13 °C Budapest

Csak úgy öntik a pénzt a hazai kisvállalkozásokba: újabb pénzcsap nyílik meg

2019. január 26. 11:01

Idén január 21-től elérhető a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) új hitelkonstrukciója, amely tőkepótló jellegével, fix kamatozásával és magas összeghatárával lehetőséget biztosít a kis- és középvállalkozások számára, hogy versenyképességüket jelentősen növelő beruházásokat hajthassanak vége. Az "MFB Versenyképességi Hitelprogram" egyik legfontosabb előnye, hogy igény esetén a hitelösszeg 40%-át csak a futamidő végén kell visszafizetni. A programot közvetlenül az MFB nyújtja a vállalkozások számára, maximum 10 milliárd forintos hitelösszeggel.

A hazai vállalkozások jelentős része - tőkehelyzetükből adódóan -, hagyományos finanszírozási konstrukcióval nem képes olyan léptékű beruházások, akvizíciók megvalósítására, melyek jelentősen növelnék a társaság versenyképességét. Erre kínál megoldást az MFB Versenyképességi Hitelprogram, melynek egyedülálló előnye, hogy a hitelösszeg maximum 40%-ig ballon típusú forrást biztosít, azaz halasztott tőkefizetési lehetőséggel gyakorlatilag tőkét nyújt a vállalatok részére - írja közleményében az MFB.

A konstrukció célja a kis-, közepes vállalkozások versenyképességének növelése, hosszú távú finanszírozásuk biztosítása, valamint tőkeszerkezetük és likviditási helyzetük kiszámíthatóvá tétele. A hitel kidolgozásánál fontos szempont volt, hogy az igénylők a már meglévő kapacitásaik bővítésére és újak kiépítésére, illetve tervezett akvizícióikhoz kapcsolódóan befektetett pénzügyi eszköz vásárlására is fordíthassák a hitelt - mind az agrár, mind pedig az egyéb ágazatokban tevékenykedő cégek esetében - írja a közlemény.

Az MFB Versenyképességi Hitelprogram ennek megfelelően széleskörűen felhasználható, hiszen a "hagyományos" beruházási célok mellett tartós forgóeszköz-finanszírozásra és akvizícióra is fordítható. A hitelösszeg nagysága ügyfelenként minimum 1 milliárd forint, maximum 10 milliárd forint lehet. Beruházási, akvizíciós és hitelkiváltó hitel esetén a futamidő maximum 10 év, forgóeszközhitel esetén pedig maximum 5 év lehet.

Maximum 5 éves futamidő esetén a forint alapú hitel igényelhető a teljes futamidő alatt fix 2,7% kamat mellett, vagy változó kamatozású konstrukcióban 3 havi BUBOR+1,4% kamattal. Maximum 10 éves futamidő esetén a forint alapú, fix konstrukció 3,99%, míg a változó kamatozású változat 3 havi BUBOR+1,7% kamat mellett vehető igénybe. A program egyik fontos előnye, hogy euró alapon is igényelhető. Maximum 5 éves futamidő esetén fix 1,7 százalék, vagy 3 havi EURIBOR+1,6 százalék változó kamattal, míg maximum 10 éves futamidő mellett fix 2,7 százalék, illetve 3 havi EURIBOR+2 százalékos változó kamat mellett kérhetik a vállalkozások.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az új hitelprogram kiegészíti a Magyar Nemzeti Bank NHP Fix hitelét hitelösszegben és hitelcélokban egyaránt. Az MNB NHP Fix esetében az igényelhető maximum összeg 1 milliárd Ft - az MFB most induló Versenyképességi Hitelprogramja e fölötti finanszírozási igényeket elégít ki, akár 10 milliárd Ft-ig. Az MFB konstrukció emellett szélesebb hitelcélokra használható fel, euróban is elérhető a forrás és nagyvállalatok is igénybe vehetik a program feltételeinek teljesítése esetén.

A programban jelenleg 100 milliárd forint áll az igénylők rendelkezésére, ugyanakkor kedvező piaci visszajelzések esetén az MFB kész bővíteni a keretösszeget. Az MFB célja, hogy a Versenyképességi Hitelprogram révén olyan eszközt adjon a vállalkozások kezébe, mellyel szintet léphetnek, amely alkalmas arra, hogy hatékonyan támogassa a nagyszabású elképzelések megvalósítását - szól a közlemény. A Program közvetlenül az MFB-nél igényelhető, a hitelkérelmeket 2022. december 30-ig nyújthatják be az ügyfelek.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm