11 °C Budapest

Százezreket tapsolnak el a magyar családok az október végi hosszú hétvégén

Pénzcentrum
2016. október 21. 05:42

Ha a pihenésről van szó, nem fukarkodnak a magyar családok. Rengetegen utaznak a közeledő hosszú hétvégén, sokan egy egész hétre kiruccannak majd. Vannak, akik a tengerpartra mennek az egész családdal, ők erre akár több százezer forintot is elkölthetnek. Szerencsére azonban nincs késő, aki még nem foglalta le az utazását, még talál szabad helyeket.


Hamarosan elkezdődik az idei év utolsó hosszú hétvégéje. Mivel november elseje, azaz Mindenszentek idén keddre esik, ezért most a hétvégével együtt 4 napot pihenhetünk egyhuzamban. Akinek azonban vannak még szabadnapjai, talán nem késő, hogy meghosszabbítsa a pihenést és kivegye november első napjait is.

KATTINTS! Fontos változás: mutatjuk, hány hosszú hétvégénk lesz jövőre

Ez a hosszú hétvége ráadásul egybe esik az iskolai őszi szünettel, ezért most különösen sok család döntött az utazás mellett, de a legtöbben mégis párban kelnek útra.

Az utazók 57 százaléka páros foglalásokat tett október 28 és november 1 között. Továbbá a foglalások 41 százalékát a családok (3-8 fő között) teszik ki, míg a 8 főnél többre megtett foglalás 2 százalék erre az időszakra.

Több éves tendencia, hogy a hosszú hétvégéken jelentősen megnő az érdeklődés a belföldi szálláshelyek iránt, de sokan választanak ilyenkor külföldi úticélokat is. Belföldön a hotelek tudatosan készülnek az ilyen időszakokra, csomag- és programajánlatokkal, az utazási irodák pedig több szervezett utat ajánlanak ilyenkor.

A KSH adatai alapján októberben és novemberben is évről évre egyre többen kapcsolódnak ki, és utaznak el valahová. Tavaly októberben már 456 ezerre rúgott a belföldi vendégéjszakák száma a különböző szálláshelyeken, míg ugyanez a szám novemberben 366 ezerre tehető.

Bár jobb minél előbb lefoglalni a szállásunkat, hiszen a legnépszerűbb szállodák már most is tele vannak a hosszú hétvégére, de

szerencsére még mindig találni szabad szállásokat és komplett utazásokat is.

- tudtuk meg az IBUSZ Utazási Irodától.

Hogyan érdemes foglalni?

Amennyiben kuponnal fizetjük az utazásunkat, akár 50-90 százalékos kedvezményeket is kaphatunk. De érdemes résen lenni, mert vannak olyan helyek, ahol hétvégi felárat is fizetnünk kell, no meg az idegenforgalmi adóról sem szabad megfeledkeznünk.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ha van SZÉP kártyánk, akkor azt érdemes felhasználnunk ezen a hétvégén. Foglalás előtt azonban mindig érdeklődjünk a kiválasztott szálláshelynél, hiszen akár az is előfordulhat, hogy pont a hosszú hétvégén nem tudunk majd az adott helyen a SZÉP kártyánkkal fizetni.

Hova mennek a legtöbben?

A szálláshelyek közül a hidegebb hónapokban a belföldi 3-4 csillagos besorolású wellness hotelek a legkeresettebbek, de népszerűek a nagyvárosok, vagy az olyan úticélok is, ahol a pihenés mellet más program is várja a vendégeket.

A mostani hosszú hétvégén Eger lesz a legnépszerűbb úticél, de többen utaznak Hajdúszoboszlóra és Gyulára is. A szállástípusokat tekintve a hoteleket a népszerűségi sorrendben a vendégházak követik, de sokan töltik a pihenésüket vendégházakban, vagy épp panziókban.

Lesznek olyanok is, akik külföldre látogatnak a hosszú hétvégén, közülük a legtöbben olyan helyekre mennek, ahol még mindig tart a nyár, például: Egyiptomba, Ciprusra, Máltára, vagy épp a Kanári-szigetekre. Vannak azonban, akik inkább a pár napos városlátogatást kedvelik, az ilyen utaknál a legkedveltebb célállomások: Prága, Barcelona, Madrid, Róma, Párizs és London.

Mennyiből jön ki a hosszú hétvége a családnak?

Sokan egy hetes utazásokat választanak, még kicsit meghosszabbítva a nyarat, valamilyen tengerparti úticéllal. Ebben az esetben, átlagosan egy 4 tagú család, ellátástól és elhelyezéstől függően 250-400 ezer forint körüli összeget költ el

- mondta el a Pénzcentrum megkeresésére Kelemenné Koltai Katalin, a Télen-Nyáron Utazási Iroda ügyvezetője.

Persze a külföldi utazás nem olcsó mulatság, de valamivel kevesebbet kell fizetnünk akkor, ha a pár napos városlátogatás választjuk. Erre egy 4 fős család általában 160 - 220 ezer forintot költ el. De mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak is, aki belföldi wellness hotelbe viszi a családot. 3-4 napra egy 4 fős család átlagosan 80-130 ezer forint közötti összeget költ el.

Fejenként az átlagos foglalási összeg pedig 62 890 forintra tehető.

-  válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére Pálinkás János a Szallas.hu kreatív vezetője.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem