8 °C Budapest

Trükköznek a BKV-bérletekkel: ki és miért gyűjtögeti?

2012. április 23. 05:23

A BKV is tud arról, hogy vannak olyanok, akik a metrómegállóknál ismeretlen okból elkérik az utasok használt bérletét. A közlekedési társaság szerint ugyanakkor nem az általuk foglalkoztatott jegyellenőrök, hanem a céggel szerződéses jogviszonyban álló biztonsági őrök foglalkoznak ezzel, akik eddig még mindig tagadták a vádakat, így eljárás sem indult ellenük.

Több Pénzcentrum.hu-olvasó is arról panaszkodott az elmúlt hetekben, hogy a metrómegállóknál a jegyellenőrök arra kérték őket, adják oda nekik régi, már lejárt bérletszelvényeiket. Egy olvasónk szerint az ellenőr az Árpád-hídnál azzal indokolta a kérést, hogy "kislánya gyűjti" a régi bérleteket. Úgy tudjuk, az elmúlt időszakban előfordult hasonló más megállóknál, például a Széll Kálmán téren is.

A BKV tud róla, de...

Természetesen megkerestük a BKV Zrt.-t a rejtélyes ügyben. A közlekedési társaság lapunkat arról tájékoztatta, hogy hozzájuk is érkeztek már hasonló bejelentések, azonban állításuk szerint a jelzések egyértelműen a bejárati ellenőrzést végző, a BKV Zrt.-vel szerződéses jogviszonyban álló biztonsági őrökre vonatkozóan érkeztek, akik nem azonosak a cég jegyellenőreivel.

Mint válaszlevelükben írták, a bejelentéseket minden esetben továbbították az őröket foglalkoztató biztonsági szolgálat felé és a történtek kivizsgálását kérték. A biztonsági őrök minden esetben tagadták a vádakat, ezért bizonyíthatóság hiányában érdemi, hatósági eljárás kezdeményezésére - ez idáig - a közlekedési vállalatnak nem volt lehetősége. Az hivatalosan nem tudható, hogy kinek miért lehet szüksége ezekre a használt -és érvénytelen - bérletekre, annyi biztos, hogy a BKV Zrt. semmiféle ilyen, vagy hasonló tevékenységre irányuló utasítást nem adott ki, a vállalkozó számára kifejezetten tiltják ezt a tevékenységet.Olyan visszaélésről sem tudnak, amikor kiderült volna, hogy az így gyűjtött bérleteket illegálisan újra felhasználták.


Azt kérik azoktól az utasoktól, akikhez a biztonsági őr(ök) hasonló kéréssel fordulnak, hogy a történteket - lehetőség szerint az érintett biztonsági őr azonosító számának megjelölésével - haladéktalanul jelezzék a metróállomás forgalmi ügyeletén. Amennyiben a helyszínen bármilyen okból konfliktushelyzet alakul ki, abban az esetben mindenképpen rendőri intézkedés kérését javasolják.

Egyre többen utaznak hamis jeggyel, bérlettel

A BKV Zrt. jegyellenőrei 2011. évben 75 esetben kezdeményeztek hamis jeggyel, bérlettel utazó személlyel szemben pótdíjazási eljárást. Az utasok adatainak ismeretében a BKV magánokirat hamisítás miatt, mind a 75 esetben feljelentést tett. Ez az adat a 2012. év vonatkozásában -április közepéig - 77 pótdíjazási esemény, illetve ebből eredő feljelentés.

Az ellenőrzések alkalmával előfordul, hogy az utazási jogosultságát hamis jeggyel, bérlettel igazoló utas a hamis jegyet, bérletet hátrahagyva, személyes adatai közlése nélkül távozik a helyszínről. Ilyen esetben az intézkedés ismeretlen kobzásként kerül dokumentálásra. A hamis jegy, bérlet tárgyában történt ismeretlen kobzások száma 2011. évben 14, 2012. évben - ez idáig - 6.

A metróállomások bejárati ellenőrzését végző biztonsági őrök - akik pótdíjazást nem végeznek - 2011. év folyamán 1664 db hamis jegyet, illetve bérletet koboztak el. 2012. március 31. napjával bezárólag a biztonsági őrök 394 esetben vontak be hamis jegyet vagy bérletet (A növekedést jól mutatja, hogy 2011. év hasonló időszakában a bejárati ellenőrzések alkalmával 157 esetben kerültek bevonásra hamis jegyek vagy bérletek.)

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A rendelkezésre álló adatok alapján egyértelműen megállapítható, hogy a hamis jeggyel, bérlettel utazók száma növekvő tendenciát mutat.

Illegális jegyárusok a metróban

Mint arról néhány hónapja a Pénzcentrum.hu beszámolt, illegális jegyárusok jelentek meg a budapesti aluljárókban az elmúlt időszakban. Az árusok mindenféle engedély, számla nélkül, zsebből adják a BKV-jegyeket: elsősorban a turistákat veszik célba, és olyan forgalmas, belvárosi megállóknál dolgoznak, mint a Nyugati pályaudvar, vagy a Deák Ferenc tér. Az árusok gyakori módszere, hogy a (sokszor nem működő) jegykiadó automatáknál "csapnak le" az utasokra, de kihasználják azt az időszakot is, amikor a jegypénztárak már zárva tartanak, vagy amikor hosszú a sor előttük.

Egy, a Deák téren dolgozó jegyárus a Pénzcentrum.hu kérdésére beismerte, hogy semmilyen engedéllyel nem rendelkezik, de mint hozzátette, nem kell aggódni a jegyek miatt, hiszen "minden le van rendezve". Kérdés persze, hogy a zugárusok honnan szerzik a jegyeket, és miért éri meg nekik az értékesítés.

A BKV Zrt-hez már több bejelentés is érkezett az illegális jegyárusokra vonatkozóan - több feljelentést is tettek már az ügyben. A közlekedési társaság arról nem rendelkezik információkkal, hogy milyen forrásból szerezhetik be az árusok a jegyeket, és hogy miért tudják olcsóbban adni a hivatalos árnál. Mint írják, feltételezhető, hogy az illegális jegyárusok az utasoktól veszik meg/kérik el az általuk már nem használt, lejárt érvényességű jegyeket, amelyekről vegyi eljárással eltávolítják az érvényességi időt jelző bélyegzést. Így adják tovább a gyanútlan utasoknak hivatalos áron vagy annál olcsóbban.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem