11 °C Budapest

Így juthatsz le legolcsóbban a Balatonra

Pénzcentrum
2015. július 7. 16:33

Ha nyaralni indulunk, sokszor nehéz eldönteni, hogy mivel jussunk el az úticélunkra. Belföldi utunk során a megszokott autó, vonat, busz hármas mellett az utóbbi időben már telekocsi szogáltatást is választhatunk. kiszámoltuk, hogy mennyi pénzt és időt spórolhatunk ha sofőr visz le minket a Balatonra.

A nyaralások idején sokakban felmerül a kérdés, hogy mivel utazzunk a pihenésünk helyére. A klasszikus megoldás erre a vonat, mégis, ennél olcsóbban és kényelmesebben is utazhatunk, ha a telekocsi szolgáltatásokat választjuk.

Olcsóbb, kényelmesebb, gyorsabb

A példa kedvéért összehasonlítottuk, hogy mennyiben kerül Zamárdiba lejutni a Balaton Sound fesztiválra vonattal, illetve telekocsival. Ez azonban nem csak most működhet, hiszen nyáron sokan indulnak a Balatonra péntek délután, ilyenkor is találhatunk üres autókat.

Ha a vonatot választjuk, akkor Budapest Déli pályaudvarról Zamárdiba (átszállás nélkül) lejutni 1 óra 36 percbe telik, a menetjegy pedig 2 700 forintba kerül. A vonatok egyébként kétóránként indulnak, ami ebben az időszakban elég ritka. Választhatunk egyébként olyan vonatot is, ami a szokásostól eltérő rendszerességgel jár, azonban ezek menetideje hosszabb, ráadásul a szerelvényre szóló jegyárak gyakran magasabbak.


A telekocsi szolgáltatások között viszont mind a két szolgáltatónál találunk olcsó helyeket. Az Oszkar.com oldalon a legtöbben kétezer forint körül találhatunk autót Zamárdiba. A másik Magyarországon elérhető oldalon, a Blablacar.hu-n viszont ennél alacsonyabb az átlagár, igaz, itt sokan nem pont Zamárdit jelölik meg végső úticélként, ezért viszont az utunk valamivel olcsóbb lehet. Ha viszont ragaszkodunk a Zamárdi végcélhoz, akkor 1 700 forinttól utazhatunk le a fesztiválra a most elérhető sofőrök alapján.

Látható tehát, hogy ha még kicsivel drágább ajánlatokat csípünk meg, akkor is nagyjából 700 forintot spórolhatunk a vasúthoz képest, ha oda-vissza úttal számolunk, akkor kb. ezerötszáz forintottal fizethetünk kevesebbet.

Nemcsak az olcsóság miatt jobb a telekocsi

A telekocsi szolgáltatás előnye azonban nem csak ebben rejlik.

Míg a vonatpályaudvar helye adott, addig a választott sofőr bárhonnan indulhat, így megspórolhatjuk a pályaudvarig tartó utat, sőt, egyeztetés után az sem elképzelhetetlen, hogy értünk jön a sofőr, ha útba esik a kiindulási célunk.

Természetesen az is megoldható (szintén érdemes egyeztetni előre), hogy korábban kiszálljunk az autóból, vagy a céltelepülésen a pontos címre vigyenek minket.

Az utazással töltött időn is faraghatunk a telekocsival. Míg Zamárdiba a vonat több mint 1,5 óra alatt ér oda, addig autóval valamivel több mint egy óra alatt odaérhetünk a Balatonhoz.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Miért más ez, mint az Uber?

Nemrég szavazták meg azt a törvényt, ami alapján korlátozzák, hogy kiből lehet Uber-es sofőr. Ezzel szemben a minisztérium szerint a telekocsi szolgáltatás nem adóköteles, és nem köthető üzleti tevékenységhez, így adót sem kell fizetni utána. Emellett nem kell megfelelnie a fuvarszervezési feltételeknek sem.

Sofőrök is lehetünk

Természetesen nem csak utasként vehetjük igénybe a telekocsi szolgáltatást, hanem regisztráció után sofőrként is meghirdethetünk utat. Ha egyedül vagy ketten utazunk egy autóban, akkor két-három utas elszállításával jelentősen lefaraghatunk az üzemanyag költségekből, illetve az autópálya-matrica díja is megtérülhet.

Egy autós utazás során 100 forinttal számolhatunk kilométerenként, ez magába foglalja az üzemanyag díját, az autó amortizációját, a biztosítást és az autópálya matrica díját is

- mondta el Hámor Iván, a Portfolio elemzője.

Ha a fenti költségekkel számolunk, akkor egy balatoni utazás (csak oda) 113 km, ami így 11 300 forintunkba kerül. Ha ezt a költséget négyfelé osztjuk, akkor 2 825 forintra jövünk ki, vagyis az egy útért elkért kétezer forint a költségeinket nem fedezi maradéktalanul, viszont mi is olcsóbban juthatunk el az úticélunkhoz.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm