11 °C Budapest

Pofonegyszerű ellopni a családi autókat: ezek a problémás típusok

2017. március 27. 14:35

Egyre népszerűbbek a kulcs nélküli autók hazánkban is, hiszen sokkal egyszerűbb egy gombot megnyomni az autó kinyitásához (sokszor még ez is automatikus), és az indítógomb használata is kényelmesebb, mint a kulccsal babrálni. Persze a technikai újításokra a bűnözők is előszeretettel figyelnek fel, az ADAC szakértői 100 autómodellnél találtak hiányosságokat a kulcsnélküli rendszerek működésében.

Manapság az autók már gyakorlatilag guruló számítógépek, a biztonsági rendszerünk viszont jelentős lemaradásban van az asztali gépekhez vagy a mobiltelefonokhoz képest. Ez viszont sokba kerülhet a tulajdonosoknak, egy "kulcs nélküli" rendszerű kocsit ugyanis sokkal könnyebb ellopni.

Az IT-probléma egyre több gyártót érint

- mondta Thomas Burkhardt, az ADAC (német autóklub) technológiáért felelős alelnöke. A friss teszt ugyanis bebizonyította, hogy akár 100 modellel is lehet probléma, amely az autókat könnyen ellophatóvá teszi.

A tesztben egyébként számos, hazánkban is népszerű típus is rosszul szerepelt, a gyártók jelentős része került fel egyes modelljeivel a feketelistára. Elsőre egyébként azt gondolhatnánk, hogy csak a drágább autóknak van kulcs nélküli rendszere, így ezeken lehet biztonsági rést találni, azonban a listát részletesen böngészve rájöhetünk, hogy az ártól és szegmenstől függetlenül mindenféle autótípus szerepel a problémás modellek között.

A táblázat első oszlopában a márkát, a második oszlopban a modellt, a harmadik oszlopban az évjárat (hónap/év bontásban), a negyedik oszlopban szerepel, hogy ki lehet-e nyitni a teszt alapján az autó zárait, az ötödik oszlopban pedig azt láthatjuk, hogy be lehetett-e indítani a kocsi motorját a teszt során. Két kivétellel egyébként mindkét művelet "sikeres" volt az összes felsorolt autónál.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem