16 °C Budapest

Terrorveszély Európában: ezek az országok is tiltólistára kerültek?

Pénzcentrum
2016. március 26. 07:00

Az elmúlt években történt terrortámadások és a terrorfenyegetettség miatt erősödik a terrorveszély, ami a turizmusnak sem  kedvez. Sokan vannak ugyanis, akik a terrorveszély miatt inkább lemondják az utazásaikat, vagy változtatnak az eredeti úti célon. Ebből kiindulva megnéztük, mire számítanak az utazási irodák, és vajon lesznek-e tömeges útlemondások.

Az elmúlt években több terrortámadás is érte Nyugat-Európát, ezek közül azonban öt volt olyan, amelyik 15-nél is több halálos áldozatot követelt. 2004-ben Madridban volt terrortámadás, ahol 191 ember veszítette életét, amikor a terroristák egy vonaton robbantottak. Ezt követően 2005-ben a londoni metrórendszerben hajtottak végre terrortámadást, ez az elkövetőkkel együtt 56 halálos áldozatot követelt. 2011-ben Norvégiában egy autóba rejtett pokolgép robbant, amit lövöldözés követett, ekkor összesen 77 ember veszítette életét.

Mi számít terrorcselekménynek?
A terrorcselekmény olyan erőszakos, erőszakkal fenyegető, az emberi életre, a materiális, immateriális javakra vagy az infrastruktúrára veszélyes cselekmény, amely vagy politikai, vallási, ideológiai, etnikai célok mellett foglal állást vagy valamely kormány befolyásolására vagy a társadalomban, illetve annak egy részében való félelemkeltésre irányul, illetve arra alkalmas. A meghirdetett cél általában politikai, ideológiai, vallási, etnikai tartalmú radikális változás kikényszerítése. Az eszköz viszont jogi lényegét tekintve köztörvényes, erőszakos bűncselekmény.

2015 novemberében Párizs több pontján hajtottak végre támadást fegyverekkel, és több robbantás is történt. Körülbelül 132-en veszítették életüket, és több százra tehető a sérültek száma. Legutóbb pedig Brüsszelben történt terrortámadás, ahol 32 halottról, és közel 300 sebesültről számoltak be.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arra figyelmeztetett a héten, hogy aki teheti, inkább ne utazzon Brüsszelbe, mert a helyzet rendkívül súlyos. Mivel több helyszínen találtak gyanús csomagokat, egy időre a tömegközlekedést is leállították, és rendőri akciókat is folytatnak, nem ajánlott az utazás.

Az elmúlt hónapokban láthatóan erősödött a terrorveszély, ami miatt sokan inkább lemondják az utazásaikat, vagy változtatnak az eredeti úti célon. Ebből kiindulva megnéztük, mire számítanak az utazási irodák, és vajon lesznek-e tömeges útlemondások.

Néhány ország rendesen megsínyli a terrort

Úgy látszik, alaposan átalakítja nyaralási szokásainkat idén a terrorfenyegetettség. A Szallas.hu előfoglalási adatai és friss kutatása alapján nemtől és kortól függetlenül megfontoltabban választunk úti célt. A felmérés szerint 10 megkérdezettből 9-et befolyásol, és körültekintőbbé tesz a terrorfenyegetettség a nyaralási célpont kiválasztása kapcsán.

Az óvatosság ráadásul nemtől és kortól függetlenül gyakorlatilag egyforma mértékben megfigyelhető, ennek eredményeként a magyarok idén olyan klasszikus nyaralóhelyeket utasítanak el - érthető okokból -, mint például Törökország. A korábban rendkívül népszerű helyszín az élen végzett azon a listán, mely a magyarok által 2016 nyarán biztosan nem választott úti célokat gyűjti egybe

- mondta Szigetvári József, a Szallas.hu ügyvezető igazgatója.

TOP 5 ország, ahová nem utazunk idén nyáron:

1. Törökország
2. Egyiptom
3. Görögország
4. Tunézia
5. Szíria

A Télen-nyáron Utazási Iroda tapasztalatai szerint is elképzelhető, hogy csökkenés lesz az utaslétszámban a terrorfenyegetettség miatt, ám szerintük nem túl nagy arányban.

Mindenképpen befolyásolta az utazási kedvet a terrorfenyegetettség, ám ez leginkább abban nyilvánul meg, hogy biztonságosabbnak vélt úti célokat keresnek az utasok és elkerülik a különböző arab országokat, valamint európai nagyvárosokat. Még inkább felerősödött az érdeklődés Horvátország, Olaszország, Spanyolország és Bulgária iránt. Görögországgal kapcsolatban már kicsit óvatosabbak az utasok, ám úgy véljük nincs miért aggódniuk, hiszen mind a szárazföld, mind pedig a szigetek biztonságosnak minősülnek, így nyugodtan merjük ajánlani ezt a régi nagy kedvenc úti célt is

 - mondta el a Pénzcentrum megkeresésére Kelemenné Koltai Katalin, a Télen-nyáron Utazási Iroda ügyvezetője.

A Neckermann Utazási Irodánál nem számítanak  visszamondásokra a párizsi és brüsszeli terrortámadások miatt. Ugyanakkor elképzelhetőnek tartják a kis mértékű csökkenést, ami azonban nem csak az egyes úti céloknál fellépő bizonytalanság okozta csökkenő foglalásszám miatt alakulhat ki.

Fontos, és sokan nem tudják, hogy más területeken a megnövekedett érdeklődés miatt már vészesen fogynak a helyek. Szeretnénk kihangsúlyozni, hogy ezekért a helyekért nem csak Magyarország versenyez, hanem egész Európa. Miután több olyan úti cél is van, amelyeket az utazók bizonytalannak tartanak, ezért szűk keresztmetszetek alakulnak ki a népszerűbb helyek esetében. Azt tudjuk tanácsolni azoknak, akik nyaraláson gondolkodnak, hogy minél előbb döntsenek

- tanácsolta Szvoboda János cégvezető.

Bulgária esetében például egyes utazásszervezők a nagy érdeklődés miatt foglaláskor már nem csak az előleget, hanem a teljes összeget megkövetelik. Hasonló a helyzet Spanyolországnál is. Ahogy fogynak a helyek, az árak is emelkedhetnek. A másik veszély, hogy azon úti céloknál, ahol jelenleg visszaestek a foglalások a csökkent érdeklődés, vagy az emberek kivárása miatt, az utazásszervezők hamarosan törölni fogják járataik egy részét, így később nem lesz elegendő kapacitás, ha mégis nőne a kereslet. Emiatt nem várható széles last minute kínálat a nyári hónapokra. Így akik az utolsó pillanatra hagyják a döntést, könnyen lehet, hogy csak korlátozott kínálatból, kevésbé vonzó lehetőségekből tudnak majd választani, vagy a tervezetthez képest sokkal magasabb áron tudnak végül elutazni - figyelmeztetett a Neckermann.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mi lesz az EB-vel és az olimpiával?

A foci EB-t biztosan megtartják, bár szigorúbbak lesznek a biztonsági feltételek. Egy ilyen rendezvény biztosítása egyszerűbb, mert adott helyen lévő esemény, meg lehet szervezni, hogy ki jöjjön be és milyen erőket vonjak össze a védelemhez. Az Eb-n sokkal nehezebb végrehajtani egy terrortámadást, mert ez egy szűkebb terület

- mondta Kiss Benedek József nemzetbiztonsági szakértő néhány napja az InfoRádió műsorában.

Hozzátette: mindenképpen el kell kerülnünk olyan helyeket, ahol nagyobb tömegek mozognak.

A Télen-nyáron Utazási Irodánál nem számítanak tömeges visszamondásokra, bár tapasztalataik szerint alapvetően nem is lehet tömeges foglalásokról beszélni az olimpia esetében, hiszen az utazás költsége - mivel Brazília elég messze van -, igen magas.

A Neckermann szerint nem lesznek visszamondások, az emberek ugyanis ilyen esetekben hajlandóbbak elfogadni és önmagában pozitívnak tekinteni a biztonsági intézkedéseket.

Mit tehetünk, ha mégsem tudunk elutazni?

Az Európai Fogyasztói Központ összefoglalta, mit tehetnek a fogyasztók, és milyen jogaik vannak, ha már lefoglalták az utat, de valamiért mégsem tudnak elutazni:

Elsősorban fontos különbséget tenni aközött, hogy az utasok saját maguk szervezték le az utat, vagy utazási irodán keresztül.

Ha utazási irodán keresztül foglaltunk:

Díjmentes (bánatpénz megfizetése nélküli) lemondásra az utazás megkezdését megelőző 60 napnál korábban van lehetőségünk. A jogszabály szerint az utazás időpontjától függetlenül pedig abban az esetben van lehetőség az utazási csomag díjmentes lemondására, ha az úti célt az utazásra nem javasolt országok közé sorolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

Az utazás megkezdését megelőző 35 napnál korábbi elállás esetén az utasnak maximum a részvételi díj 10 százalékát kell megfizetnie. Közelebbi indulási időpont esetén az esetleges útlemondáskor az általános szerződési feltételekben rögzített, jellemzően a részvételi díj bizonyos százalékában meghatározott bánatpénz összegét kell megfizetnünk.

Ha röviddel az indulás előtt mondanánk le az utazást, javasolt lehet az utazásközvetítőnél érdeklődni, hogy van-e esetleg lehetőség díjmentesen vagy akár egy bizonyos módosítási díj vagy az értékkülönbözet megfizetése ellenében a célország megváltoztatására, illetve az utazás időpontjának későbbi időpontra történő módosítására. Fontos, hogy a szerződés módosításához a felek közös megegyezése szükséges, vagyis az utazási iroda nem kötelezhető erre.

Segít-e az utasbiztosítás ilyen esetekben?
A terrorcselekménnyel összefüggő helyzetek, illetve az annak során szenvedett balesetek esetén a biztosítók többsége nem fizet kártérítést. Ugyanakkor a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) majdnem minden tagbiztosítója felvette a kockázatok közé a terrorcselekményeket valamilyen módon: az adott biztosító társaság egy esetleges terrortámadás esetén vállalhatja például a baleseti ellátást, a kórházi kezelést, ezen felül a Magyarországra történő szállítást, és más plusz szolgáltatásokat - fogalmazott a Mabisz utasbiztosítási bizottságának elnöke.
Az Aegon utasbiztosításai például terrortámadás esetén is nyújtanak szolgáltatást, ha az az utazás során következik be. Szervezést, költségvállalást ezekben az esetekben nem tudnak garantálni, de indokolt esetben 500 ezer forintig kifizetik a hazautazás költségét.
A Groupama Biztosító terrortámadás esetén is állja utasbiztosítást kötő vétlen ügyfelei sürgősségi ellátását. Ettől a gyakorlattól csak abban az esetben tér el, ha az utazás első napján, induláskor a célország szerepel a Külgazdasági és Külügyminisztérium honlapján az utazásra nem javasolt térségek felsorolásában.
Az Allianz terrorcselekmény esetén legfeljebb 1 millió forint összeghatárig téríti meg a biztosított beteg hazaszállítása, vagy a földi maradványok hazaszállítása kapcsán felmerült költségeket.
A Magyar Biztosítók Szövetsége nem tartja valószínűnek, hogy a terrorcselekmények hatására esetleg drágulnak majd az utasbiztosítások. Több hasonló cselekmény történt már az elmúlt években, és ezeket sem követte díjemelés - mondták el megkeresésünkre.

Ha magunknak szerveztük az utat:

Ilyen esetekben nincs biztosítva a szerződésektől való díjmentes visszalépés lehetősége. Ettől függetlenül az egyes szolgáltatók, például az autóbérlő cégek, a szállásközvetítő vállalkozások és szálláshelyek szerződési feltételeikben biztosíthatják a szolgáltatás ingyenes, vagy egy bizonyos díj megfizetése ellenében történő lemondását.

Repülőjegyek esetén a visszatérítés mértéke a repülőjegy típusától függ. A diszkont légitársaságok jellemzően csak törlési díj levonása ellenében teszik lehetővé a lemondást, az olcsóbb repülőjegyeknél pedig az is lehetséges, hogy az utasnak végül nem jár vissza semmi.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem