7 °C Budapest

Csődbe ment az utazási iroda: a kint rekedt utasokat a biztosító hozza haza

MTI
2015. január 28. 10:00

Noha már most csődbe ment egy utazási iroda, az első az idén, a magyarországi utaztatók az előfoglalások alapján bizakodva várják a nyarat még úgy is, hogy az árfolyamok ingadozása kockázatokkal jár - írja a Magyar Nemzet.

Már nem vág bele az idei utazási szezonba a Baobab Travel utazásszervező cég, internetes oldalán közölte, megszünteti tevékenységét a magyar piacon. Az indoklás szerint a csökkenő fizetőképes kereslet, a folyamatos árfolyam-ingadozások és az árháború miatt döntöttek a megszűnés mellett. Az irodának jelenleg is tartózkodnak utasai külföldön, akiknek a hazaszállításáról a Baobab felelősségbiztosítója gondoskodik.

Molnár Judit, a Magyar Utazási irodák Szövetségének (MUISZ) szóvivője az újságnak azt mondta, ma már sokkal kevésbé jellemző a beszerzési ár alatti értékesítés, amely a legtöbb irodai csődöt okozta az elmúlt években. Bár az árfolyammozgások hatnak az árakra, az árfolyamok alakulása az utazásszervezőknek jelenthet nagy kockázatot, az utasokat jogszabály védi. Az eddigi forintmozgások nem kényszerítették az utaztatókat jelentősebb emelésre, azonban a dollár árfolyamának változása nagyobb fejtörést okoz a cégeknek.

Az irodának lehetősége van arra, hogy utólag emeljen az árakon, ám ezt legkésőbb húsz nappal az indulás előtt teheti meg. Ha az indulás előtt 25 nappal legfeljebb 8 százalékot drágít, az ügyfélnek el kell fogadnia, ellenkező esetben kötbért kell fizetnie. Ha viszont jelentősebb árfolyamugrás miatt az utaztató 8 százaléknál többet emel az árain például a nyár közepén, akkor az, aki már most leköti utazását, az emeléskor elállhat a szerződéstől indoklás nélkül, és visszakapja az előleget.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm