Kiadták a vészjelzést: itt csúsznak durván az utak

2017. január 13. 09:01

Az ónos eső miatt az ország középső sávjában több megye járásaira már a másodfokú riasztásokat is kiadta az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek hajnalban. Az érintett területeken a következő órákban a tartós ónos eső miatt jégpáncél alakulhat ki az utakon. A rendőrség és a katasztrófavédelem fokozott figyelmet kér az útnak indulóktól.

A meteorológiai szolgálat eszélyjelzése szerint Budapesten, valamint Pest, Bács-Kiskun, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében várható a nap folyamán tartós ónos eső, ezért ezeken a területeken másodfokú a figyelmeztetés. Szintén az ónos eső miatt Békés és Heves megyében elsőfokú a figyelmeztetés.

A meteorológiai szolgálat azt írta: péntek éjfélig az ország nagy részén jelentős csapadék várható, többfelé 15-20 milliméter körüli mennyiség hullhat, ezért Budapesten, Pest megyében, valamint Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Somogy, Tolna és Zala megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Előreláthatólag a déli, délutáni órákig az ország déli, délnyugati területein inkább eső, az ország többi részén eső, havas eső, mellett havazás várható.

Várhatóan a délutáni, esti óráktól már a síkvidéken is inkább a havazás lesz a jellemző, ezeken a területeken maximum 10 centiméternyi, a magasabban fekvő részeken akár 15 centiméternyi hóréteg alakulhat ki. Az Északi-középhegységben 25-30 centiméternél is több hó hullhat.

A havazás miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyében másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Szintén a hó miatt a fővárosban és Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Veszprém, Zala megyében elsőfokú a figyelmeztetés.

Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédemi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nek nyilatkozva fokozott figyelmet kért az útnak indulóktól, hiszen a megváltozott útviszonyok miatt lassabban kell vezetni.

Felhívta arra is a figyelmet, hogy a havazás és az ónos eső miatt fennakadások lehetnek a forgalomban, ezért hosszabb menetidőre kell készülniük az érintett térségekben közlekedőknek.

A rendőrség is azt kéri, hogy a közlekedők járműveik sebességét az út- és látási viszonyoknak megfelelően válasszák meg.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Lehetőleg ne induljuk útnak!

A havazással érintett területeken a Magyar Közút Nonprofit Zrt. folyamatosan síkosságmentesítési, illetve hóeltakarítási munkálatokat végez.

Amíg azonban az ónos eső esik, a társaság sószóró gépeinek is a jeges, balesetveszélyes úton kell haladniuk és a kiszórt só kevésbé fejti ki olvasztó hatását a folyamatos csapadék miatt. Eredményes munkát csak akkor tudnak végezni a cég szakemberei, ha az ónos eső elállt. Ekkorra azonban már sok helyen a sószórók munkáját nehezítik az utakon keresztbefordult autók, így előfordulhat, hogy a társaság járművei emiatt késlekednek.

Éppen ezért nyomatékosan kéri a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a közlekedőket, hogy az ónos esőben érintett területeken lehetőleg ne induljanak útnak.

A közútkezelő gépei ilyen időszakban nátrium- és kálcium-klorid keverékével úgynevezett nedvesített szórást végeznek. Ennek lényege, hogy a kiszórt anyag nem pereg le az út felületéről. A mellékutakon a társaság az útszóró són kívül homokot, apró kőzúzalékot esetleg salakot is használ síkosságmentesítésre. A szórógépek egyszerre 40-50 kilométert tudnak megtenni, így a síkosságmentesítés is az időigényes feladatok közé tartozik. Ezért a cég kéri a közlekedők türelmét és megértését ezen időszak alatt.

A közlekedők az útviszonyokról, az aktuális forgalmi helyzetekről, balesetek miatti korlátozásokról a cég diszpécserszolgálatai mellett a társaság Útinform szolgálatánál (06-1-336-2400) is érdeklődhetnek 0-24 órában, minden elérhetőségük megtalálható a www.utinform.hu oldalon, ahol számos további hasznos közlekedési információhoz juthatnak az autósok.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem