13 °C Budapest

Kezdődik a 28. Mesterségek Ünnepe (x)

Pénzcentrum
2014. augusztus 13. 13:15

Kézművesség, zene, tánc - minden, ami hagyomány! Ez a szlogenje a nyár kedvenc családi fesztiváljának, amelyet 28. alkalommal rendez meg a Népművészeti Egyesületek Szövetsége a Budai Vár területén.



Augusztus 16. és 20. között több mint 800 kiállító gondoskodik arról, hogy a műhelybemutatókon alkalma legyen bárkinek bekukkantani a régi mesterségek titkaiba, elbeszélgethessen a mesterekkel, vagy saját maga is kipróbálhasson egy-egy mozdulatot. Idén a fémművesség a kiemelt téma, tehát kovácsok, ékszerkészítők, harangöntők, késesek, rézművesek, tojáspatkolók és ólomkatona-készítők is bemutatják különleges tudásukat. A kosárfonás, mézeskalács-készítés, gyertyaöntés, csipkeverés, fazekasság és egyéb ősi szakmák rajongói sem távoznak majd csalódottan. A legifjabbakat a Hunyadi udvarban változatos program szórakoztatja: a népi játékok mellett lehet nemezelni, textil, filc és csuhéjátékokat készíteni, koszorút kötni, gyöngyöt fűzni, lesz rézdomborítás és ördöglakat készítés is. A "Mesélő Mesterek" program keretében a hagyományőrző szakmák kiváló képviselőivel lehet beszélgetni a rendezvény minden napján. A viseletben érkezőkről ajándék fotográfia készül, és a rendezvény végén a legjobb öltözékek büszke tulajdonosait nyereményekkel is díjazzák.


Törökországból is érkeznek kézműves mesterek, gyöngy-, üveg- és borostyán ékszerkészítők, fazekasok, selyem- és gyapjúművészek mutatják be alkotásaikat. Nagy érdeklődés várja annak a cipőkészítő mesternek az érkezését is, aki hagyományőrző török cipőivel hollywoodi szuperprodukciókban (Harry Potter, Trója) is bizonyított már. A tavalyi nagy sikerre való tekintettel pedig több kirgiz és üzbég kézműves is újra tiszteletét teszi a Mesterségek Ünnepén.


Idén is képviselteti magát a népművészet ihlette divat, több ízben látványos divatbemutatókra kerül sor az Oroszlános Udvar színpadán. Két színpadon gazdag kulturális program várja az érdeklődőket, csak néhány koncertet említünk: vendégünk lesz Törökországból Erdal Salikoglu, Kobzos Kis Tamással készült közös produkciójukat mutatják be, Szokolay Dongó Balázs, Balogh Kálmán és a Parno Graszt, a Meszecsinka, Palya Bea, Pál István Szalonna és bandája, a Vujicsics Zenekar és mások. 


Részletes program: http://mestersegekunnepe.hu/reszletes_program


A gasztronómia kedvelőinek hazai és erdélyi sajtmesterek kedveskednek majd, akik tehén, kecske- és juhsajtjaikat hozzák magukkal. A Magyar Sajtlovagrend tagjai segítségével augusztus 18-án sajtmustrára kerül sor, amelynek során eldől,ki lesz a Mesterségek Ünnepe legjobb sajtkészítője. Van ötnapos jegy, gyermek, nyugdíjas, sőt többféle családi kedvezmény is, és kombinált jegy váltható a Magyar Nemzeti Galéria iránt is érdeklődőknek. Jegyek elővételben kaphatók a Ticketportal honlapján. 


További információ:
www.mestersegekunnepe.hu
www.facebook.com/mestersegekunnepe

(x)

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem