7 °C Budapest

Így nyúlhatják le a pénzed, ha külföldön használod a bankkártyádat

2015. július 23. 14:05

Ma már alig találunk olyan kedvelt nyaralási célországot, ahol gondot jelent a kártyával történő vásárlás vagy készpénzfelvétel. Így nem véletlen, hogy egyre többen veszik elő a plasztikot a nyaralás alatt. De milyen veszélyeket rejt magában a külföldi kártyahasználat? A határon túl is fizethetünk érintés nélkül?

Nemcsak belföldön, hanem külföldön is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a bankkártya-használat a magyar lakosság körében. Jellemzően a nyári szezonban többen veszik elő a kártyájukat az idegen országokban, ugyanis a nemzetközi kártyatársaságok termékei világszerte elterjedtek és külföldön is nagyszámú elfogadóhelyen használhatóak.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint magyar kibocsátású kártyákkal 2010-hez képest 2014-ben kétszer annyi vásárlási tranzakciót bonyolítottak le külföldön a forgalom közel 80 százalékos növekedése mellett, míg a készpénzfelvételek száma nem változott.


Érintés nélkül is fizethetünk

Az érintésmentes technológia térhódításának köszönhetően külföldön is folyamatosan bővül azon elfogadóhelyek száma, ahol használni tudjuk az erre a funkcióra alkalmas bankkártyánkat. Nemcsak Európában, hanem a tengerentúlon is növekszik azon terminálok száma, ahol a PayPass/PayWave funkciót, és a hasonló szabvány szerint működő mobiltárcát is használni tudjuk.

Mennyire biztonságos?

Amikor külföldön használjunk bankkártyánkat, akkor ugyanazokon a szigorú biztonsági ellenőrzéseken megy keresztül, mint a belföldi használat esetén. Így a külföldi kártyahasználat ugyanolyan biztonságos, mint a Magyarországon végzett vásárlás vagy készpénzfelvétel

 - tudta meg Pénzcentrum a OTP Banktól.

Bankunknál általában bejelenthetjük, hogy hová utazunk, abból a célból, hogy erősebb monitorozást használjanak a kártyánkra. Továbbá a pénzintézetek nyilvántartanak kockázatosabb országokat, ezek szezonálisan változhatnak. A bankok ismerik ezeket a szezonálisan fellépő kockázatokat, és megfelelő monitorozással ezeket nyomon is követik.

A biztonságos kártyahasználat szabályai

  • Vásárlásnál ne engedjük, hogy a bankkártyánk kikerüljön látókörünkből.
  • Az adott tranzakció összegét mindig ellenőrizzük le, mielőtt azt jóváhagynánk PIN kódunkkal, illetve ellenőrizzük le a bizonylaton szereplő összeget az aláírás előtt.
  • Fizetésnél figyeljünk arra, hogy ne felejtsük ott kártyánkat a kereskedőnél.
  • Senkinek ne adjuk meg a PIN kódunkat.
  • Soha ne tartsuk egy helyen PIN kódunkat a kártyánkkal.

  • Indulás előtt ellenőrizzük a bankkártyához tartozó napi darabszám és összeglimiteket.
A bankkártya használata minden esetben biztonságosabb, mint a készpénz használata. A készpénzzel szemben a kártya kényelmesebb, könnyebben elrejthető, PIN kód védi és egy telefonhívással letiltható

- válaszolta a megkereséséünkre az FHB Bank.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ezekre különösen figyelj

A leggyakoribb átverések közé tartozik, amikor az étteremben fizetésnél a pincér elviszi a bankkártyánkat, vagy a boltban fizetésnél egy kisebb kamera megjegyzi bankkártya adatainkat. Nem érdemes nyilvános internetkávézóban sem használni az internetet, hiszen akkor könnyedén hozzáférhetnek az adatainkhoz, de akár az is előfordulhat, hogy egy ATM-nél másolják le bankkártyánkat.

Mit tegyünk, ha már megtörtént a baj?

A kártya elvesztése esetén fontos, hogy mihamarabb jelezzük a problémát bankunk felé, hogy ne lehessen visszaélni bankkártyánkkal. Az ehhez szükséges értesítendő telefonszámot ezért mindenképpen vigyünk magunkkal. Fontos tudnunk, előfordulhat, hogy a bank ügyfélszolgálata külföldről más telefonszámról érhető el, mint belföldről.

További fontos tudnivalókat a külföldi kártyahasználatról ITT olvashatsz.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm