Több százezret bukhatnak az autósok, ha erre nem figyelnek ősszel

2014. október 22. 13:00

Havonta átlagosan 15 százalékkal több közúti baleset történik ősszel, mint nyáron. Többet kell sötétben vezetni, rosszak a látási viszonyok, csúszósabbak az utak, felkészületlenek a járművezetők és felkészítetlenek a járművek is sőt. A magyar autósok többségének külön tanítani kellene, hogyan kell felkészülni az időjárás változásra. A biztosítók ugyanis a kártérítés kifizetése előtt vizsgálják, megtett-e mindent a baleset megelőzésért a károsult.

A magyar autósok nagy részét váratlanul éri az ősz, mintha nem hinnék el a nyár végén, hogy hamarosan hideg lesz, esni fog, többet kell sötétben vezetni, csúszósak lesznek az utak, növekszik a féktávolság és számos olyan apró változás van, amire műszakilag fel kell készíteni a járműveket. És persze a sofőrnek is fel kell készülnie, ám ez hazánkban még nem teljesen általános gyakorlat,

így nem csoda, hogy ebben az időszakban az átlagosnál akár 15 százalékkal is baleset történik az utakon.

És akkor még nem is beszéltünk a járművek műszaki hibájáról, ami miatt nyáron is ezrek hívtak belföldön és külföldön is műszaki mentést, vagy legalább valami segítséget - mondta Németh Péter, a CLB Független Biztosítási Alkusz Kft. értékesítési igazgatója, az online üzletág vezetője.

Sokan azt gondolják, nem kell nagy ügyet csinálni az évszakváltásból, ha van elég jó biztosítás, akkor felesleges mással is foglalkozni. Ez nagy tévedés, mert a biztosítók a járművekkel kapcsolatban is elvárják azt, amit az ingatlanok esetében: a tulajdonos tegyen meg mindent azért, hogy megelőzze a bajt

 - szögezi le Németh. Vagyis, pórul járhat az, aki nyári gumival a téli utakon csúszkálva abban bízik, hogy megússza baleset nélkül, vagy ha mégsem, akkor majd a biztosító kifizeti az okozott kár teljes értékét.

A biztosítók ugyanis dönthetnek úgy, hogy nem adnak kártérítést olyan tételekért, amelyeket némi elővigyázatos gondoskodással ki lehetett volna védeni. Így akár több százezer forintot is bukhatnak a hanyag tulajdonosok.

Bármily furcsa is, a nyárral együtt nem múlik el a vadveszély, sőt, minden korábbinál jobban kell figyelni erdővel, mezővel övezett útszakaszokon - hívja fel a figyelmet Németh. Ebben az időszakban ugyanis megváltozik a vadak mozgása, új területeket keresnek, sajátosan viselkednek, csökken például a veszélyérzetük, kevésbé éberek, ugyanakkor a szokásosnál jóval aktívabbak, különösen szürkületkor és éjszaka, ezért ott is felbukkanhatnak, ahol korábban soha nem volt rá példa.

Annak ellenére, hogy sokan úgy gondolják, baleseti szempontból a nyári hónapok, azon belül is az augusztus a kiemelkedő, októberben és novemberben az átlagosnál is több esetet tartanak számon.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egy friss KSH összegzés szerint tavaly és 2012 harmadik negyedévében összesen csaknem 5 ezer baleset történt.

Ennél több volt azonban az olyan probléma, amely miatt valamilyen segítséget kellett hívni az utakon ragadt autósoknak - ismertette Kalmár László, a Generali Csoporthoz tartozó Europ Assistance ügyvezetője hozzátéve, hogy az említett időszakban csak Magyarországon több mint 6200 alkalommal segített utasbiztosításhoz kapcsolódó illetve autós ügyekben a cég Europ Assistance AutoSOS szolgáltatása.

Az őszi időszakban ez a szám még feljebb mehet, ezért a szolgálat - amelyet minimális plusz éves díjért lehet igénybe venni - továbbra is mozgalmas időszakra számít. A szolgáltatásban résztvevők hihetetlen esetekkel találkoznak az utakon, a banális üzemanyag hiánytól a helyszíni szerelésig, több százezer forintos tréleres szállításon át a 24 órás tolmácsolásig minden belefér abba a havonta pár ezer forintba, amit az AutoSOS assistance szolgáltatás nyújt.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem