13 °C Budapest

Ezért nyomják le hamarosan a magyar nők a férfiakat

2016. augusztus 30. 15:12

A gazdasági problémákat sokan, sokféle módon próbálják kezelni. Vannak, akik a gyerekvállalást segítenék, megint mások külföldről hoznának munkaerőt, jobb azonban, ha észrevesszük, hogy már itt élnek velünk azok, akiknek a segítségére méltán számíthatunk: a nők.

"Felejtsd el Kínát, Indiát és az internetet: a gazdasági növekedés a nőkből fakad" - az Economist című gazdasági brit hetilap szalagcíme nagyon fontos figyrelmeztstés és fontos, hogy a kormányok világszerte odafigyeljenek erre - kezdődik a Huffington Post kanadai kiadásában megjelent írás.

E szerint, a fejlett világban a lányok és a nők jobban szerepelnek az ellenkező nemhez képest mind az oktatásban, mind a munkaerőpiacon. Jobb jegyeket kapnak az iskolában, magasabb lesz az iskolai végzettségük szintje, jobb pénzügyi eredményt érnek el, ha céget alapítanak és sokkal többet költenek a család jólétére, mint a férfiak.

Ezen keresztül a nemek közötti egyenlőség célkitűzése etikai kérdésből okos befektetési stratégiává válik. Annak ellenére, hogy a nők jelentik a gazdasági növekedés egyik legfontosabb hajtóerejét, a bennük rejlő lehetőségek nagy részben kiaknázatlanok maradnak. Ez leginkább akkor szembetűnő, ha a vállalkozásokat vesszük szemügyre.

KATTINTS! Ez most komoly? Tényleg nem veszik fel a gyerekeket emiatt óvodába?

Vegyük például Franciaországot, mely egyébként elég jól teljesít a nemek közötti egyenlőség terén. A férfiakhoz hasonlóan, a francia nők 70 százaléka úgy gondolja, hogy saját üzletbe kezdeni jó karrier választásnak számít. Ennek ellenére, sokkal kisebb rá az esély, hogy bele is fogjanak, csak minden harmadik üzleti vállalkozást alapítják nők.

Ennek mi az oka?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • Önbizalomhiány,
  • a bukástól való félelem és
  • a finanszírozás előteremtésének korlátai.

Mindazonáltal, a nagyvállalatokhoz hasonlóan, azok a kisvállalkozások és start-upok, ahol van női döntéshozó, jobban működnek, mint ahol nincs. Már 2013-ban cikkeztek arról, hogy a nők által vezetett technológiai start-upok tőkehatékonyabbak, 35 százalékkal magasabb befektetéshez mért megtérülési és, ha volt kockázati tőke bennük, 12 százalékkal magasabb bevételt produkáltak azokhoz a cégekhez hasonlítva, melyeke férfiak vezettek.

A fentiek alapján tehát még inkább igaz, hogy az elkövetkező időszak fejlődésének forrása és motorja is a női munka lehet. Így fontos, hogy a kormányok ezt felismerve, megfelelő erőforrásokat fektessenek a női potenciál kiaknázásába.

Több fajta módon lehet segíteni a női vállalkozásokat:

  • Nemsemleges törvénykezéssel az üzleti szektorban,
  • a nők tőkéhez való hozzáférésének egyszerűbbé tételével, továbbá
  • az inkubátorházak és a finanszírozó intézmények képzésével, hogy ők felkészültek lehessenek a tipikusan nők előtt felmerülő akadályok leküzdésével kapcsolatban.

A nők teljes üzleti potenciáljának kiaknázása nem női, hanem gazdasági érdek. A fejlett világ előtt álló kihívásokra ugyanis csak akkor tudunk megoldásokat találni, ha felhasználjuk a teljes társadalom kreatívitását és innovációs erejét. Azt, hogy mekkora potenciál hever parlagon, a fent beloinkelt korábbi cikkükből származó ábra is jól szemlélteti.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem