21 °C Budapest

Ravasz trükkel csalnak el milliárdokat magyar pénzváltók

Pénzcentrum
2014. augusztus 22. 05:30

Nyaralás előtt mindenki igyekszik a legjobb árfolyamokat kínáló váltót megtalálni, kérdés azonban, hogy a legkisebb árréseket kínáló üzleteknél biztonságos-e a váltás? Hogyan tud néhány pénzváltó akár egy forintnál is kisebb árréssel dolgozni, miközben máshol akár 25 forint is lehet a marzs? A Pénzcentrum.hu utánajárt, hogy miért terjed újra a feketézés, mit jelent a "tételbontás" és hogyan tudják még a legális váltók is kijátszani a törvényt.

Habár már lassan vége a nyárnak, még mindig sokan állnak utazás előtt. Ilyenkor a számos elintéznivaló között az egyik legfontosabb a valutaváltás, melyet mindenki szeretne a lehető legolcsóbban megúszni. Általában éppen ezt használják ki az utcai feketeváltók, akik úgy csalják lépre áldozataikat, hogy ráígérnek a hivatalos váltók árfolyamaira.

Nemcsak az utolsó nyaralásokra, de a forint gyengülése miatt is sokan váltanak mostanában valutát Jelentősen megnövelte ugyanis a hazai fizetőeszköz esése a forgalmat a váltóknál. A valutájukat forintra váltó ügyfelek száma a szokásos kétháromszorosára nőtt, a valutát vásárlóké pedig mintegy 10 százalékkal. Ők azok, akik még rosszabb árfolyamra számítanak - mondta el lapunk kérdésére Kósa Zoltán, a Magyarországi Pénzváltók Országos Egyesületének (MPOE) elnöke.

A kis árrés csak átverés lehet?

Jó néhány olyan pénzváltóval lehet találkozni, ahol elképesztően kicsi, akár egy forinton belüli árréssel találkozhatnak a vevők (van például olyan egy irodás váltó, ahol 313,67 az euró vételi árfolyama, az eladási pedig 314; miközben az egyik nagy hazai banknál 301,8-as és 326,98-as árfolyammal találkozhatunk, ami 25 forintos marzs). Felmerülhet a kérdés, hogy ezek a váltók vajon hogyan tudják kigazdálkodni, hogy ilyen alacsony marzzsal dolgozzanak. Főleg, hogy gyakran hallani átverős váltókról, ahol a kedvező árfolyam ellenére szinte kivétel nélkülráfizetéssel végződik az ügylet: kevesebb pénzt, értéktelen vagy már nem forgalmazott valutát sóznak rá a naiv ügyfelekre.

Az egyik indok, amiért egyes valutaváltók ilyen kicsi árréssel tudnak dolgozni az a tranzakciós illetékről szóló törvény "szabad" értelmezése.

A jogszabályt sokan tudatosan félreértelmezik és mivel önbevallásos a rendszer, a valós forgalom 20 százaléka körüli összeg után fizetik csak meg az illetéket. Ha egyáltalán bevallanak valamennyit is: ez becslések szerint akár évi ötmilliárd forint értékű költségvetési bűncselekmény is lehet. Ugyanakkor az ügyfeleket valószínűleg nem károsítják meg ezek a váltók - tudta meg a Pénzcentrum.hu Kósa Zoltántól.

 


Tételbontás, előre bejelentett ellenőrzések és forintra váltás mint "vétel": hogyan tudják egyesek kijátszani a törvényt?

A tranzakciós illetékről szóló jogszabály a valutaváltók esetén azt írja elő, hogy a három ezrelékes illetéket fizetőeszköz eladáskor kell felszámítani. A hangsúly itt a fizetőeszközön van. Hiszen amikor valutát vásárol a váltó, valójában forintot (Magyarországon hivatalos fizetőeszközt) ad el. Amikor valutát ad el, az egyértelmű külföldi fizetőeszköz eladás. Így láthatóan mindkét tranzakció után fizetendő az illeték. Ugyanakkor sokan csak akkor teszik ezt meg, ha külföldi fizetőeszközt adtak el, miközben a forintra váltás "vételként" értelmezik.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A hatóságok pedig törvényi hiányosságokra hivatkozva tehetetlenek: senkinek sincs konkrét ellenőrzési, nyomozati, szankcionálási joga - mondta el lapunk kérdésére Kósa Zoltán. Így az elmúlt időben újra elszaporodtak az olyan egy-két irodával, jellemzően külföldi állampolgárok által tulajdonolt pénzváltók, melyek működését sem a NAV, sem más szerv nem korlátozza.

Az ellenőrzés tulajdonképpen azon hitelintézetekre van bízva, melyek ügynökeként a váltók működnek. Ahol pedig a bevétel jelentős részét képezi a váltók ügynöki tevékenysége, ott gyakran csak formális, előre bejelentett ellenőrzések vannak lebonyolítva - tette hozzá az elnök. Elmondása szerint jellemzően a kisebb hitelintézetek járnak el így. A bankok a prudens működés okán tapasztalataik szerint szigorúbban ellenőriznek. Ebben a helyzetben alakult ki az engedéllyel rendelkező irodákban is a két kassza rendszere. Az egyik bekerül a jelentésbe, a másik nem.

Jellemző még az ellenőrzés hiánya miatt az úgynevezett "tételbontás", amivel a pénzmosási törvény kijátszása a cél. Mivel az ügyfeleket 500 ezer forint értékhatár esetén azonosítani kell a váltóknak, ezért az ezt meghaladó összeget több darabba bontják, hogy az ügyfélnek ne kelljen a "nevét adni" a váltáshoz - tudta meg a Pénzcentrum.hu Kósa Zoltántól. Ilyenkor pedig a partner hitelintézetnek nem szúr szemet, hogy egy percen belül öt-hat bizonylat születik, miközben ennyi tételt átszámolni, leellenőrizni a valódiságát ilyen rövid idő alatt nem lehet. Az elnök hozzátette, hogy hiába lenne elég a kamerafelvételeket bekérni, és megnézni, hogy minden bizonylathoz tartozik-e külön személy - ezt a jelenlegi ellenőrzési rendszerben nagyon ritkán látják, hogy elvégeznék.


A nagyobb, több kirendeltséggel is rendelkező hálózatok, akár veszteségeket is bevállalva, kénytelenek a versenyben részt venni. Tehát a jó árfolyamokat nekik is tartani kell az elnök szerint. Így előfordulhat, hogy nagyobb váltóknál is kicsi marzsokkal találkozhatnak az ügyfelek.

Hol váltsunk tehát valutát?

  • Ahol jól látható MNB (PSZÁF) engedéllyel rendelkezik
  • Ahol jól követhető, hogy a pénzváltó mely hitelintézet (bank vagy takarékszövetkezet) ügynöke - 2002. óta ugyanis csak így műküdhetnek legálisan valutaváltók
  • ahol az árfolyamok és kedvezmények jól láthatóan, nem megtévesztő módon vannak kitéve (megtévesztés módja: a kedvezményes árfolyamhoz tartozó összeghatár általában szinte olvashatatlanul apró betűs, vagy szerkesztésében nem feltűnő) Ez főleg a népszerű turista célpontok közelében működő, megjelenésében bizalomkeltő néhány irodára jellemző
  • ahol a kezelési költség az irodában és a bizonylaton is megfelelően van feltüntetve.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 13:25
Egy prágai székhelyű putyinista propagandaoldal kifejezetten arra a célra jött létre, hogy az Európa...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem