13 °C Budapest

Jó hírt kaptak a vonattal utazók! Könnyebb lesz a jegybemutatás

2016. november 11. 17:03

Mostantól bármely belföldi vonaton okostelefonon, tableten vagy laptopon - kinyomtatás nélkül is - bemutatható az elektronikusan megváltott és az otthon nyomtatható vasúti jegy.

A vasúttársaság elektronikus jegyváltási felületén keresztül, az interneten megváltott e-vonatjegyet tartalmazó pdf fájlt kell megnyitni és bemutatni az ellenőrnek. Ehhez egy megfelelő mobilkészülék, például okostelefon, hordozható számítógép vagy tablet képernyőjén legalább 160x160 képpont méretben kell megjeleníteni a QR-kódot. A jegy QR kódja tárolja a jegy összes adatát, a jegy ellenőrzése ennek beolvasásával történik - írja közleményében a MÁV.

Az kalauz a jegy sorszámát, az utas személyazonosságát, a megfelelő utazási viszonylatot, a megfelelő kedvezményre való jogosultságot, az igénybe vett kocsiosztályt, valamint az érvényességi időszakot, a kinyomtatott jegy formátumát ellenőrzi, valamint vonatra szóló jegy esetén a vonalkód segítségével azt is, hogy a megfelelő vonatot veszi-e igénybe az utas.

A vonaton a gazdájával utazó kutya jegye és a kerékpárjegy is megvásárolható e-vonatjegyként.

Ha nem a menetjeggyel egy időben vásárolják a kerékpár- vagy élőállat jegyet, akkor az e-vonatjegy váltásánál annak a nevét kell megadni, aki a kerékpárral vagy a kutyával együtt utazik.

Az utasok továbbra is választhatják, hogy A4-es méretű fehér papírra, méretváltoztatás nélkül, jó minőségben nyomtatják ki az online rendelt vonatjegyet, és azt adják át a jegyvizsgálónak az utazáskor, azonban ez a nyomtatás és papírhasználat miatt nem környezetkímélő megoldás. Továbbá az e-vonatjeggyel az utasnak már nincs szüksége otthoni vagy munkahelyi nyomtatásra.

Az úgynevezett otthoni nyomtatás 2011 novembere óta lehetséges az internetes jegyvásárlási rendszerben. Az InterCity és gyorsvonatokon 2012 decemberétől lehet az otthon nyomtatott jegyeket kinyomtatás nélkül, mobilkészüléken is bemutatni. A vasúton utazók kívánsága volt, hogy a MÁV-START minden belföldi vonatra terjessze ki ezt a lehetőséget.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Idén október végéig csaknem 1,2 millió belföldi vásárlási tranzakciót hajtottak végre az internetes jegyvásárlási rendszerben, így az online vásárlás a teljes belföldi értékesítés körülbelül 7,5 százalékát tette ki.

 560 ezren otthoni nyomtatással vásároltak menetjegyet. Egyre gyorsabban terjed az elektronikus jegyváltás: ez előző évhez képest a vásárlások száma 16 százalékkal, míg ezen belül az otthoni nyomtatást és a mobilkészüléken való jegybemutatást választó vásárlások száma 47 százalékkal nőtt.

Az e-vonatjeggyel utazás feltételei

Az e-vonatjegy kizárólag a rajta feltüntetett személyt jogosítja fel az utazásra a jegyen feltüntetett időszakban és viszonylaton. A megkezdett utazás másnap 3:00 óráig fejezhető be. Az e-vonatjegy a rajta feltüntetett érvénytartamon és viszonylaton belül érvényesen felhasználható bármely olyan vonaton, melynek igénybe vétele az e-vonatjegyről megállapítható (például a feláras vonatra érvényes felárat megfizették). Ha az e-vonatjegy helyjegyet, pót- és helyjegyet tartalmaz, akkor ez csak a jegyen feltüntetett vonaton érvényes.

Az utas felelőssége arról gondoskodni, hogy az utazás megkezdése előtt a jegyet tartalmazó fájlt letöltse és jegyellenőrzéskor a fájl bemutatható állapotban vagy kinyomtatva nála legyen. Érvénytelen a beolvashatatlan, továbbá részben kinyomtatott, sérült, szennyezett vagy olvashatatlan jegy.

Az e-vonatjegy visszatérítése kizárólag a webes felületen kezdeményezhető, legkésőbb az érvényesség kezdete előtt egy órával. A visszatérítési igényt a MÁV-START előjegyzésbe veszi, és a jóváírást a fizetésnél használt bankszámlára vagy egyéb fizetési eszközre a visszatérítendő jegy érvénytartamának lejárta után hét nappal indítja, ha a jegyet nem használták fel utazásra.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem