8 °C Budapest

Tényleg 40 fok lesz holnap! Így védekezz a hőség ellen

2015. július 6. 20:54

Szerdáig nagyon meleg lesz, fokozódik a hőség, több helyen 40 Celsius-fokig is emelkedhet a nappali hőmérséklet. A hét közepén enyhülhet az idő, akkor záporok, zivatarok jönnek, de csütörtöktől csökken a hőmérséklet, pénteken 28 fok lehet. A mostani előrejelzések szerint vasárnap ismét 35 fok is lehet - derül ki az InfoRádió összefoglalójából.

Folytatódik a kánikula országszerte, de hétfő délutántól a Dunántúl északi részén és az Északi-középhegység egyes területein már több felhő jelenhet meg, de legfeljebb a nyugati határvidékre sodródhat be egy-egy zivatarfelhő. Általánosságban azonban nagyon meleg lesz,

néhol 40 Celsius fokig is emelkedhet a hőmérséklet.

A legtöbb helyütt az éjszaka sem hozhat enyhülést, 20 Celsius fok feletti hőmérsékletekre kell számítani a nagyobb városokban. Páldy Anna, az Országos Közegészségügyi Központ főorvosa azt tanácsolja, hogy fokozottan ügyeljünk a folyadékpótlásra és öltözzünk könnyű, szellős nyári ruhába.

Antal Emese dietetikus pedig azt ajánlja, hogy könnyű ételeket fogyasszunk a nagy melegben.

A hét közepén enyhülhet az idő. Szerdán délelőtt a Dunántúlon, délutántól már másutt is egyre többfelé várható zápor, zivatar. A szél is megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A leghidegebb órákban 18-24 fok lehet.

Európa nagy részén tovább folytatódik a kánikula, Magyarországon is szerdáig tart a nagy meleg.

A tartós kánikula miatt az országos tisztifőorvos szombattól szerda éjfélig az általa elrendelhető legmagasabb fokozatú hőségriadót léptette életbe. Ennek feltétele, hogy várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot. Ma azonban ennél jóval melegebb lesz, több helyütt 40 Celsius fok közelébe is emelkedhet a hőmérséklet, így az utakat és a síneket is gyakrabban locsolják majd. Komoly megterhelést jelent a szervezetnek a 30 Celsius fok feletti hőmérséklet, ilyenkor nagyon hamar lehet napszúrást kapni- hangsúlyozta Kovács Gábor belgyógyász.

A nagyon erős UV-B sugárzás miatt a napon akár 15-20 perc alatt is le lehet égni.

A nyári nagy melegben a háziállatokról is gondoskodjunk megfelelően - tanácsolta Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület elnöke. Hozzátette: a hőguta elkerülése érdekében árnyékos helyet biztosítsunk nekik, és sokszor cseréljük a vizüket.

A hét közepén mérséklődik a nagy meleg. A Dunántúlon, és aztán egyre több helyütt lesz zápor, zivatar, ami 10 Celsius fokos enyhülést hozhat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A tartós hőség miatt a magyarországi nagy tavak hőmérséklete is emelkedett. a Balatoné elérte a 25, a Velencei-tóé a 26 Celsius fokot.

Érdemes csobbanni a magyarországi tavakban, a kijelölt fürdőhelyeken már jó meleg a víz. A Balaton vízhőmérséklete elérte a 25, a Velencei-tóé és a Fertő-tóé a 26 Celsius fokot. A Tisza-tó némileg hűvösebb, ott a strandokon 21 Celsius fokos vízben fürödhetünk.

A tavak vize kiváló vagy jó minősítést kapott a hatóságoktól.

Aki a tiszai kijelölt strandokat választja az 22 Celsius fok feletti vízhőmérsékletre, aki pedig a dunait, az 20-21 Celsius fokra számíthat.

Aki külföldi utazást tervez, és az Adriai-tengerhez készül, az 22 Celsius fokos vízben mártózhat meg Olaszországban Rimininél, vagy Horvátországban Dubrovniknál, és ugyanígy 22 fokos a Fekete-tenger vize Bulgáriában Várnánál.

A Földközi tenger strandjain Spanyolországban 21 Celsius fokos vizet mértek, Franciaországban 23-mat, Szicíliában és Görögországban 24-et, míg Törökországban 25-öt.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem