7 °C Budapest

Olcsóbb vele autózni, és lehet a parkolás is ingyen lesz majd

Pénzcentrum
2014. szeptember 20. 16:01

Az Európai Mobilitási Hét keretében megrendezett Magyar Elektromobilitás Napján elektromosautó tesztvezetéssel és kiállítással egybekötött sajtótájékoztatót tartottak Budapesten. Ennek keretében az összes elektromos, vagy plug-in hibrid autó megtekinthető és kipróbálható volt, még egy autóbusz is.

Lassan körvonalazódik a Jedlik Ányos Terv, amely meghatározza az elektromobilitás magyarországi elterjedéséhez szükséges szabályozási és támogatáspolitikai keretet. A Jedlik Ányos Terv egyik legfontosabb célkitűzése az elektromos autózás infrastruktúrájának megteremtése. A tervezett intézkedések között szerepel az

ún. zöld rendszám bevezetése, a buszsáv használata az elektromos autók számára, az ingyenes parkolás biztosítása a töltőhelyeken, valamint az adókedvezmények kiszélesítése.

A Jedlik Ányos Terv kiemelt hangsúlyt fektet az elektromobilitás elterjesztésére a közösségi közlekedésben, illetve a közösségi közlekedést kiegészítő szolgáltatások körében is - például elektromos buszok forgalomba állításának, elektromostaxi-szolgáltatás, illetve elektromos bérautórendszer kiépítésének ösztönzésével.

Amennyiben a Magyar Elektromobilitás Szövetség által javasolt ösztönzők megvalósulnak, 2020-ra reálisan 30 000 db elektromos gépjármű közlekedhet a Magyar utakon, amely a jelenlegi gépjárműpark közel 1 százalékát jelenti és ezek a gépjárművek 7 000 publikus töltőponton lesznek tölthetőek.

- hangsúlyozta Stekl László, a szövetség elnöke. Az elmúlt években az elektromobilitás elterjedését akadályozó főbb piaci okok között lehetett említeni az elektromos gépjárművek szűk kínálatát, az elektromos gépjárművek hatótávolságának korlátozottságát, a járművek árát, valamint az elektromos töltőpont hálózat hiányos voltát.

Mára ezen problémák többsége megoldódott, hiszen a következő évben Magyarországon is több, mint

tíz különböző elektromos meghajtású személygépkocsi és két hazai gyártású busz is elérhető lesz, különböző szegmensben és árkategóriában.

Ezen gépjárművek technológiai megoldásai ma már 120-500 km közötti hatótávolságot is lehetővé tesznek egy feltöltéssel.

Az Elektromobilitás Szövetség által készített kalkulációk szerint

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

az elektromos autók teljes üzemeltetési költsége ma már alacsonyabb, mint egy hasonló, de hagyományos meghajtással működő gépjármű költsége.

Az elektromos töltőpont hálózat kialakítása azonban jelenleg még nem teszi lehetővé, hogy egy elektromos gépjárművel az ország beutazható legyen, ezért szükséges azon erőfeszítések megtétele, amely az infrastruktúra további, gyors fejlesztését célozza.

Stekl László hozzátette, hogy a megfelelő e-mobilitás környezet kialakítása nem csak a környezetvédelmi okok miatt lehet fontos nemzeti érdek, egy jól kidolgozott és megvalósított elektromobilitási környezet hozzájárul ahhoz, hogy nemzetközi gyártó cégek elektromos gépjárműgyártása és az ezzel kapcsolatos beruházások Magyarországon valósuljanak meg, illetve a hazai elektromos busz gyártás fejlesztésén keresztül akár Európába is szállíthassunk ilyen buszokat. 

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm