Bejelentkezés

Felhasználói név:
Jelszó:
  Mégsem
regisztráció elfelejtettem a jelszavamat
2016. május 31. kedd Angéla, Petronella
Hírek » Vállalkozás

Edzőtermekben, műhelyekben, klubokban is bevezetik az online kasszát

Két lépcsőben, 2016. szeptember 30-ától és 2017. január 1-jétől a kormány további ágazatokra terjeszti ki az online pénztárgépek használatának kötelezettségét - jelentette be a várakozásoknak megfelelő intézkedést Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter budapesti sajtótájékoztatóján a tárca közleménye szerint.

Itt lesznek új online kasszák

A Nemzetgazdasági Minisztérium - valószínűleg a brüsszeli terrortámadások tükrében - ma délelőtt 11 óra helyett délután 15 órára tette át az online pénztárgépek rendszerének kiterjesztéséről szóló sajtótájékoztatóját. Már az előzetes információk alapján sejteni lehetett, hogy mit is jelent be Varga Mihály.

A vállalkozásokat és a magánszemélyeket terhelő adók csökkentése mellett a korábbiaknál jóval szigorúbban kíván eljárni a kormány az adóelkerüléssel szemben - hangsúlyozta az NGM közleménye szerint Varga Mihály. Hozzátette: a feketegazdaság visszaszorításában jelentős szerepet játszott az online pénztárgépek használatának és az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszer (EKÁER) bevezetése.

Tájékoztatása szerint a következő területeken vezetik be az online pénztárgépek rendszerét 2016. szeptember 30-ától:

  • gépjármű-javítási, karbantartási tevékenység,
  • gépjárműalkatrész-kiskereskedelem, motorkerékpár-alkatrész kereskedelem és javítás
  • plasztikai sebészeti tevékenység,
  • diszkót, illetve tánctermet működtetők esetében,
  • ruházati tisztító szolgáltatást végzők esetében és
  • a különböző fizikai közérzetet javító és testedzési szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások esetében.

2017. január 1-jétől pedig a pénzváltók csatlakoznak az online rendszerhez. Szintén 2017 január 1-jétől a személyszállító tevékenységet végző taxisok és uberesek bevételéről is online adatokat kell szolgáltatni a NAV-nak - idézi az NGM közleménye a minisztert.

Felkészülhetnek a cégek

A tárcavezető leszögezte: a pénztárgéprendelet módosításának előkészítésekor megvizsgálták, hogy melyek azok a szolgáltató szektorok, amelyek esetében az átlagosnál lényegesen magasabb a bevételek eltitkolásának aránya. A bevezetés időpontjánál szintén körültekintően járt el a kormány, hiszen az érintetteknek megfelelő idő áll rendelkezésükre a készülékek beszerzéséhez.

Jelenleg 217 ezer online pénztárgép üzemel az országban többek között a kereskedelmi egységekben, benzinkutaknál, a gyógyszertárakban, a vendéglátó üzletekben és a szállodákban - emlékeztetett a tárcavezető kiemelve: a tárca számításai szerint 2014-ben 150-200 milliárd forint többlet adóbevételt eredményeztek ezek a pénztárgépek a költségvetés számára, 2015-ben további mintegy 60-90 milliárdos többletbevétel köszönhető a rendszer működésének.

Mennyi lehet pluszban?

Varga Mihály az Index beszámolója szerint elmondta, 30 ezer új olyan helyre számítanak, amin keresztül az adóhatóság rá fog látni ezeknek az iparágaknak a működésére. Azt pontosan nem tudta megmondani, hogy mekkora pluszvételre számítanak a kasszák kiterjesztéséből, de azt mondta, akár több tízmilliárdos bevételt is el tudnak képzelni.

Arról is beszélt a portál tudósítása szerint, hogy a szerdai kormányülésen mérlegelni fogják, hogy támogatást kapjanak-e azok, akiknek most be kell vezetnie az elektronikus kasszát. Azt ugyanakkor hozzátette, hogy a mostani kiterjesztés azért más, mint a korábbi bevezetés - amikor a cégek 50 ezres támogatást kaptak - mert mostanra már verseny van az online kasszák gyártói között.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Kötelező, de megéri: rengeteget spórolhatnak ezzel a cégek
A határidő már lejárt, de év végéig él még egy kiskapu.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Hányan kaptak ételmérgezést az elmúlt években?

Időről időre jelennek meg hírek tömeges ételmérgezésekről. A mai napon például az derült ki, hogy korábban a Trófea Grill éttermében lettek rosszul 32-en. Közülük két embert kórházban is kellett...

Ezzel a trükkel könnyebben megy a grillrács tisztítása

Holnaptól hivatalosan is beköszönt a nyár, így a hétvégén talán már az első grillpartit is megtarthatjuk.  A kertben sütögetni jó dolog, de később sajnos a rácsot is el kell valakinek sikálni....
 
NÉPSZERŰ
FRISS