6 °C Budapest

Megjött a hungarikumok legfrissebb listája

Pénzcentrum
2013. február 3. 08:09

A napokban elfogadták az első hivatalos hungarikum listát. A Hungarikum Bizottság a Magyar Tudományos Akadémián megtartott ezévi első ülésén állította össze a hungarikumnak minősülő nemzeti értékek összesítését. Ezen mások mellett szerepel például a mohácsi busójárás, a matyó népművészet, Hollókő ófalu, vagy a Hortobágyi Nemzeti Park.

A Hungarikum Bizottságot a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvény hívta életre, amit 2012 tavaszán fogadta el az Országgyűlés. A jogszabály egyebek mellett szól a Hungarikum Bizottság létrehozásáról, feladatairól. A bizottság elnöki teendőit az agrár-vidékfejlesztésért felelős miniszter látja el, tagjait a törvényben meghatározott miniszterek és szervezetek (igazságügyért felelős miniszter, helyi önkormányzatokért felelős miniszter, kultúráért és oktatásért felelős miniszter, agrár-vidékfejlesztésért és természetvédelemért felelős miniszter, turizmusért felelős miniszter, fejlesztéspolitikáért felelős miniszter) delegálják. A bizottság titkársági feladatait a Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási Főosztálya látja el.

A Hungarikum Bizottság 2012. október 18-án megalakult és megkezdte a törvényben foglalt szakmai feladatainak ellátását. Ezek közé tartozik többek között a Magyar Értéktár és a Hungarikumok Gyűjteményének összeállítása.

De mi is az a hungarikum?
A törvény szerint a hungarikum egy gyűjtőfogalom, amely egységes osztályozási, besorolási és nyilvántartási rendszerben olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelöl, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítménye,


A törvény szerinti nemzeti értékek azonosítása, rendszerezése és védelme egy többszörösen összetett, alulról felfelé építkező rendszerben, az ún. Magyar Nemzeti Értékek Piramisában történik. Az értékek felkutatása, azonosítása és gyűjtése a településeken kezdődik, hiszen a helyi értékeket a helyiek ismerik a legjobban. A helytörténészek, muzeológusok, néprajzosok, pedagógusok, szakemberek, lokálpatrióták sok helyen már el is készítették a helyi értékek listáját, amely folyamatosan bővíthető. A lokális, települési értéktárak mintájára alkotják majd meg a megyei és tájegységi értéktárakat az önkormányzatok, a Magyar Értéktárat pedig a helyi, ágazati és külhoni értéktárak összesítése során a Hungarikum Bizottság állítja össze.

Itt a lista

A bizottság idei első ülésén hagyta jóvá azt a jegyzéket, amely számba veszi a külön elbírálás nélkül, a törvény erejénél fogva hungarikumnak minősülő nemzeti értékeket.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A szellemi kulturális örökség megőrzését szolgáló legjobb gyakorlatok listáján szereplő hungarikumok:

A táncház módszer mint a szellemi kulturális örökség átörökítésének magyar modellje

Az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listáján szereplő hungarikumok:

Mohácsi busójárás, maszkos télűző szokás
Solymászat mint élő emberi örökség
A matyó népművészet - egy hagyományos közösség hímzéskultúrája

Hungarikumok a világörökség területéről


Az UNESCO világörökségi listáján szereplő magyar helyszínek:

Budapest - a Duna-partok, a Budai Várnegyed és az Andrássy út
Hollókő ófalu és környezete
Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai
Az Ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság és természeti környezete
Hortobágyi Nemzeti Park - a Puszta
Pécs (Sopianae) ókeresztény temetője
Fertő / Neusiedlersee kultúrtáj
A Tokaji történelmi borvidék kultúrtáj

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem