Már a horvát tengerpart sem olyan vonzó: hol maradnak a turisták?

2014. július 31. 14:02

Július végén jelentősen kevesebb vendég érkezett a román és a horvát tengerpartra mint tavaly ilyenkor.

Július utolsó hétvégéjét 95 ezer vendég töltötte a román tengerparton, ami csúcsot jelent az idei szezonban - azonban tavaly ilyenkor a látogatók száma 165 ezer volt. A szakértői becslések szerint a május-szeptemberi időszakban mintegy 1 millió vendéggel lehet számolni, ami 20 százalékkal kevesebb a 2013-asnál.

Ebben a rossz idő és a gyenge szolgáltatások mellett annak is szerepe van, hogy a románok a sajátjuknál szívesebben nyaralnak a görög és a török tengerparton. Azonban nemcsak a tengerpart gyengélkedik: külföldiek 3,4 millió vendégéjszakát töltöttek tavaly Romániában, míg Magyarországon 12 milliót, Bulgáriában 14,3 milliót.

Horvátország, Isztria

A horvát idegenforgalom se fogja teljesíteni idei tervét, pedig ez adja az ország bruttó hazai termékének 15 százalékát - írta a Balkan Insight. Bár a hivatalos adatokat júliusról még nem adták ki, a részeredmények kiábrándítóak.

Az erős tavaszi kezdés után, amikor 6,6 százalékkal nőtt a beutazások száma, bár a dalmát tengerpart egyes városaiban, mint Zadar, Split és Dubrovnik erősebb volt a nyári forgalom, más, hagyományosan népszerű körzetekben 10-14 százalékkal csökkent. Különösen meglepő, hogy visszaesés sújtja Isztriát és Kvarnert. Itt is a rossz időt és az idegenforgalmi struktúra és kínálat hiányosságait teszik felelőssé a jelenségért.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm