7 °C Budapest

Ettől vannak megijedve a magyar cégek? Pedig spórolhatnak vele

2015. december 16. 05:53

Vannak szakkifejezések, rövidítések, amiket 10-ből 8 magyar félrehall. Az egyik ilyen az ISO. A rövidítés a Nemzetközi Szabványügyi Szervezetet jelöli, és határozottan állítjuk: semmi köze az izzókhoz. Az energiához viszont annál inkább: az ISO 50001 szabvány ugyanis nagyon komoly hatással van a magyar cégek életére, pontosabban energiafelhasználására is.

Mi is ez az egész?

A Magyar Szabványügyi Testület 2012-ben magyar nyelven is megjelentette az "MSZ EN ISO 50001 Energiairányítási rendszerek - Követelmények és alkalmazási útmutató" című szabványt, amely segítséget nyújt a vállalkozásoknak az energiateljesítmény, benne az energiahatékonyság, az energiafelhasználás és az energiafogyasztás javításához szükséges rendszerek és folyamatok létrehozásához.

Az ISO 50001 szabvány meghatározza a szervezetek számára az energiairányítási rendszerek létrehozásához szükséges követelményrendszert. A szabvány keretrendszert biztosít gyárak, kereskedelmi, kormányzati rendszerek energiagazdálkodásához.

Az energiairányítási rendszer folyamatos megtakarítási és fejlődési lehetőséget biztosít, az energiahatékonysági célkitűzések teljesítése hozzájárul a vállalat versenyképességének fenntartásához. Sőt, könnyen lehet, hogy az ISO 50001-et, mint követelményt, sok cég kötelezően elvárja majd beszállítóitól az elkövetkező években.

Az ISO 50001 szerint működtetett energiairányítási rendszer biztosítja az energiafelhasználás folyamatos nyomon követését és értékelését. Ezáltal a szükséges adatok naprakész rendelkezésre állása mellett az energiafelhasználás csökkentésére irányuló programok hatékony tervezése és menedzselése is biztosítható. A műszaki szakemberek, illetve a vezetőség megfelelően tájékozott lesz a megtakarítási lehetőségekről, azok előnyeiről, a célok eléréséhez szükséges intézkedésekről.

A vállalat megalkotja energiapolitikáját, és létrehozza Energiairányítási Kézikönyvét, amelyek fokozatosan átszövik a cég működését, úgy biztosítva a kellő prioritást az energiahatékonyságnak, hogy azt a menedzsment közvetlen irányítása alá helyezik.

Milyen cégeknél működik?

A szabályok szerint a szabvány minden KKV-nak (azaz kis- és középvállalatnak) nem minősülő cégnél használható. Tehát azoknak a vállalatoknak szól, ahol 250 főnél többen dolgoznak, és az éves nettó árbevételük meghaladja az évi 50 millió eurót (kb. 15 milliárd forintot), mérlegfőösszegük pedig a 43 millió eurót (kb. 13,5 milliárd forintot).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az energiahatékonyságról szóló törvény értelmében a nagyvállalatok négyévente kötelezettek az energetikai audit elvégzésére. Amennyiben egy nagyvállalat már egyszer bevezeti az MSZ EN ISO 50001 szabvány szerinti energiagazdálkodási rendszert, ez esetben a jövőben ezt többször már nem kell megismételni, azonban négyévente szükséges a tanúsításról szóló dokumentumot bemutatatni a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal felé. Az ISO 50001 szabványnak megfelelő energiairányítási rendszerre kiadott tanúsítvány három évre érvényes, így legalább három évente újra kell tanúsíttatni a kiépített rendszert.

Hogy néz ez ki a gyakorlatban?

Az MSZ EN ISO 500001 szabvány szerinti energiairányítási rendszer felépítésének legfontosabb lépései:

  • a szakemberek először készítenek egy előzetes helyzetfelmérést, meghatározzák a munkamódszereket;
  • ezt követően felvesznek egy úgynevezett energetikai alapvonalat (ez egy mérhető hivatkozási alap az energia teljesítmény méréséhez);
  • megtervezik az energetikai intézkedéseket, meghatározzák a konkrét célokat és felkészülnek a megvalósításra;
  • elkészítik az energiairányítási dokumentációt (például a kézikönyvet, az eljárásrendet, az utasításokat);
  • elvégzik az úgynevezett pre-auditot, azaz az előminősítést;
  • és közreműködnek a tanúsítási eljárás lefolytatásában.

ISO 50001 szabvány szerinti menedzsment rendszer kiépítését bárki végezheti, de a kiépített rendszerről igazolni kell, hogy megfelel a szabványban felállított követelményeknek, ehhez pedig a rendszert tanúsítani szükséges. A tanúsítást pedig már csak akkreditált ISO 50001 auditorok végezhetik.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm