17 °C Budapest

Külföldre mész nyaralni? Ezért fizess bankkártyával

2015. június 28. 07:01

A nyári szezonban különösen megugrik a külföldi kártyahasználat. Ilyenkor érdemes tisztába lennünk a tranzakciós költségekkel és fontos, hogy nálunk legyen bankunk telefonszáma is, hogy elkerüljük a legrosszabb forgatókönyvet. Itt vannak a legfontosabb tudnivalók.

Nem csak belföldön, hanem külföldön is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a bankkártya-használat a magyar lakosság körében. Jellemzően a nyári szezonban többen veszik elő a kártyájukat az idegen országokban. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint magyar kibocsátású kártyákkal 2010-hez képest 2014-ben kétszer annyi vásárlási tranzakciót bonyolítottak le külföldön a forgalom közel 80%-os növekedése mellett, míg a készpénzfelvételek száma nem változott.

A nemzetközi kártyatársaságok logójával ellátott bankkártyákat külföldön is nagyszámú elfogadó helyen tudjuk használni. Ellenben azok a kártyák, amelyeken csak a hazai kibocsátó bank védjegye szerepel, nem használhatók külföldön.

Drágább, mint itthon?

A kártyával történő vásárlás külföldön a legtöbb számlacsomagnál díjmentes. Míg a készpénz felvételének borsos ára lehet, ezért mindig érdeklődjünk bankunknál az aktuális díjakról, kedvezményekről.

Amennyiben a bankunk külföldön is rendelkezik automatával, akkor mindenképpen azt válasszuk a készpénz felvételéhez, ilyenkor ugyanis kedvezőbb díjazásra számíthatunk. Ilyen lehetőség adódik például az OTP Bank és az Erste Bank ügyfeleinek.

Ezen felül a nyári szezonban több banknál találkozhatunk készpénzfelvételre vonatkozó kedvezményekkel, akciókkal. Az is előfordulhat, hogy a kinti pénzfelvétel teljesen ingyenes:

A nyár folyamán (2015. június 1. és augusztus 31. között) az FHB Bank a MasterCarddal való közös kampányában a betéti MasterCard és Maestro kártyákkal történő külföldi ATM-eken végzett készpénzfelvételt 0 Ft-ért biztosítja ügyfeleinek

- értesültünk az FHB Banktól.

a CIB Visa Inspire kártyáival a kártyabirtokos korlátlan alkalommal vehet fel készpénzt díjmentesen külföldön a meghatározott országok Intesa Sanpaolo logóval ellátott készpénzkiadó automatáiból

- válaszolta megkeresésünkre a CIB Bank.

Milyen árfolyammal számolhatunk?

Abban az esetben, ha forint alapú kártyánkkal euróban vagy amerikai dollárban végzünk tranzakciót, akkor - akár a valuta árfolyamnál kedvezőbb - az elszámolás napján a kibocsátó bank által meghatározott első deviza árfolyamon történik az átváltás. Az egyéb pénznemben végzett tranzakciókat az adott nemzetközi kártyatársaság számítja át euróra, amelyet a bank az elszámolás napján érvényes aznapi első deviza árfolyamon számít át forintra - tudta meg a Pénzcentrum az OTP Banktól.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Emellett a nyári időszakban több bank is kedvezményesen biztosítja az új pl. euró alszámla nyitását. Érdemes lehet a számlacsomagon belül fenntartanunk egy euró számlát is, így amikor utazni megyünk, egyszerűen átállítjuk számlánkat, ezzel megspórolva az pénzváltás költségét.

A külföldi kártyahasználat előnyei
  • Nem szükséges nagyobb mennyiségű készpénzt magunknál tartani.
  • Ha ellopják kártyánkat, azt le tudjuk tiltani, így a pénzünk biztonságban marad.
  • Nem kell előre kitalálnunk, hogy mennyi pénzre lesz szükségünk a nyaraláskor.
  • Nem szükséges a feleslegesen beváltott valutát alacsonyabb árfolyamon visszaváltani.
  • Nem kell bajlódnunk az idegen bankjegyekkel, érmékkel.

Ezeket sem szabad elfelejteni

Külföldi kártyahasználat esetén is fokozottan ajánlott figyelni bankkártyánkra. Fizetésnél ne hagyjuk szem elől veszni a kártyát, a kártyához tartozó PIN kódot semmilyen körülmény között ne osszuk meg mással.

- mondta el a Pénzcentrumnak az Erste Bank.

A kártya elvesztése esetén fontos, hogy mihamarabb jelezzük a problémát bankunk felé, hogy ne lehessen visszaélni bankkártyánkkal. Az ehhez szükséges értesítendő telefonszámot ezért mindenképpen vigyünk magunkkal. Fontos tudnunk, előfordulhat, hogy a bank ügyfélszolgálata külföldről más telefonszámról érhető el, mint belföldről.

Továbbá ajánlott egy ésszerű napi limit beállítása, ezzel minimalizálhatjuk veszteségünket, ha illetéktelen kezekbe kerülne bankkártyánk.

Indulás előtt mindig ellenőrizzük bankkártyánk lejáratát

Érdemes jeleznünk bankunk felé, ha külföldi utazásra készülünk (a bejelentés akár online is elvégezhető), hiszen az általános vásárlási szokásoktól feltűnően eltérő, szokatlan tranzakciók a visszaélések megelőzése céljából, akár a kártya zároláshoz is vezethetnek.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem