8 °C Budapest

Pünkösdi hosszú hétvége: mutatjuk a legjobb családi programokat

2016. május 13. 16:03

Ha esetleg nem tudnád, a húsvét utáni ötvenedik napon, azaz idén május 15-én ünnepli a keresztény világ a Szentlélek eljövetelét, az egyház születésnapját, vagyis pünkösd napját. Ilyenkor szinte felbolydul a fél ország, ami rengeteg programot jelent a magyar családoknak. Mutatjuk a legérdekesebbeket.

  • A Budavári Palota két teraszán Tűzkereszt ünnepének hagyományőrző, búcsújáró szokásaival, kézműves és gasztronómiai vásárral és mesterségbemutatókkal várják a családokat a hétvégén a szervezők.
  • Pünkösdi Királyság címmel egész napos, ingyenes gyermekprogramokkal várják az érdeklődőket a Tabán Parkban, a Mesemúzeumban és a Meseműhelyben május 16-án Budapesten.
  • Koncertekkel, képzőművészeti és fotókiállításokkal, filmbemutatóval és művészeti témájú előadásokkal, valamint szórakoztató programokkal várják azokat, akik május 13. és 16. között ellátogatnak a Virágzás napjai pünkösdi fesztiválra az Őrségbe.
  • Comedium Corso 2016 néven rendeznek fesztivált szombattól Esztergomban. A pünkösd hétfőig tartó programon három színpadon lépnek fel a kortárs színház, zene és cirkusz képviselői, valamint a fesztiválon húsz képzőművész jelenik meg alkotásaival.
  • Három dél-borsodi település, Tiszakeszi, Mezőcsát és Szentistván ad otthont immár hatodik alkalommal a Pünkösdi Nemzetközi Gyermek és Ifjúsági Néptánc Fesztiválnak.
  • Rekordszámú, több mint 5000 kutyát neveztek a tenyésztők idén a szilvásváradi 3xCACIB nemzetközi kutyakiállításra, amelyet május 14. és 16. között rendeznek meg a Szilvásvárad és Bélapátfalva közti ipari parkban. A három nap alatt a Jack és Parson Russell-, valamint a foxterrierek európai kiállítását is megtartják.
  • Pünkösdi forgataggal várja a látogatókat a Kaposvártól nyolc kilométerre található Szennai Skanzen vasárnap. Az ügyességükről, kitartásukról tanúbizonyságot tevő érdeklődők közül pünkösdi királyt, királynét választanak, a lányok elkészíthetik a királyné gyöngykalárisát, s kitáncolhatják helyéből a májusfát is.
  • Történelmi játszótéren, hadi bemutatókon, középkori életképeken keresztül mutatják be a füzéri vár mindennapjait a pünkösdi hétvégén. A kétnapos rendezvényen együttesek, szólisták, előadóművészek várják a látogatókat.
  • Már-már elfeledett hagyományokat, a Dél-Alföldhöz kapcsolódó szép népszokásokat elevenítenek fel pünkösd hétvégéjén az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékparkban is.
  • Gazdag programokkal várja a látogatókat a közelmúltban megújult diósgyőri vár, ahol a hétvégén pünkösdi királyt választanak, díjugrató bajnokságot tartanak, a lovagi tornák terén pedig lovas színház nyílik.
  • A pünkösdi hétvégén folytatódik a Forster Központ BORkulTÚRA sorozata, amely az ország kilenc pontján (például a tiszadobi Andrássy-kastélyban, illetve a nádasdladányi Nádasdy-kastélyban) várja borkóstolókkal és színes programokkal az érdeklődőket.
  • Ügyességi próbák és játékos vetélkedők, az indiánok életét bemutató kiállítás, kirakodóvásár, hagyományőrző és gasztronómiai bemutató, illetve királyválasztás várja az érdeklődőket pünkösd alkalmából május 16-án a nyíregyházi Sóstói Múzeumfaluban.
  • Kiállításokkal, színházi előadásokkal, zenével és tánccal várja az érdeklődőket a pénteken kezdődő négynapos Balatonfüredi Művészeti Fesztivál, ahol többek között Sasvári Sándor és Sáfár Mónika főszereplésével a Mária evangéliuma című rockoperát is láthatja majd a közönség.
  • Ritka BMW-k, Jaguar- és Alfa Romeo-különlegességek is felvonulnak a pünkösdi hétvégén a Balatonfüred Concours d'Elegance elnevezésű autós rendezvényen.
  • Nyitott pincékkel és több mint harminc kulturális programmal várja a közönséget a most első alkalommal rendezendő Pünkösdi Hal- és Vadünnep Szekszárdon.
  • Az idén kétnaposra bővül a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék rendezvénysorozat: a villányi borvidékhez tartozó település gasztronómiai és kulturális programját immár 22. alkalommal rendezik meg május 14-én és 15-én.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm