Már Októberben emelkedhet a benzin és a gázolaj jövedéki adója

2016. szeptember 20. 20:31

A parlament júniusi adócsomagban fogadta el az árfüggő jövedéki adóemelést, amely már most októberben életbe léphet. Amennyiben a Brent olaj tartósan 50 dollár alatt marad, akkor emelkednek az árak. A NAV csütörtökön hozza nyilvánosságra a saját adatait, de a piaci adatok szerint a vizsgált időszakban 47 dollár volt az átlagos olajár, ami azt jelenti október elsején emelkedik a benzin és a gázolaj jövedéki adója -írja a Napi.hu.

A kormány a gazdasági átláthatóság jegyében tért át a tavaszi költségvetésre és az adótörvénykezésre. Így a 2017-es költségvetést és az elvileg 2017 januárjától érvényes adószabályokat is elfogadták idén júniusban a parlament nyári szünete előtti napokban. A kormány által beterjesztett adójavaslatban szerepelt, a jövedéki adó azon módosítása, hogy ha az olajár tartósan 40 vagy 50 dollár alatt marad hordónként, akkor automatikusan megemelnék a jövedéki adó mértékét. A parlamenti "vitában" végül a lehető legrosszabb verzió jött ki: nem az autósoknak kedvező 40 dolláros határt, hanem a költségvetésnek kedvező 50 dollárt fogadták el a kormánypárti képviselők és nem január elsejétől, hanem már szeptembertől hatályba lépett az új metódus. Így az első adóemelésre már október elsején sor kerülhet.

Az elfogadott törvény szerint akkor emelkedik a negyedév első napján az adó, ha a megelőző negyedév első 75 napjának - jelen esetben július elseje és szeptember 15-e között - napi középárfolyam 50 dollár alatt maradt. A pontos számot a NAV/NGM páros szeptember 22-én hozza nyilvánosságra - vagyis ekkor jelentik be az adóemelés/adócsökkentés tényét is. Az adó mértékét minden negyedévben felülvizsgálják, így legközelebb a karácsony előtti napokban jöhet az újabb emelés vagy csökkentés bejelentése.

Tuti az adóemelés

Az Investor.com adatai szerint a vizsgált időszakban a Brent átlagára 46,91 dollár volt - vagyis az jelentősen elmarad a 50 dolláros határtól, így október elsején nagy valószínűséggel áremelés jön a kutakon. Ráadásul mint az látható alig volt a vizsgált 75 nap során olyan, amikor 50 dollár felett lett volna a napi árjegyzés. Az NGM korábbi közleményéből az is kiderül, hogy ez a benzin esetében a jövedéki adó literenkénti 5 forintos, a gátolaj esetében plusz 10 forintos emelést jelent. Ám benzin és a gázolaj egy különös termék: itt még az adót is adóztatják, ugyanis jövedéki adósított árra dobják rá a világrekord 27 százalékos áfát, így benzin literenkénti ára október elsejétől 6,35 forinttal, a dízel pedig 12,7 forinttal emelkedhet, amennyiben a piaci hatások (olajárváltozás, dollár-forint keresztárfolyam) nem módosítanak a kútárakon.

A kormány különösebben nem indokolta jövedéki adóemelést: az NGM legutóbbi közleménye azzal édesítette meg a rossz hírt, hogy a többletbevételeket közútfejlesztésre költik. Ám a költségvetés egyszerűen nem így működik, hanem a néhány milliárd forintnyi pluszbevétel eltűnik majd a többi bevétel között. Az első félévi üzemanyag-forgalmazási adatokkal számolva, az utolsó negyedévben a büdzsé 7,6 milliárd forint pluszbevételre tesz szert az emelés révén, a benzinből 1,9, míg a gázolajból 5,7 milliárd forintos extra bevétel keletkezik. Egész évben 984 milliárd forintos jövedéki adóbevételre számít az állam, vagyis a mostani emeléssel a többletbevétel még az egy százalékot sem éri el - igaz most csak egy negyedév számít.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Úszik a százmilliárdokban a kormány

Évközi adóemelésre akkor szokott egy kormány sort keríteni, ha a költségvetés nagy bajban van. Jelenleg nem ez a helyzet: az államháztartási hiány soha nem látott mélységekben van, épp azért mert olyan több száz milliárd forintos adóbevételekre tett szert az állam, amire a büdzsé tavaly tavaszi tervezésekor nem is gondoltak. Az egyik ilyen tétel a GE (ex General Electric) magyar leányával kötött megállapodás: a cég adóoptimalizációs ügylet keretében csak az idén 270 milliárd forintos extra adót fizet be költségvetésbe, amit jövőre újabb 270 milliárd követ.

Szintén nem számolt a költségvetés az MNB 50 milliárdos osztalékbefizetésével, vagy az állami földárverésekből befolyó 270 milliárd forinttal. Csak ez a három tétel 590 milliárd forintos extra, tehát terven felül bevételt jelent. Ilyen költségvetési környezetben döntött a kormány a jövedéki adó évközi emeléséről.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem