13 °C Budapest

Megtudtuk: ennyire veszélyes Egyiptom, Izrael

Pénzcentrum
2014. július 17. 05:31

A nyaralni indulók váratlan helyzetekkel találkoznak idén nyáron. Izrael a háborús helyzet miatt nem ajánlott úti cél, csak konzuli védelemmel érdemes kiutazni. Egyiptomban rakétatámadások értek népszerű üdülőterületeket. Igaz, ezek nem a magyarok által leginkább kedvelt területek.

Pár nappal ezelőtt az állandósuló rakétatámadások miatt vált nem ajánlott utazási célponttá Izrael, hétfőn pedig Egyiptom vált veszélyessé. Az egyiptomi sajtó tájékoztatása szerint vasárnap éjjel vélhetően iszlamisták gránátokat lőttek a helyi népszerű üdülőhelyre. Mi a teendő, ha befizetett utazásunk van valamelyik veszélyes területre? A Pénzcentrum.hu utána járt, mutatjuk a részleteket.

Egyiptom

Egyiptomban a mostani bombázás ellenére egyelőre nincs szigorított biztonsági óvintézkedésekre szükség az utasok részéről. Az afrikai ország már eddig is a fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok közé tartozott. Ez azt jelenti, hogy a konzulátus még szervezett keretek között sem javasolja, hogy a Sínai-félsziget északi és középső területeire utazzon valaki. Ugyanakkor az utazási irodák által szervezett utak Sharm El Seikh-be, Hurghadára, Dahab városba biztonságosnak tekinthetők a konzuli tájékoztatás szerint.

Sharm El Sheik, Egyiptom

"A rakétatámadás nem a magyarok által látogatott üdülőövezetet érte, hiszen ez az Sínai-félsziget északi részen történt, míg a magyarok a déli részre, Sharm El Sheikhbe és annak vonzáskörzetébe utaznak pihenni, búvárkodni. Jelenleg ezek az úticélok teljesen biztonságosak, ahogyan eddig is, fokozott a katonai jelenlét, mely abszolút a turisták biztonságát szolgálja, szinte észrevétlenül." - mondta el a Pénzcentrum.hu megkeresése kapcsán Kelemenné Koltai Katalin, a Télen-Nyáron Online Utazási Iroda ügyvezetője. Egy kint élő magyar idegenvezető megerősítette, hogy Sharm El Sheikh-ben és Hurghadán jelenleg minden a megszokott módon zajlik.

Ezt megerősítette a Külügyminisztérium Sajtóosztálya is: "A támadás színhelye a Sínai -félsziget északi része volt, mely terület a félsziget középső részével együtt már ezt megelőzően is az I.- azaz a legszigorúbb biztonsági besorolású kategóriába tartozott." Ez azt jelenti, hogy már amúgy sem javasolták a beutazást azokra a területekre, ahol a robbanások történek. "Az ország többi részére a mai állapot szerint fenntartjuk a jelenlegi biztonsági besorolást, azaz Egyiptom többi része a II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek besorolás alá kerül. A helyzetet a kairói nagykövetség is értékeli, és a biztonsági helyzet változása esetén kerülhet sor a jelenlegi besorolások áttekintésére." - mondta el lapunknak a Sajtószolgálat.

Izrael

A tel-avivi magyar nagykövetség pár nappal ezelőtt hívta fel az Izraelbe utazók figyelmét az izraeli biztonsági helyzet romlására. A Gázai-övezetből folyamatosak a rakétatámadások. Izrael Gázai-övezettel határos területein az izraeli hadsereg mozgósítása zajlik, a határvonaltól számított körülbelül 40 kilométeres izraeli területsáv veszélyes. Izrael korábban is a fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok közé tartozott. A helyi tömegközlekedési eszközök használata fenti a biztonsági helyzet miatt nem ajánlott. A fokozott veszélyhelyzet miatt az utazásszervezők próbálják inkább más úti célra rábeszélni ügyfeleiket, ha most foglalnának, illetve későbbi időpontra tetetnék át már meglévő jegyüket - tájékoztatott Koltai.

Tel-Aviv, Izrael

Ha valaki mégis kiutazik Izraelbe, fokozott biztonsági előírásokra kell odafigyelnie. Légiriadó esetén az izraeli hatóságok utasításait kell követni, illetve nem árt előre tájékozódni, merre van a legközelebbi óvóhely. Folyamatosan figyelemmel kell kísérni a biztonsági helyzetet. Jeruzsálem keleti, arabok lakta negyedeiben alkalmi konfliktusok, zavargások fordulhatnak elő, különösen az Óváros bizonyos részein és környezetében. Indokolt az aktuális biztonsági helyzetet követő óvatosság. A beutazás a Nyugati Partra továbbra is fokozott biztonsági kockázatot jelent.

Mi lesz a befizetett pénzemmel, ha nem utazhatok?

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Sokan aggódnak, mi lesz a nyaralásra befizetett összeggel, ha egy ilyen veszélyessé vált helyzetben mégsem utazhatnak a célországba. Ezekben az esetekben az utazási irodák törvényileg arra vannak kötelezve, hogy új időpontra foglalják át a már meglévő repülőjegyeket, vagy szállásokat. Tehát ha a Külügyminisztérium az utazásra nem javasolt térségek listájába sorolja az adott úti célt, muszáj lépniük.

Például Egyiptom esetében, ha a Külügyminisztérium utazásra nem javasolt térségei közé bekerül a Sínai-félsziget déli része is, úgy a hazai szervezőirodák automatikusan törlik járataikat. Ebben az esetben az utasoknak kedvezményes átfoglalási lehetőséget szoktak biztosítani egyéb úticélokra, későbbi időpontra, vagy ha egyik megoldás sem megfelelő számukra, úgy természetesen a befizetett utazás ára is visszajár - tájékoztatta lapunkat Koltai Katalin.

Egyébként ha veszélyesnek ítélt országba kívánunk utazni, minden esetben tájékoztassunk egy családtagot, vagy barátot a részletes útitervről, illetve regisztráljunk konzuli védelemért. A regisztráció során meg kell majd adni egy kontakt személyt, itt jó, ha ugyanazt az embert jelöljük meg, akit tájékoztattunk előre. Így a konzuli védelemmel sokkal gyorsabban és könnyebben megtalálnak minket, ha bajunk esne.

Utoljára az arab tavasz idején fordult elő tömeges átfoglalási pánik. Akkor a repülőgépek sem jártak az érintett területekre. Koltai elmondása szerint a mostani helyzet egyáltalán nem rendítette meg az utazókedvet, komoly fejtörést okoz nekik ugyanis, hogy kiszolgálják az Egyiptomba utazni vágyókat: teltházasak az elkövetkező hónap időpontjai. Legközelebb csak augusztusi időpont foglalható, akkora az igény az afrikai célállomásra. A Pénzcentrum.hu által megkérdezett további utazásszervezők is megerősítették, hogy hatalmas a kereslet az egyiptomi utazások iránt.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem