13 °C Budapest

Kavarás a hosszú hétvégék körül: nem mindenkinek szabadnap a hétfő

2015. április 2. 11:05

Jön az idei első hosszú hétvége, sokan ilyenkor mennek el néhány napra pihenni. Bár a magyarok többsége belföldön marad, így is akadnak jó páran, akik határainkon túl lógatják lábukat. Érdemes azonban megnézni, az adott országban is ünnep-e az ünnep, hiszen sok kellemetlenséget okozhat, ha mondjuk nincsenek nyitva a boltok, múzeumok, egyéb turistalátványosságok. Összeszedtük az uniós országok szabadnapjait a 2015-ös évre.

Jön az idei első hosszú hétvége - ha az újévit nem számítjuk -, sokan ilyenkor mennek el néhány napra pihenni. A statisztikák is azt mutatják, hogy egyre kevesebb magyar megy el egész hétre, sokan inkább csak a 3-4 napos pihenést választják. Ráadásul ez a trend nemcsak a pénztárcák vastagságával hozható összefüggésbe, szakértők szerint ugyanis úgy tűnik, már a tehetősebbek is inkább többször, de rövidebb időre utaznak el.

A néhány napos pihenésre a legtöbben természetesen a hosszú hétvégéket választják, amelyekből idén is lehet válogatni. Itthon idén is hosszú hétvégének számítanak például az egyházi ünnepnapok: Húsvét (április 4-6); Pünkösd (május 23-25). De lazulhatunk még a május 1-je, illetve október 23-a miatti 3 napos hétvégén is. Augusztus 20-a idén csütörtök, amikor a pénteki pihenőnappal megtoldva 4 napos hétvégét kapunk. Idén is hosszú - bár 2014-hez képest egy nappal rövidebb - lesz a karácsony: december 24-e ugyanis csütörtökre esik.

Az előttünk álló hosszú hétvégék:

  • Április 4-6. (húsvét, szombat - hétfő)
  • Május 1-3. (péntek - vasárnap)
  • Május 23-25. (pünkösd, szombat - hétfő)
  • Augusztus 20-23. (csütörtök - vasárnap)
  • Október 23-25. (péntek - vasárnap)
  • December 24-27. (karácsony, csütörtök - vasárnap)

Habár a magyarok többsége egy néhány napos kikapcsolódásra jellemzően belföldön marad, még mindig sokan vannak, akik valamelyik szomszédos országot veszik célba. Érdemes azonban megnézni, az adott országban is ünnep-e az ünnep, hiszen sok kellemetlenséget okozhat, ha mondjuk nincsenek nyitva a boltok, múzeumok, egyéb turistalátványosságok.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A munkaszüneti napok országonként igen változók; nem mindenhol jár szabadnap például a Húsvét miatt sem.

A szünnapok száma sokszor függ az adott ország vallási, történelmi és kulturális gyökereitől. Európa legtöbb országában tartják a kereszténységhez kötődő ünnepnapokat, de ezek nem feltétlenül munkaszüneti napok. Magyarországon például december 24. alapvetően nem szünnap (idén az lesz a munkanapok átszervezésének köszönhetően), a pünkösd és mindenszentek napja viszont munkaszünet. Nincs azonban munkaszünet vízkeresztkor, nagypénteken, de a katolikus ünnepek közül Jézus mennybemenetelének (május 29.), Mária szeplőtelen fogantatásának (december 8.) vagy Mária mennybevételének napján (augusztus 15.) sem, holott ezek az ünnepnapok sok európai országban szünnapnak számítanak.

A könnyebb tervezhetőség érdekében - a tagállamok által szolgáltatott, EUR-Lexben megjelent adatok alapján - az europapont.blog.hu összeszedte az uniós országok szabadnapjait a 2015-ös évre. Ahogy szerintük, a Pénzcentrum szerint is ez az infografika kötelező, ha valaki európai kiruccanást tervez az idei hosszú hétvégékre.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem