Elevator Finance csapata lett. Az innovatív szolgáltatásról, azaz az online hitelközvetítés piaci lehetőségeiről a fejlesztőkkel beszélgettünk.

Az áruhitelek, személyi kölcsönök igénylésének menete a karácsonyi, újévi időszakban igencsak aktuális kérdés. Milyen újítást hoz ebben a világban az Elevator Finance?

A felhasználói élményt tudjuk alapvetően megújítani. Ha ma felveszel egy fedezetlen hitelt, legyen szó akár áruhitelről, akár személyi kölcsönről, akkor nagyjából pontosan ugyanaz a folyamat, mint a 90-es években volt. A hitelbírálat gyakorlatilag azon múlik, hogy a jövedelmed lehetővé teszi-e a kívánt összeg felvételét. Ezt ma vagy munkáltatói igazolással, vagy kinyomtatott a bankszámlakivonattal lehet igazolni. A mi ötletünk viszont az, hogy

a jövedelemigazolást lehetne digitális formában, fejlettebb eszközökkel is ellenőrizni,

például az internetbank segítségével. A digitális korba szeretnénk hozni ezt az folyamatot, hogy ez az ügyfélnek sokkal egyszerűbb és modernebb legyen.

Az MKB FinTech versenyének eredményhirdetésén is elhangzott, hogy kiemelt jelentőséget fordítanak az ügyfélélményre. Nem túlzás ez, mégis hogyan lehet ügyfélélmény a hiteligénylés?

Az élmény jelen esetben nem a terméken van, hanem azon, mit kell érte kiállnom. A mi folyamatunk - minden banki előírásnak, és funkciónak megfelelve - maximum 15 percnyi kattintgatást jelent, odahaza. Szemben mondjuk egy áruházzal, ahol - bár segítőkészek és aranyosak a hitelközvetítő kollégák - ugyanez a procedúra minimum másfél óra.

Az MKB Fintech Verseny

A pénzintézetek a hagyományosnak tekinthető szolgáltatási módszerekkel egyre nehezebben érik el az ügyfeleket. Az MKB Bank ezért úgy döntött, hogy a tettek mezejére lép: FinTech Akadémiát szervez, FinTech versenyt hirdet, valamint FinTech Inkubátor Programot indít. A FinTech versenyen pénzügyi technológiai innovációkat díjaztak, a győztesek részt vehetnek a program jövő márciusban induló inkubációs szakaszában, amely során a kiválasztott megoldásokat 18 héten keresztül fejlesztik tovább a bank finanszírozása mellett.

Hogyan fog működni az Elevator Finance szolgáltatása a gyakorlatban? Tegyük fel, ott áll - mondjuk a kiszemelt lapostévé előtt - a vásárló az áruházban...

Mi alapvetően az online kereskedelemben gondolkodtunk; az ügyfélnek fizikailag tehát be sem kell mennie az üzletbe. Persze a tudatos vásárló bemegy, megnézi a terméket, hogy tényleg akkora-e, mint amit ő szeretne, tetszik-e neki stb. De, ha megszületett benne az elhatározás, hogy ezt megvásárolja, akkor otthonról, kényelmesen, a kanapén ülve is megteheti.

Nem kell kanosszát járnia, begyűjteni az igazolásokat a hiteligényléshez, hanem otthonról, 10 perc alatt elvégezheti a műveletet.

A gyakorlatban ez a következőt jelenti: bekérdezünk az ügyfél netbankjába, és az ott tárolt számlainformációkból kiolvassuk az igényléshez szükséges jövedelmet; ugyanazt, amit a banki ügyintéző tenne a back office-ban.

A jövedelmi lehetőségeinken túl egy sor adatot kell még megadnunk az igénylésnél, ilyenek például az okmányaink, vagy a KHR-lekérdezés, de a szerződést is általában személyesen kell aláírni. Mi a helyzet ezekkel; az Elevator Finance erre is nyújt majd megoldást?

A jövőben mindent le lehet programozni, beszélgetünk róla, hogy például képfelismeréssel valóban teljesen automata lesz majd a hitelezési folyamata. Nem hiszem, hogy így indulunk, de technikailag ez sem a Holdra szállás. De első körben szerintem már az is nagyon sokat lendít a folyamaton, hogy a jövedelemigazolást - ami tapasztalataink szerint az ügyfeleknek a legnagyobb fájdalmat okozza - kiváltjuk, minden másra egyelőre marad a klasszikus banki háttérművelet. A szerződést pedig futár viheti majd a megadott címre.

Nem összeférhetetlen, hogy az MKB Bank által szervezett FinTech versenyen MKB-s munkavállalók által alapított csapat is tovább jutott?

Egyáltalán nem összeférhetetlen, kifejezetten szándék volt az MKB FinTech Program indulásakor, hogy ösztönözzék a belsős kollégákat, akik mégis csak közel állnak és érzik a piacot, hogy előálljanak az innovációval. Az 56-ból 6 belsős pályázat érkezett, és egyedül a miénk került be az inkubációba. Úgyhogy nem ciki, a főnökeink kifejezetten büszkék rá.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

18 hétig tart az az MKB Bank által indított FinTech Inkubátor Program. Mi fog történni ez alatt?

A kattintható demó már elkészült, ezzel indultunk el a FinTech Versenyen. A 18 hetes program alatt tető alá hozzuk a teljes IT-fejlesztést, és elkészül a jogi szabályozás is. Ez utóbbi egyébként komoly falat, ugyanis számos adatvédelmi kérdés merül fel a folyamat során: ilyen az adatgyűjtés, a netbanki adatlekérdezés, KHR-begyűjtés, stb. Ami valószínűleg nem fog beleférni, az az IT-audit, illetve a biztonsági ellenőrzés.

Mi lesz a stratégia az Inkubátor Program lezárása után? Az Elevator Finance szolgáltatása elérhető lesz majd más bankok ügyfélkörének is; vagy első körben kizárólag az MKB Bank ügyfelei használhatják majd ki az előnyeit?

Ez a termék bankfüggetlen lesz, ezért a háttérben minden bankra le kell fejlesztenünk a kommunikációs protokollt. A távlati cél az, hogy egy hitelközvetítő céget építünk, kezdetben viszont abból szeretnénk élni, hogy az MKB Bank által nyújtott fedezetlen hiteleket értékesítjük online csatornán.

Tehát mégsem lesz bankfüggetlen a szolgáltatás?

Az MKB Bank termékét értékesítjük, de az teljesen lényegtelen, hogy az ügyfél hol vezeti a folyószámláját. Úgy képzeljük, hogy a webshopban ott lesz egy instant hitelajánlat, ami vagy tetszik, vagy nem. Mi nem hitel-összehasonlító oldal szeretnénk lenni.

Hamarosan megnyitják a banki API-kat. Nem féltek a piaci versenytől, hiszen a jövőben tömegével jöhetnek elő a hasonló - akár egyidőben hitelösszehasonlítást is lehetővé tevő - szolgáltatások?

Valóban arra számítunk, hogy erősödni fog a verseny, viszont addigra szeretnénk ott lenni az élmezőnyben. Szeretnénk kiépíteni a piaci pozícióinkat, az API-khoz képest prehistorikus módszertannal is.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem