2 °C Budapest

Ezek a legdurvább adótartozások: ők a listavezetők

2015. február 24. 18:36

Több mint harmadával nőtt a nagyadósok száma a múlt évben; tavaly összesen 3549 olyan cég neve szerepelt az adóhatósági listákon amelyeknek adótartozása 180 napon keresztül, folyamatosan meghaladta a 100 millió forintot, számuk a 2013-ashoz képest 34 százalékkal emelkedett - közölte a feketelista.hu kedden.

A listán szereplő cégek adótartozása meghaladja az 1138 milliárd forintot.

Számos társaság neve évek óta olvasható a szégyenlistán, túlnyomó többségük felszámolás alatt áll, és csak az eljárás bejezése után kerülhet le onnan. A többiek pedig abban az esetben, ha tartozásuk a vizsgált 180 napon belül legalább egy napon - adóbefizetés, behajtás, fizetési kedvezmény következtében - a százmilliós összeghatár alá csökkent.

A hátralék behajtására azonban kevés az esély, mert a teljes - 2295,7 milliárd forint - vállalkozói adóhátralék nagy része, 1994,9 milliárd forint, a nem működő gazdálkodóknál keletkezett.

A behajthatatlan adótartozást az adóhivatal a végrehajtási jog elévüléséig kezeli. Ez idő alatt figyelemmel kíséri az adós vagyoni, jövedelmi helyzetét, és amennyiben abban változás áll be, ismételten intézkedik a behajtásról. Minden esetben vizsgálja a mögöttes felelősökkel szembeni eljárás lehetőségét is; ha a gazdálkodó szervezetnél a végrehajtás eredménytelen, akkor az adóhatóság a mögöttes felelőssel szemben folytatja le a végrehajtási eljárást.

A múlt évtől például a pénzügyőrök is jogot kaptak ingófoglalásra. Több olyan számítástechnikai fejlesztésre is sor került, amely erősíti az adókötelezettség teljesítésének ellenőrzését.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A feketelista.hu szerkesztői összeállították azoknak a cégeknek a névsorát, amelyek a legtöbbször szerepeltek az adóhatóság közzétételeiben. Kiderült: 152 vállalkozás neve az elmúlt 5 évben (2010 óta) minden negyedévben - vagyis húsz alkalommal - szerepelt a listákon azért, mert tartozásuk ez idő alatt mindig 100 millió forint feletti volt.

A helyek több mint felét - nyolcvankettőt - fővárosi cégek foglalták el, rajtuk kívül harminc, többségében ismert, jelentős részvénytársaság is található közöttük. Így például a Bábolna Rt., a Budapesti Vegyiművek Zrt., a Csepeli Fémmű Zrt., a szegedi Délépítő Rt., a Ganz Transelektro Rt., a Hospinvest Zrt. és a szombathelyi Styl Ruhagyár Zrt. neve már huszadik alkalommal olvasható a nagyadósok között.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem